Οι Τούρκοι συνεχίζουν να το παίζουν... μεσολαβητές: «Οι Ουκρανοί κάνουν σόου», είπε ο Λαβρόφ

Κοινές δηλώσεις Λαβρόφ-Τσαβούσογλου
AP Photo
2'

Επιφυλακτικός για τη στάση των Ουκρανών εμφανίστηκε στις κοινές του δηλώσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Οι Ουκρανοί κάνουν σόου για τα κοινωνικά δίκτυα και όταν έρχεται η ώρα για δεσμεύσεις υπαναχωρούν. Έχουμε πάρει το μάθημά μας» ανέφερε ο κ. Λαβρόφ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσαβούσογλου εμφάνισε και πάλι τη χώρα του ως διαμεσολαβητή αναζητώντας ρόλο στην προσπάθεια για εκεχειρία.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συνομιλήσει και με τους δύο Πρόεδρους και ανέφερε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει συνάντηση των δύο ηγετών.

«Ως τώρα, δεν έχουν καρποφορήσει οι συζητήσεις. Ίσως να μην χρειαστεί νέα συνάντηση υπουργών, αλλά απλά να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας ως διαμεσολαβητών. Ίσως οι ηγέτες των δυο χωρών να συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός. Είμαστε ανοικτοί να φιλοξενήουμε οποιαδήποτε συνάντηση, αλλά δεν το θεωρούμε απολύτως απαραίτητο. Μια τέτοια συνάντηση, πάντως, μπορεί να γίνει στις 9 Απριλίου, σε νέο περιφερειακό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία» είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης με την κατανόηση ότι δεν θα γίνει μόνο για να γίνει· θα πρέπει να επισφραγιστούν συγκεκριμένες συμφωνίες που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες» δήλωσε από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Άγκυρα δεν συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και διατηρεί ισορροπημένη θέση ανάμεσα στις δυο χώρες. Οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία γίνονται πάνω σε κάποια βάση, μεταξυ ποιών γίνονται, πότε γίνονται κλπ. Και οι δυο πλευρές συνεχιζουν να βρίσκονται σε επαφή» ανέφερε ο κ. Λαβρόφ ενώ όταν ρωτήθηκε για πιθανή νέα συνάντηση με τον Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε: «Δεν έχουμε κάποιο νεότερο για νέα υπουργική συνάντηση. Στην Αττάλεια είπαμε πως νέα συνάντηση θα είναι θετική, αλλά δεν είδαμε απτές ενέργειες από την ουκρανική πλευρά».

«Είμαστε γείτονες και φίλοι με τη Ρωσία και μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Πιστεύουμε στη διπλωματία για ευτυχή κατάληξη», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και κατέληξε ότι στόχος είναι μια μόνιμη εκεχειρία.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μοντέλο ουδετερότητας που πρότεινε η Ρωσία και απέρριψε το Κίεβο