Ουκρανία: Θρίλερ για τη βοήθεια της Κίνας στη Ρωσία - Τι καταγγέλλουν οι ΗΠΑ, τι απαντά το Πεκίνο

 Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, σύμφωνα με τους Financial Times και την Washington Post. H Ουάσινγκτον φοβάται οτι η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της σύσφιξης των σχέσεων Πεκίνου-Μόσχας. Κρίσιμη αμερικανοκινεζική συνάντηση σήμερα στη Ρώμη

O Πούτιν με το Σι Τζινπίνγκ
O Πούτιν με το Σι Τζινπίνγκ
ΑΡ
8'

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να χρησιμοποιήσει στην εισβολή της στην Ουκρανία δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, πληροφορία που εντείνει τις εντάσεις ενόψει της σημερινής συνάντησης (14/3) στη Ρώμη μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων απο τις ΗΠΑ και την Κίνα

Πριν από τις συνομιλίες, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε ευθαρσώς την Κίνα να μην βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει την τιμωρία από τις παγκόσμιες κυρώσεις που έχουν πλήξει τη ρωσική οικονομία. «Δεν θα επιτρέψουμε κάτι τέτοιο να προχωρήσει», είπε.

Η προοπτική να προσφέρει η Κίνα οικονομική βοήθεια στη Ρωσία είναι μία από τις πολλές ανησυχίες που έχει η αμερικανική κυβέρνηση. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος, που διατήρησε την ανωνυμία του, είπε ότι τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία ζήτησε υποστήριξη από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου στρατιωτικού εξοπλισμού, για να προχωρήσει στον συνεχιζόμενο πόλεμο με την Ουκρανία. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος του αιτήματος. Το αίτημα αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους Financial Times και την Washington Post.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί επίσης την Κίνα ότι διαδίδει ρωσική παραπληροφόρηση που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για τις δυνάμεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να επιτεθούν στην Ουκρανία με χημικά ή βιολογικά όπλα.

Η κρίσιμη συνάντηση σήμερα στη Ρώμη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει φέρει την Κίνα σε ευαίσθητο σημείο με δύο από τους μεγαλύτερους εμπορικούς της εταίρους: τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κίνα χρειάζεται πρόσβαση σε αυτές τις αγορές, ωστόσο έχει προσφέρει επίσης υποστήριξη στη Μόσχα, δηλώνοντας απέναναντί της μία φιλία «χωρίς όρια».

Στις συνομιλίες του με τον ανώτερο κινεζικό σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής Γιανγκ Ζιέτσι, ο Σάλιβαν θα επιχειρήσει νααναζητήσει όντως όρια στο τι θα κάνει το Πεκίνο για τη Μόσχα.«Αυτό που θα σας πω είναι ότι επικοινωνούμε απευθείας και ιδιωτικά στο Πεκίνο ότι θα υπάρξουν οπωσδήποτε συνέπειες» εάν η Κίνα βοηθήσει τη Ρωσία να «αναπληρώσει» τις απώλειές της από τις κυρώσεις είπε στο CNN

«Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσει κάτι τέτοιο και να υπάρξει σωτήρια για τη Ρωσία από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις από οποιαδήποτε χώρα οπουδήποτε στον κόσμο», είπε. Σε σύντομα σχόλια για τις συνομιλίες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zάο Λιζιάν δεν ανέφερε την Ουκρανία, λέγοντας ότι «το βασικό θέμα αυτής της συνάντησης είναι να εφαρμοστεί η σημαντική συναίνεση που επιτεύχθηκε από τους αρχηγούς κρατών της Κίνας και των ΗΠΑ στην εικονική τους σύνοδο κορυφής τον Νοέμβριο του περασμένου έτους»

«Θα ανταλλάξουν απόψεις για τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, διεθνή και περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε ο Ζάο σε σχόλια που δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου αργά την Κυριακή. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στον άμεσο αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

ΗΠΑ: Το Πεκίνο βοηθάει στην παραπληροφόρηση

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι το Πεκίνο διαδίδει ψευδείς ρωσικούς ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία διοικούσε εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων με την υποστήριξη των ΗΠΑ. Λένε ότι η Κίνα θα παρέχει ουσιαστική κάλυψη εάν η Ρωσία προχωρήσει σε επίθεση με βιολογικά ή χημικά όπλα στους Ουκρανούς.

Όταν η Ρωσία αρχίζει να κατηγορεί άλλες χώρες ότι προετοιμάζονται να εξαπολύσουν βιολογικές ή χημικές επιθέσεις, ο Σάλιβαν είπε στο «Meet the Press» του NBC, «προφανώς είναι στο κατώφλι να το κάνουν οι ίδιοι». Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, στην εκπομπή «This Week» του ABC, είπε «δεν έχουμε δει τίποτα που να δείχνει κάποιο είδος επικείμενης χημικής ή βιολογικής επίθεσης αυτή τη στιγμή, αλλά το παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά».

