O πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τον φόβο για έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη
Μια παράπλευρη απειλή που αφορά την πανδημία του κορονοϊού απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τους επιστήμονες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη καθώς εντείνεται η ανησυχία για νέα έξαρση της Covid-19.
Ο προβληματισμός ξεκινά από το γεγονός ότι το ποσοστό των Ουκρανών που είχαν εμβολιαστεί πριν την έναρξη του πολέμου δεν ξεπερνούσε το 35%. Αυτό, δηλαδή, που προβληματίζει είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που αναζήτησαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταφύγιο από τον πόλεμο, δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.
Σε ένα δυσμενές σενάριο ορισμένοι ειδικοί δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο η ομάδα αυτή των μη εμβολιασμένων ατόμων να αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί και την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον 2 η οποία, όπως σημείωσε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του στο Facebook, έχει φέρει μια ήπια, για την ώρα, αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων με το ερώτημα να είναι αν αυτό θα αποτυπωθεί και σε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο 24% των νέων κρουσμάτων ανιχνεύεται πλέον η μετάλλαξη Όμικρον 2.
Τα στοιχεία για την ώρα δείχνουν ότι την τελευταία εβδομάδα παρά τις χιλιάδες νέες μολύνσεις και την αύξηση σχεδόν στη μονάδα του δείκτη αναπαραγωγής (Rt) οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία κυμαίνονται στις 300 ημερησίως.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του κάνει λόγο για μια «πολύ σημαντική περίοδο καθότι φαίνεται ότι περνάμε στην πρώτη περίοδο αύξησης διασποράς μετά την αποκλιμάκωση του κύματος της Όμικρον».
«Το βασικό σενάριο προβλέπει μία ταλάντωση (αυξομείωση) των διαγνώσεων γύρω από μία μέση τιμή, η οποία σε βάθος χρόνου θα βαίνει μειούμενη. Αν όντως επιβεβαιωθεί, τότε το μεγάλο ερωτηματικό είναι πόσο αυτή η ταλάντωση θα επηρεάζει τα συστήματα υγείας» προσθέτει ο Γκίκας Μαγιορκίνης τονίζοντας ότι «σίγουρα το ποσοστό των εμβολιασμένων στους άνω των 60 θα είναι ο βασικό παράγοντας αυτής της πίεσης, ο οποίος και προβλέπει ότι σε χώρες που πέτυχαν σχεδόν καθολικό εμβολιασμό σε αυτές τις ηλικίες, τα συστήματα υγείας θα έχουν πολύ μικρότερη πίεση».
Διαβάστε επίσης:
Μαγιορκίνης: Το βασικό σενάριο για την πορεία του κορονοϊού μετά τις ήπιες αυξήσεις κρουσμάτων