Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ απέναντι στην Ιστορία - Το αίτημα Μητσοτάκη και η «πόρτα» Μακρόν στην Ουκρανία

Οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Ιστορία – Όλα όσα συζητούνται στην κρίσιμη Σύνοδο των Βερσαλλιών – Πώς θα ασκηθούν πιέσεις για κατάπαυση πυρός και πώς θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Σύνοδος Κορυφής: Το αίτημα Μητσοτάκη, η «πόρτα» Μακρόν στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν
ASSOCIATED PRESS
5'

H κατάσταση στην Ουκρανία, η άμυνα και η ενέργεια, είναι τα βασικά θέματα της διήμερης άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες, στο Παρίσι. Όσον αφορά την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν την κατάσταση επί του πεδίου καθώς συνεχίζονται οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά και το ανθρωπιστικό ζήτημα, με την εισροή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ να ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια. Οι «27» αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη στους πρόσφυγες και στις χώρες που τους φιλοξενούν.

Εξάλλου, οι ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να συζητήσουν νέα μέτρα κατά της Ρωσίας και να δηλώσουν «έτοιμοι να προχωρήσουν γρήγορα σε περαιτέρω κυρώσεις, αν χρειαστεί». Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, κάποιες χώρες ενδέχεται να θέσουν το θέμα επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, μετά τις αποφάσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο αυτό το μέτρο θεωρείται προς το παρόν απίθανο να εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ.

Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη

«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό» να γίνουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με μια χώρα σε πόλεμο, για το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι δεν βλέπει να υπάρχει μια διπλωματική λύση στον πόλεμο τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Μητσοτάκης: Έκκληση για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων για να αποχωρήσουν οι άμαχοι απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βερσαλλίες.

«Βρισκόμαστε εδώ πέρα, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά θα ήθελα να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσο συνέβησαν χθες στη Μαριούπολη και τις τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό του παιδιατρικό νοσοκομείου. Απευθύνω για μια ακόμα φορά έκκληση για κατάπαυση του πυρός αλλά και ανθρωπιστικούς διαδρόμους ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες να το κάνουν με ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι επί τάπητος θα τεθούν οι σημαντικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή, αλλά και η επαναεπιβεβαίωση της ενότητας της Ε.Ε. και αποφασιστικότητά της. «Να εντείνουμε, αν χρειαστεί, το πλαίσιο κυρώσεων για να πιέσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας σημειώνοντας ότι προχθές έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν μια επιστολή, με την οποία ζήτησε ευρωπαϊκή παρέμβαση, ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. «Πρέπει να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις και αγρότες από αυξομειώσεις στις τιμές που δεν υπαγορεύονται από την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά από κερδοσκοπικά παιχνίδια», επισήμανε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στη Σύνοδο θα συζητηθούν θέματα στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. «Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει την γεωπολιτικής της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία αποτέλεσαν τη βίαιη ενηλικίωση της ηπείρου μας», ανέφερε.

Τέλος, τόνισε ότι θα τεθεί επί τάπητος και το ζήτημα της εξαίρεσης μέρους ή του συνόλου των αμυντικών δαπανών από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, ώστε χώρες όπως η Ελλάδα που ξοδεύει περισσότερα για την άμυνά της, να μην τιμωρούνται από μια τέτοια στρατηγική επιλογή.

Ντράγκι: «Η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, που διεξάγεται στις Βερσαλλίες, δήλωσε ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».

«Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο (της Γαλλίας, Εμανουέλ) Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και ιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού» και κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή». Διαπίστωσε, επίσης, ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, του χάλυβα, της παραγωγής χαρτιού και της κεραμικής.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος Κορυφής: «Κλείνει την πόρτα» ο Μακρόν στην ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή