Τσετσένοι, η δύναμη κρούσης του Κρεμλίνου - Ο ηγέτης τους, Καντίροφ που προκαλεί τρόμο στη Δύση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έτοιμος να συνδράμει το Κρεμλίνο με χιλιάδες μαχητές δηλώνει ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ που όπως ισχυρίζεται βρίσκεται ήδη έξω απο το Κίεβο για τη «μητέρα των μαχών»

O Ραμζάν Καντίροφ
O Ραμζάν Καντίροφ
5'

Πιστός στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Tσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται στην Ουκρανία, στο πλευρό των δυνάμεων της Μόσχας και ετοιμάζεται να συνδράμει με 10.000 ετοιμοπόλεμους και έμπειρους μαχητές.

Αποτελεσματικοί, αποφασισμένοι, καλά οπλισμένοι και άριστα εκπαιδευμένοι, οι Τσετσένοι μπορούν να αποτελέσουν σημαντική δύναμη κρούσης για το Κρεμλίνο, λένε οι αναλυτές. Κατά βάση είναι χερσαία στρατεύματα, αλλά μπορούν επίσης να πεταχτούν με αλεξίπτωτο στην Ουκρανία από τη ρωσική αεροπορία, καθώς έχουν την πλήρη υποστήριξη του ρωσικού στρατού. Ενεργούν στο όνομά του. Θεωρούνται ομάδα κρούσης του στρατού και ενσωματώνονται στις επιχειρήσεις του. Όπως όλοι οι Καυκάσιοι λένε οι αναλυτές, οι Τσετσένοι έχουν μακρά στρατιωτική παράδοση.

Δείχνουν επίσης πλήρη αφοσίωση στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Καντίροφ δημοσίευσε στο Telegram ένα βίντεο με στρατιωτική στολή να μελετά σχέδια γύρω από ένα τραπέζι με στρατιώτες σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Στη συνέχεια διαβεβαίωσε σε μήνυμά του ότι αυτό το βίντεο τραβήχτηκε στο αεροδρόμιο του Γκοστόμελ, 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, το οποίο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις τις πρώτες ημέρες της επίθεσής τους.

Δεξί χέρι του Πούτιν και «μετρ» της προπαγάνδας, ο Καντίροφ ανήρτησε εικόνες που τον έδειχναν να διοικεί μια μεραρχία τσετσενικών ειδικών δυνάμεων μαζί με τον στενό του συνεργάτη Άνταμ Ντελιμχάνοφ, και διάφορους μαχητές ενώ αναγκάζουν Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να φωνάζουν πολεμικές ιαχές και συνθήματα των Τσετσένων.

«Τις προάλλες ήμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς τους Ναζί του Κιέβου, και τώρα είμαστε ακόμα πιο κοντά», έγραψε ο Ραμζάν Καντίροφ, καλώντας τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν, «διαφορετικά είστε τελειωμένοι». «Θα σας δείξουμε συγκεκριμένα ότι η ρωσική πρακτική διδάσκει τον πόλεμο καλύτερα από την ξένη θεωρία και τις συστάσεις στρατιωτικών συμβούλων», πρόσθεσε.

Ο ρωσικός στρατός που επελαύνει στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, μπορεί να βασιστεί στην πιστή υποστήριξη του Τσετσένου ηγέτη. Ο πρόεδρος αυτής της ρωσικής δημοκρατίας του Καυκάσου, σκηνή δύο πολέμων κατά της Μόσχας (1990-2000) συγκέντρωσε και κινητοποίησε στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία από τις 25 Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Κρεμλίνο δεν είχε «κανένα στοιχείο» για το αν ο Καντίροφ βρισκόταν πραγματικά στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τους Financial Times πάντως, οι τσετσενικές δυνάμεις ήταν εξ' άρχής βασικό μέρος του στρατιωτικού σχεδίου του Κρεμλίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τσετσενικές δυνάμεις σχεδίαζαν τη δολοφονία των ηγετών της Ουκρανίας στις πρώτες 48 ώρες απο την εισβολή.

Απο το Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ είχε ήδη πει απειλητικά λόγια προς τον Ουκρανό πρόεδρο, μπροστά σε 10.000 βαριά οπλισμένους στρατιώτες. «Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να συμβουλεύσω τον πρόεδρο Ζελένσκι, έως ότου γίνει πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, να καλέσει τον πρόεδρό μας, τον ανώτατο διοικητή Βλαντιμίρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν και να του ζητήσει συγγνώμη», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο βήμα, σύμφωνα με βίντεο και παρατηρήσεις που αναφέρθηκαν από πολλά γαλλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Μετά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, ο οποίος διήρκεσε δέκα χρόνια από το 1999 έως το 2009 και ο οποίος σκότωσε επίσημα σχεδόν 20.000 ανθρώπους, η Δημοκρατία της Τσετσενίας επανεντάχθηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία υπό τον Ραμζάν Καντίροφ.

Ο Jean Radvanyi, ομότιμος καθηγητής στην Inalco και ειδικός σε θέματα Ρωσίας και Καύκασου λέει οτι ο Καντίροφ έχει αποκτήσει ένα εξαιρετικό καθεστώς στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, στην Τσετσενία μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. «Έχει δημιουργήσει μια κατάσταση ανομίας ή μάλλον εξαίρεσης. Έχει απόλυτη ελευθερία και μπορεί να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει ή όχι τους νόμους της Ομοσπονδίας. Καθιέρωσε ένα είδος Σαρία, ισλαμικό νόμο, όπου οι γυναίκες πρέπει να είναι καλυμμένες. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά κανόνων, οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στους ρωσικούς ομοσπονδιακούς νόμους. Επιπλέον, υπάρχει έλεγχος, επιτήρηση του πληθυσμού, στο έδαφος της Τσετσενίας, αλλά και στους μετανάστες» λέει.

«Ο Καντίροφ πρόσφερε στον Πούτιν να αποτελέσουν οι Τσετσένοι ένα είδος ένοπλης πτέρυγας στην υπηρεσία του ρωσικού στρατού, να στείλει ομάδες μαχητών να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις, μερικές φορές να προηγούνται του ρωσικού στρατού. Αυτός ο βολονταρισμός έγινε αποδεκτός στο Ντονμπάς» προσθέτει.

Σε αντάλλαγμα αυτής της ελευθερίας, υπάρχει η ακλόνητη υποστήριξη της Τσετσενίας προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ακόμη και εκτός Ρωσίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο Καντίροφ συμμετείχε σε επιχειρήσεις υπό την ηγεσία της Ρωσίας, ιδίως στη Συρία, για να βοηθήσει το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Καντίροφ προσπαθεί να αποκτήσει τη στάση του Μουσουλμάνου ηγέτη που έχει σημαντική διεθνή δραστηριότητα. Έχει αναπτύξει ένα καθεστώς ηγέτη της Ρωσίας –και όχι Ρώσου ηγέτη– που δραστηριοποιείται διεθνώς και κυρίως αναγνωρίζεται ως τέτοιος. Με αυτή την ιδιότητα, ταξιδεύει συχνά στις χώρες του Κόλπου, στις αραβικές χώρες, όπου εκπροσωπεί έναν Ρώσο αξιωματούχο, στραμμένο προς τον ισλαμικό κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ ισχυρίζεται πως βρίσκεται στην Ουκρανία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή