Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς θωρακίζεται η Ευρώπη απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν το «τσουνάμι» στις τιμές της ενέργειας λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες. Την ίδια ώρα με φόντο την απεξάρτησή τους απο το ρωσικό πετρέλαιο, οι ηγέτες της Δύσης κάνουν παζάρι με τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες του Κόλπου.

Φουντώνει η ενεργειακή κρίση με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία
Φουντώνει η ενεργειακή κρίση με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία
8'

Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε τις εντάσεις στην αγορά, την ώρα που οι οικονομίες είχαν αρχίσει να ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού. Οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα για να θωρακίσουν τους καταναλωτές από τις οικονομικές συνέπειες.

Οι χώρες της ΕΕ, αναζητούν βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας. Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, ανάμεσά τους ακόμα η παράταση λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών ή των εργοστασίων άνθρακα.

Η Γερμανία επιδοτεί τα καύσιμα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας πρότεινε μια «έκπτωση κρίσης» τη Δευτέρα (14/3) για να μετριάσει τον αντίκτυπο των πρόσφατων αυξήσεων των τιμών των καυσίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Η επιδότηση καυσίμου που πρότεινε ο Κρίστιαν Λίντνερ θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση στις τιμές του φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 0,2 ευρώ ανά λίτρο (περίπου 0,08 δολάρια το γαλόνι), ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το κράτος δεν πρέπει να αφήνει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μόνες τους με τις αυξανόμενες τιμές», είπε ο Λίντνερ. Το μέτρο πρόσθεσε δεν έχει ακόμη λάβει το «πράσινο φως» από τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά το Υπουργικό Συμβούλιο θα μπορούσε να το εγκρίνει ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου σήμερα Τετάρτη (16/3)

Οι συντηρητικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει ακόμη μεγαλύτερες επιδοτήσεις καυσίμων, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η προτεινόμενη έκπτωση θα μπορούσε να προκαλέσει παραφωνίες στην αγορά ενέργειας, να αποθαρρύνει τις προσπάθειες εξοικονόμησης βενζίνης και να ωφελήσει δυσανάλογα τους πλούσιους που οδηγούν πολύ.

Μέλη του κόμματος των Πρασίνων στη γερμανική κυβέρνηση πρότειναν ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη θέσπιση ορίου ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους της χώρας για τον περιορισμό της χρήσης καυσίμων. Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος είπε ότι το όριο ταχύτητας είναι «καλό για την προστασία του κλίματος, την προστασία των πόρων και την ασφάλεια στο δρόμο». «Το αν αυτό είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε στη συνέχεια... συζητείται», είπε.

Ο Λίντνερ αρνήθηκε να σχολιάσει προτάσεις για το όριο ταχύτητας, στις οποίες το κόμμα του, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, που υποστηρίζουν τις επιχειρήσεις, είχαν προηγουμένως αντιταχθεί.

Μειώνει τους φόρους η Σουηδία

Η σουηδική κυβέρνηση πρότεινε προσωρινή μείωση του φόρου καυσίμων και άλλα μέτρα οικονομικής βοήθειας σε συνταξιούχους, οικογένειες χαμηλού εισοδήματος με παιδιά και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί περισσότερη ανασφάλεια στον κόσμο μας και στις οικονομίες μας. Θα μας επηρεάσει για πολύ καιρό και το μήνυμά μου προς τον σουηδικό λαό είναι ότι αυτό θα είναι μια δοκιμασία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mίκαελ Ντάμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η κυβέρνηση της Σοσιαλδημοκρατικής μειοψηφίας της Σουηδίας παρουσίασε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων που χρειάζεται έγκριση στο κοινοβούλιο της Σουηδίας (Riksdagen) των 349 εδρών.

Έκτακτα ενεργειακά μέτρα και στη Γαλλία

H χώρα πρόκειται να εισαγάγει έκπτωση 0,15 ευρώ ανά λίτρο στα καύσιμα μεταφοράς για να βοηθήσει τους οδηγούς να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, ο Καστέξ είπε ότι η έκπτωση θα καλύψει τα νοικοκυριά καθώς και τις μεταφορές με φορτηγά και τους αγρότες. Το μέτρο, το οποίο είπε ότι οι διανομείς καυσίμων θα πρέπει να ενισχύσουν με τη δική τους προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές λιανικής, θα εξοικονομήσει σε κάθε οδηγό 9 ευρώ σε ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων, πρόσθεσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Η ειδική έκπτωση θα εφαρμοστεί για τέσσερις μήνες αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου και αναμένεται να κοστίσει στην κυβέρνηση λίγο περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε.