Οι κατηγορίες των ΗΠΑ για ρωσική παραπληροφόρηση και κινεζική συνενοχή ήρθαν αφού η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα ισχυρίστηκε -χωρίς στοιχεία- σημειώνει το Associated Press ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούσαν ουκρανικά εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων.

Ο ρωσικός ισχυρισμός επαναλήφθηκε από τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Zάο Λιζιάν, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν 26 βιο-εργαστήρια και σχετικές εγκαταστάσεις στα οποία «το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει τον απόλυτο έλεγχο». Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι δεν έχουν λάβει πληροφορίες που να υποστηρίζουν τέτοιες κατηγορίες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «παράλογους». Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου ότι η Κίνα ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας με την ελπίδα ότι θα προωθήσει το «όραμα του Πεκίνου για την παγκόσμια τάξη» μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με άτομ που μελετούν την πολιτική του Πεκίνου.

Ο Σάλιβαν είπε στο CBS ότι η ρωσική ρητορική για τον χημικό και βιολογικό πόλεμο είναι «ένας δείκτης ότι, στην πραγματικότητα, οι Ρώσοι ετοιμάζονται να το κάνουν και να προσπαθήσουν να ρίξουν την ευθύνη αλλού»

Η διεθνής κοινότητα έχει αξιολογήσει ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε απόπειρες δολοφονίας επικριτών του Πούτιν, όπως ο Αλεξέι Ναβάλνι και ο πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ. Η Ρωσία υποστηρίζει επίσης την κυβέρνηση Άσαντ στη Συρία, η οποία έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον του λαού της σε έναν εμφύλιο πόλεμο δεκαετιών.

Η υποστήριξη του Πεκίνου στη Μόσχα

Η Κίνα ήταν μια από τις λίγες χώρες που απέφυγε να επικρίνει τους Ρώσους για την εισβολή της στην Ουκρανία. Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ φιλοξένησε τον Πούτιν για την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν, οι δύο ηγέτες εξέδωσαν μια δήλωση 5.000 λέξεων, όπου δήλωναν απεριόριστη φιλία. Οι Κινέζοι απείχαν από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την καταδίκη κατά της Ρωσίας και επέκριναν τις οικονομικές κυρώσεις. Έχει εκφράσει την υποστήριξή της στις ειρηνευτικές συνομιλίες και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της ως μεσολαβητής, παρά τα ερωτήματα σχετικά με την ουδετερότητά της και την ελάχιστη εμπειρία της μεσολάβησης διεθνών συγκρούσεων.

Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μακριά θα φτάσει το Πεκίνο για να αποξενώσει τη Δύση και να θέσει τη δική του οικονομία σε κίνδυνο. Ο Σάλιβαν είπε ότι η Κίνα και όλες οι χώρες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν «βασικά να διασώσουν τη Ρωσία... να δώσουν στη Ρωσία λύση για τις κυρώσεις», ατιμώρητα.

Κινέζοι αξιωματούχοι λένε ότι η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να διαμαρτύρεται για τις ενέργειες της Ρωσίας επειδή οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ με ψεύτικα προσχήματα. Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι είχαν αποδείξεις ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συσσώρευε όπλα μαζικής καταστροφής, αν και δεν βρέθηκε ποτέ κανένα.

Στο CNN, ο Σάλιβαν είπε ότι η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Κίνα γνώριζε ότι ο Πούτιν «σχεδίαζε κάτι» πριν από την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο, είπε ότι η κινεζική κυβέρνηση «ίσως να μην έχει κατανοήσει πλήρως την έκταση του, επειδή είναι πολύ πιθανό ο Πούτιν να τους είπε ψέματα με τον ίδιο τρόπο που είπε ψέματα στους Ευρωπαίους και σε άλλους».

Ο Σάλιβαν και ο Γιανγκ συναντήθηκαν τελευταία φορά για συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο στην Ελβετία, όπου ο Σάλιβαν εξέφρασε τις ανησυχίες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις στρατιωτικές προκλήσεις της Κίνας κατά της Ταϊβάν, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε εθνοτικές μειονότητες και τις προσπάθειες να καταπνίξουν τους υπέρμαχους της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Αυτή η συνάντηση δημιούργησε το σκηνικό για μια τρίωρη εικονική συνάντηση τον Νοέμβριο μεταξύ Μπάιντεν και Σι. Ο Σάλιβαν θα συναντήσει επίσης τον Λουίτζι Ματιόλο, διπλωματικό σύμβουλο του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ενώ βρίσκεται στη Ρώμη.

Πηγή: Associated Press

Διαβάστε επίσης:

Live Blog: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τηλεδιάσκεψη - Ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός στην Ουκρανία

Ουκρανία: Στο κρύο και το σκοτάδι η Μαριούπολη - Εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και νερού

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή