Χάρκοβο: Ο υπόγειος σταθμός του τρένου έχει μετατραπεί σε πόλη - Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν βρει καταφύγιο στον σταθμό Heroiv Pratsi, ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει το σφυροκόπημα της πόλης.
Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο
AP IMAGES
6'

Κάτω από τους δρόμους του Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, σε μεγάλο βάθος, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς στον σταθμό Heroiv Pratsi.

Από πολύ μικρά μωρά μέχρι ηλικιωμένους, οι άνθρωποι αυτοί κάθονται ή είναι ξαπλωμένοι σε στρώματα και κουβέρτες που έχουν τοποθετήσει στο πάτωμα δίπλα σε αυτόματα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων, σε πλατφόρμες του σταθμού και μέσα σε βαγόνια που είναι σταθμευμένα.

Κάποιοι κοιτάζουν τα κινητά τους τηλέφωνα, άλλοι πλένουν τα ρούχα τους τα οποία έπειτα τα απλώνουν στην κουπαστή των βαγονιών, μητέρες ταΐζουν τα μωρά τους και ένας άνδρας περνάει βιαστικός κρατώντας έναν βραστήρα με νερό.

Οι σκηνές είναι παρόμοιες στο δίκτυο μαζικών μεταφορών στις πιο πληγείσες περιοχές της Ουκρανίας παρότι στο Χάρκοβο, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία έχει υποστεί ορισμένους από τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, ο αριθμός των πολιτών που έχουν βρει καταφύγιο σε σταθμούς του μετρό είναι πολύ μεγάλος.

Στους δρόμους πάνω από τον υπόγειο σιδηρόδρομο, όπου οι πολίτες στέκονται σε ουρές για να προμηθευτούν τρόφιμα όταν είναι αρκετά ασφαλές να το κάνουν, το χιόνι πέφτει στους σχεδόν άδειους δρόμους.

Η Νάστια, ένα μικρό κορίτσι που είναι ξαπλωμένο πάνω στο αυτοσχέδιο κρεβάτι της στο πάτωμα ενός βαγονιού τρένου, λέει ότι έχει βρει εκεί καταφύγιο για πάνω από μια εβδομάδα.

Δεν μπορούσε, όπως εξηγεί να μετακινηθεί αρκετά καθώς είχε κολλήσει έναν ιό που κυκλοφορούσε μεταξύ του πληθυσμού.

Ερωτηθείσα τι θα κάνει όταν σταματήσει η επίθεση, η μικρή απάντησε: «Θα επιστρέψω στο σπίτι μου και επιτέλους θα κοιμηθώ καλά. Αυτό λαχταράω αυτή τη στιγμή. Επίσης θέλω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Φοβάμαι για το σπίτι μου, για τα σπίτια των φίλων μου, φοβάμαι πάρα πολύ για ολόκληρη τη χώρα και φυσικά φοβάμαι και για τον εαυτό μου».

Η Βαλεντίνα, μια ηλικιωμένη κάτοικος του Χάρκοβο, λέει ότι κατέφυγε στον υπόγειο επειδή η περιοχή όπου διέμενε βομβαρδιζόταν αδιάκοπα.

«Μέχρι σήμερα έχουν καταστραφεί 48 από τα σχολεία της πόλης», είπε ο Ιγκορ Τερέχοφ. Η πόλη είχε πληθυσμό, σε καιρό ειρήνης, περίπου 1,4 εκατομμύριο κατοίκους παρότι πολλοί την εγκατέλειψαν αναζητώντας τη σχετική ασφάλεια που επικρατεί στη δυτική Ουκρανία ή πήγαν σε γειτονικές χώρες.

Πληροφορίες για βομβαρδισμό ψυχιατρικού νοσοκομείου

Η Ουκρανία κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές δυνάμεις ότι έπληξαν ψυχιατρικό νοσοκομείο κοντά στην πόλη Ίζιουμ της ανατολικής Ουκρανίας, σε μια «βάναυση επίθεση κατά αμάχων» όπως τη χαρακτήρισε περιφερειακός κυβερνήτης.

Ο Όλεγκ Σινεχούμποφ, κυβερνήτης της περιφέρειας του Χάρκοβο, ανακοίνωσε ότι 330 άνθρωποι ήταν στο νοσοκομείο τη στιγμή εκείνη, κάποιοι εκ των οποίων ήταν σε αναπηρικά αμαξίδια ή αδυνατούσαν να μετακινηθούν, και ότι 73 είχαν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων εξακριβώνεται, δήλωσε ο ίδιος.

«Είναι ένα έγκλημα κατά αμάχων, μια γενοκτονία κατά του ουκρανικού έθνους», έγραψε ο Σινεχούμποφ στην υπηρεσία μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει άμεσα από ανεξάρτητη πηγή την αναφορά αυτή, σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί σφοδρές μάχες από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους στην «ειδική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

Η αναφερόμενη επίθεση έρχεται σε συνέχεια του βομβαρδισμού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, στην οποία, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν προχθές, Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί. Η Ρωσία έχει πει ότι θα ερευνήσει το περιστατικό αλλά κάποιοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις αναφορές για την επίθεση αυτή ως «ψευδείς ειδήσεις».

Ο Σινεχούμποφ είπε επίσης ότι ρωσικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει περιοχές με κατοικίες στο Χάρκοβο, τη βασική πόλη της περιοχής, 89 φορές σε μία ημέρα αλλά ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τους αμάχους ύστερα από το πλήγμα που δέχθηκε ινστιτούτο με πυρηνικό εργαστήριο.

Όλοι οι ουκρανικοί σταθμοί πυρηνικής ενέργειας λειτουργούν σταθερά αλλά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια αντιμετωπίζουν «ψυχολογική πίεση» στο έργο τους ύστερα από την κατάληψή του από ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Σύμφωνα με την ίδια, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα εργοστάσια ήταν αμετάβλητα.

Νωρίτερα σήμερα ήρθε στο φως της δημοσιότητας βίντεο από την ουκρανική πόλη Ντνίπρο, η οποία τα ξημερώματα της Παρασκευής βομβαρδίστηκε, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος. Σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών νωρίς το πρωί βομβαρδίστηκαν ένας «παιδικός σταθμός», μία «πολυκατοικία», καθώς και διώροφη «βιοτεχνία υποδημάτων», που πήρε φωτιά. «Ένας άνθρωπος είναι νεκρός», ανακοινώθηκε.

Τουλάχιστον 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί κατά τη ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τις Αρχές

Τουλάχιστον 78 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στη χώρα, δήλωσε σήμερα η Ουκρανή συνήγορος του πολίτη Λουντμίλα Ντενίσοβα.

Σύμφωνα με την ίδια, οι συγκρούσεις γύρω από την Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας, την Βολνοβάχα, στο ανατολικό, και την πόλη Ιρπίν, στην περιοχή του Κιέβου, εξηγούν γιατί είναι δύσκολο οι αρχές να επαληθεύσουν πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σε αυτές τις περιοχές.

Παράλληλα η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι σε περισσότερους από 954.000 ανέρχονταν χθες, Πέμπτη, οι Ουκρανοί που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω της ρωσικής εισβολής.

«Σχεδόν 228.000 καταναλωτές έχουν μείνει χωρίς αέριο», προσέθεσε σε ανακοίνωσή της.

Στο μεταξύ 109.183 πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν καταγραφεί στη Γερμανία μέχρι σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας.

Από αυτούς, σχεδόν 99.200 είναι Ουκρανοί πολίτες, προσέθεσε ο εκπρόσωπος σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η επίγεια κόλαση της Μαριούπολης - «Μας βομβαρδίζουν κάθε μισή ώρα»