Πόλεμος στην Ουκρανία: Κορυφαίες προσωπικότηες εκλιπαρούν για την αποφυγή «πυρηνικού ολέθρου»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και επιστροφή στη διπλωματία απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επί των ημερών Γιέλτσιν, Ιγκόρ Ιβάνοφ σε κοινό ανακοινωθέν με κορυφαίες προσωπικότητες απο όλο τον κόσμο
Εκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών απευθύνουν διεθνείς προσωπικότητες
AP
3'

Εκκληση προς όλες τις πλευρές στον πόλεμο της Ουκρανίας να επιστρέψουν στη διπλωματία και να μειώσουν «τον δραματικά αυξημένο κίνδυνο» ενός καταστροφικού πυρηνικού πολέμου απευθύνει ο Ιγκόρ Ιβάνοφ.

Η έκκληση που συντάχθηκε από τον καθηγητή Ιβάνοφ, πρόεδρο του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, μπορεί να είναι σημάδι ότι ορισμένοι στο ρωσικό κατεστημένο θεωρούν οτι η στρατιωτική λύση που επιχειρεί η Ρωσία για να λύσει τα προβλήματά της με τη γειτονική Ουκρανία είναι στρατηγικό λάθος, αναφέρει ο Guardian

Ο Ιβάνοφ ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υπό τον Μπόρις Γέλτσιν από το 1998 έως το 2004 και παραιτήθηκε μετά τον διορισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν ως Προέδρου. Τον Ιβάνοφ διαδέχθηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά διατήρησε μια θέση στους κύκλους της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Η δήλωση που καλεί όλες τις πλευρές να υποστηρίξουν μια κατάπαυση του πυρός και να τερματίσουν τις αδικαιολόγητες απώλειες αμάχων, υπογράφεται από τον Ιβάνοφ και μια ομάδα με σημαίνοντες προσωπικότητες της εξωτερικής πολιτικής, όπως ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, πρώην πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Σαμ Νουν, ο συμπρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή και πρώην Γερουσιαστής των ΗΠΑ και ο Λόρδος Μπράουν, πρώην υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ιβάνοφ ως πρώην υπουργός της εποχής του Γέλτσιν δεν ανήκει σχεδόν καθόλου στον στενό κύκλο του Πούτιν, αλλά μπορεί να «περάσει» την ανησυχία του στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η δήλωση έρχεται καθώς διαπραγματευτές από τη Ρωσία και την Ουκρανία συναντήθηκαν για έναν τέταρτο γύρο συνομιλιών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι πιέζει για απευθείας συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία είναι ακόμη πρόθυμη να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση που η ουκρανική ηγεσία θα θεωρούσε αποδεκτή.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετέβη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία προσφέρεται να ενεργήσει ως μεσολαβητής και φιλοξένησε συνομιλίες μεταξύ του Λαβρόφ και του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρι Κουλάμπα.

Το κοινό ανακοινωθέν αποφεύγει να αποδώσει την ευθύνη για τον πόλεμο, αλλά αντ' αυτού εστιάζει στην ευθύνη των κρατών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα να εξαλείψουν τους πυρηνικούς κινδύνους, προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία αυξάνει αυτούς τους κινδύνους δραματικά. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Η μάχη στον πυρηνικό σταθμό Zαπορίζια στην Ουκρανία ήταν η τελευταία υπενθύμιση για το πώς η πυρηνική καταστροφή μπορεί γρήγορα να ανέβει στην επιφάνεια στην «ομίχλη του πολέμου». Οι ηγέτες Κίνας,Γαλλίας, Ρωσίας, Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ επιβεβαίωσαν μαζί τον Ιανουάριο ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί.

Το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα προς τη μείωση των κινδύνων ενός επακόλουθου ατυχήματος, λάθους ή εσφαλμένου υπολογισμού είναι η κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό της απαράδεκτης και αδικαιολόγητης απώλειας ανθρώπινων ζωών, συμπεριλαμβανομένων αθώων αμάχων.

Ο διάλογος, η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη αποδεκτή οδός για την επίλυση της σύγκρουσης με τρόπο που μπορεί να αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Πρέπει να επιστρέψουμε στη διπλωματία και τον διάλογο για να διασφαλίσουμε ότι οι τρέχουσες διαφορές σε βασικά ζητήματα θα ειναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι μάχης. Χαιρετίζουμε τις πρώτες προσπάθειες της Ρωσίας και της Ουκρανίας να ξεκινήσουν τέτοιες διαπραγματεύσεις. Χαιρετίζουμε επίσης τις προσπάθειες των παγκόσμιων ηγετών με στόχο την εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης».

Διαβάστε επίσης:

Live Blog: Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τηλεδιάσκεψη - Ρωσικός ναυτικός αποκλεισμός στην Ουκρανία

Ουκρανία: Στο κρύο και το σκοτάδι η Μαριούπολη - Εξαντλούνται τα αποθέματα τροφίμων και νερού