Πόλεμος Ουκρανία: Η πτώση του Κιέβου θα κρίνει την επόμενη μέρα

Ποιο είναι το επικρατέστερο σενάριο για την εξέλιξη του πολέμου; Τι θέλει ο Πούτιν; Τι θα κάνει ο Ζελένσκι; Το σενάριο της διχοτόμησης και ο «Τρίτος Κόσμος»  
Ο στόχος των Ρώσων είναι μονόδρομος όσο κι αν κάποιοι ευελπιστούν ότι δεν θα προχωρήσει το σενάριο κατάληψης του Κιέβου
AP Photo
3'

Μόσχα και Κίεβο παραμένουν εγκλωβισμένες σε έναν αιματηρό πόλεμο που δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης. Προς το παρόν κανείς δεν κερδίζει και κανείς δεν θέλει να φανεί ηττημένος.

Ο πόλεμος της προπαγάνδας είναι σφοδρός και όλα πλέον κρίνονται στην πτώση του Κιέβου. Για τα σενάρια τερματισμού του πολέμου γράφονται και ακούγονται πολλά. Όμως οι περισσότεροι έγκριτοι αναλυτές συνομολογούν ότι η Ρωσία θα κερδίσει μια συνολική νίκη λόγω της συντριπτικής στρατιωτικής της ισχύος. Ακόμα κι αν αυτό της κοστίσει σε άλλους τομείς.

Προφανώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα πληρώσει πολύ υψηλότερο τίμημα από αυτό που υπολόγιζε αρχικά, τόσο σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές απώλειες, την οικονομία του και τη φήμη των ενόπλων δυνάμεών του.

Ο στόχος των Ρώσων είναι μονόδρομος όσο κι αν κάποιοι ευελπιστούν ότι δεν θα προχωρήσει το σενάριο κατάληψης του Κιέβου. Η ίδια ελπίδα υπήρχε ότι ο Πούτιν δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά τελικά εισέβαλε. Σε μια τέτοια περίπτωση, πιθανολογείται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είτε θα δραπετεύσει, είτε θα συλληφθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ρωσία θα έχει επικρατήσει πλήρως και ο Πούτιν θα μπορέσει να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις την επόμενη μέρα στην Ανατολική Ουκρανία.

Σε αυτό το σενάριο είναι σχεδόν βέβαιη η διχοτόμηση της Ουκρανίας σε ανατολική και δυτική, με σύνορο τον ποταμό Δνείπερο. Ανατολικά οι «ανεξάρτητες» ρωσόφωνες «λαϊκές δημοκρατίες» και δυτικά μια περίκλειστή Ουκρανία. Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν ο σχηματισμός μιας νέας Ουκρανικής κυβέρνησης στη δυτική Ουκρανία, όπου η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να καταλάβει εδάφη. Ακούγεται μάλιστα ότι η πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, θεωρείται ως η πιθανή νέα πρωτεύουσα για το ουκρανικό κράτος, όπως αυτό διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο.

Πιο δύσκολη ακόμα και από τον πόλεμο θα είναι η διαχείριση της επόμενης μέρας, αν υποθέσουμε ότι θα λήξει σύντομα αυτή η κόλαση πυρός. Ίσως κάποιοι να μην το έχουν αντιληφθεί αλλά ο κόσμος αλλάζει προς ένα νέο «Τρίτο Κόσμο». Όχι αυτόν που λέγαμε παλιά με χαμηλό δείκτη ανάπτυξης. Μετά την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ., το 1991, ο όρος «Δεύτερος Κόσμος» έχασε το νόημα του. Έτσι ο όρος «Πρώτος Κόσμος» εξαπλώθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει όλες τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες. Παράλληλα, ο όρος «Τρίτος Κόσμος» έγινε συνώνυμος της μειωμένης οικονομικής και τεχνολογικής ανάπτυξης μιας χώρας. Μόνο που τώρα συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Η Κίνα η Ινδία η Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις είναι πιο ανεπτυγμένες από τις χώρες του πρώτου κόσμου.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και ο «Τέταρτος κόσμος»: Τα φτωχά κοινωνικά στρώματα του πρώτου κόσμου. Βάλτε τα και αυτά στην εξίσωση και προκύπτει η τέλεια καταιγίδα.