Η χειρονομία υποστήριξης προς τους Γάλλους αυτοκινητιστές προτάθηκε από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία στις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται τον επόμενο μήνα στη Γαλλία. Ο Μακρόν είπε ότι η κυβέρνησή του έχει ήδη ξοδέψει 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για να μετριάσει το κόστος βενζίνης και ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μπόρις Τζόνσον και το «φλερτ» με το Ριάντ

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε τη Δύση να τερματίσει τον «εθισμό» της από τα ρωσικά καύσιμα καθ'οδόν προς τη Σαουδική Αραβία, οπου φθάνει σήμερα με σκοπό να πιέσει το πετρελαιοπαραγωγό βασίλειο να αυξήσει την παραγωγή «μαύρου χρυσού». Ο Βρετανός πρωθυπουργός που προσπαθεί να οικοδομήσει έναν «διεθνή συνασπισμό» ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ελπίζει να πείσει τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για να μειώσει την εξάρτηση του Λονδίνου από τη Μόσχα.

Ο Τζόνσον θα συζητήσει την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού από την περιοχή, λέγοντας ότι ο κόσμος πρέπει να «απογαλακτιστεί» από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σε άρθρο του στην Daily Telegraph, ο Τζόνσον είπε ότι οι δυτικοί ηγέτες έκαναν ένα «τρομερό λάθος» αφήνοντας τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να «ξεφύγει» με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 με αποτέλεσμα να εξαρτηθούν περισσότερο από ρωσικές πηγές ενέργειας.

Η επίσκεψή του ωστόσο εχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις με φόντο τη μαζική εκτέλεση 81 ανδρών σε μια μέρα απο τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας. Ορισμένοι βουλευτές κάλεσαν τον πρωθυπουργό να ακυρώσει την επίσκεψή του. Ο Τζόνσον απάντησε ότι εάν η Δύση δε θέλει να «εκβιάζεται» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να απομακρυνθεί από τη χρήση των υδρογονανθράκων και να διερευνήσει άλλες συνεργασίες.

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε το βρετανικό κοινό ότι η απομάκρυνση από τη ρωσική εξάρτηση θα είναι «επώδυνη» και ότι η οικονομική βοήθεια που πρόσφερε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, για να πληρωθούν οι αυξανόμενοι λογαριασμοί φέτος δεν θα μπορεί να δοθεί «για πολύ». Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδιο για σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους.

Η Μέση Ανατολή «σνομπάρει» τον Μπάιντεν

Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την απαγόρευση των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσέγγισε καθεστώτα που ο ίδιος και οι πρώην ηγέτες της χώρας του σνόμπαραν ή επέκριναν θεαματικά στο παρελθόν. Αυτά περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Κατάρ, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και τη Σαουδική Αραβία.

Αναλυτές επικρίνουν τη νεα διπλωματία που πιστεύουν ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ στην Ουάσινγκτον. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να συγκεντρώσει υποστήριξη από πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες συνάντησαν αντίσταση, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας δυσπιστίας των ΗΠΑ για τα καθεστώτα αυτά.

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έγινε δεκτός όταν προσπάθησε να κανονίσει συνομιλίες με τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον σεΐχη των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν. Αντιθέτως, όπως είναι ήδη γνωστό, αμφότεροι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα – και αφού είχαν ήδη αδιαφορήσει για το αίτημα του Λευκού Οίκου.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC) αντέκρουσε τις εν λόγω αναφορές, με την εκπρόσωπο Έμιλι Χορν να λέει στο Fox News, «Πρόκειται για εσφαλμένες πληροφορίες και δεν αντικατοπτρίζουντην πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν κλήσεις που απορρίφθηκαν, τελεία». Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την περασμένη εβδομάδα υποβάθμισε επίσης την πρόταση ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν περιφρονήθηκε από κορυφαία έθνη στη Μέση Ανατολή λέγοντας: «Όλοι μιλάμε τακτικά».

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την έλευση του Μπάιντεν στην εξουσί, γράφει η Wall Street Journal. Κι αυτό γιατί σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δεν έδειξε να ενοχλείται ιδιαιτέρως από τη δολοφονία του αντικαθεστωτικού Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες, το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, ο πρόεδρος ακολουθεί διαφορετική τακτική.

Ωστόσο, η περίπλοκη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και των πλούσιων σε πετρέλαιο χωρών του Κόλπου χρονολογείται από δεκαετίες και έχει επηρεαστεί από γεωπολιτικές πολιτικές που σχετίζονται με τα πάντα, από εμπάργκο πετρελαίου στη δεκαετία του 1970 έως την αναστολή των όπλων εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Υεμένη.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς ο Πούτιν ανέδειξε τον διχασμό της Δύσης και τα «παιχνίδια» του ΝΑΤΟ

Πούτιν σε Σαρλ Μισέλ: Η Ευρώπη αγνοεί τις επιθέσεις Ουκρανών σε αμάχους - Το Κίεβο δεν θέλει λύση

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή