Οι ΗΠΑ δεν συζητούν με τη Βενεζουέλα για αγορά πετρελαίου
Το Καράκας προ ημερών προχώρησε στην αποφυλάκιση δύο Αμερικανών που κρατούνταν στη χώρα, χειρονομία καλής θέλησης που τροφοδότησε τη σεναριολογία περί αναθέρμανσης των σχέσεων με την Ουάσινγκτον και πιθανής επανέναρξης των εισαγωγών αργού από το κράτος της Λατινικής Αμερικής, που είναι επί του παρόντος απαγορευμένες.
Η Βενεζουέλα διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ το 2019. Η Ουάσινγκτον, η οποία δεν αναγνώρισε την επανεκλογή το 2018 του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έχει επιβάλει στο Καράκας σειρά κυρώσεων για να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει την εξουσία, ιδίως εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη λατινοαμερικάνικη χώρα.
Πριν από αυτή τη ρήξη, οι ΗΠΑ ήταν ο βασικός αγοραστής του αργού της Βενεζουέλας.
Το Καράκας θεωρείται μέγας σύμμαχος της Ρωσίας στην περιοχή και πρόσφατα επαναβεβαίωσε ότι στηρίζει τη «φίλη» Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πόλεμος αυτός αύξησε θεαματικά τις τιμές του πετρελαίου, αναζωπυρώνοντας τον διάλογο στις ΗΠΑ για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ειδικά αφού η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποφάσισε να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού.
Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προσάπτει στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ευθύνες για την ανάφλεξη των τιμών των καυσίμων επειδή κατ’ αυτήν περιορίζει την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, κάτι που ο Λευκός Οίκος απορρίπτει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θέλει να εγγυηθεί «τη σταθερότητα του παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού», έχει αποδυθεί τελευταία σε ριψοκίνδυνες διπλωματικές πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η προσφορά.
Αναλυτές θεωρούν ότι θα χρειαστεί a minima να συζητήσει για το ζήτημα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν — που ο Τζο Μπάιντεν είχε κατηγορήσει πως ήταν ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.