Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ενεργειακή εξάρτηση των ΗΠΑ απο τη Ρωσία -Δείτε το Infographic του Νewsbomb
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι επικριτές της Μοσχας έλεγαν εδώ και καιρό ότι η επιβολή κυρώσεων στις εξαγωγές ενέργειας της θα ήταν ο καλύτερος —ίσως ο μοναδικός— τρόπος για να αναγκαστεί η Μόσχα να αποσυρθεί απο την Ουκρανία.
Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο, παράγοντας περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς. Ένα πλήρες εμπάργκο θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν περιλάμβανε τους Ευρωπαίους συμμάχους. Δεν είναι καθόλου σαφές ωστόσο ότι η γηραιά ήπειρος θα ακολουθήσει το «εμπάργκο», αν και η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους.
Οι ΗΠΑ -ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο- εισάγουν μικρό μερίδιο πετρελαίου από τη Ρωσία και δεν αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Μόσχα. Σύμφωνα με αναλυτές, η απαγόρευση στο ρωσικό «μαύρο χρυσό» είναι κάτι που ο Μπάιντεν είχε την πολυτέλεια να κάνει, παρά το γεγονός οτι θα αυξηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.
Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που εισάγει από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.
Η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης για οικιακή θέρμανση, ηλεκτρική ενέργεια και βιομηχανικές χρήσεις και περίπου το 1/4 του πετρελαίου της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους να μειώσουν την εξάρτησή τους, αλλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο. Η εκτόξευση στις τιμές του πετρελαίου και η αναταραχή στον ενεργειακό κλάδο δημιουργεί και νέα γεωπολιτικά δεδομένα.
Ο Μπάιντεν στρέφεται σε χώρες που κάποτε προσπαθούσε να αποφύγει και να απομονώσει. Οι εξελίξεις βάζουν στο «παιχνίδι» τη Βενεζουέλα, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου της για να βοηθήσει στην αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ρωσικό αργό με εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Το Καράκας, το Ριάντ και η Τεχεράνη θα ήταν απίθανες πηγές τροφοδοσίας για μια δυτική συμμαχία υπό την ηγεσία του Μπάιντεν πριν από την 24η Φεβρουαρίου. Αλλά ο πόλεμος και οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε έχει ανατρέψει τις διεθνείς σχέσεις και έχει δημιουργήσει νέες πρόσκαιρες «συμμαχίες».