Προσχέδιο συμφωνίας 15 σημείων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία για να σταματήσει ο πόλεμος
Το σχέδιο και τη συμφωνία αποκάλυψαν οι Financial Times. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα, η Ουκρανία και η Ρωσία εκπονούν το σχέδιο ουδετερότητας για τον τερματισμό του πολέμου. Το προσχέδιο συμφωνίας των 15 σημείων, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες ένταξης στο ΝΑΤΟ, σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφάλειας.
Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο πάνω στο εν λόγω ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει ακόμα την κατάπαυση πυρός και την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων, αν το Κίεβο δηλώσει ουδετερότητα και αποδεχτεί όρια στις ένοπλες δυνάμεις του. Οι Financial Times επικαλούνται ως πηγές τρεις από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συνομιλίες.
Η προτεινόμενη συμφωνία, την οποία οι Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Δευτέρα, θα περιλαμβάνει την παραίτηση του Κιέβου από τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την υπόσχεση να μην φιλοξενήσει ξένες στρατιωτικές βάσεις ή όπλα με αντάλλαγμα την προστασία από συμμάχους όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.
Η φύση των δυτικών εγγυήσεων για την ουκρανική ασφάλεια —και η αποδοχή τους από τη Μόσχα— θα μπορούσε ακόμη να αποδειχθεί μεγάλο εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία, όπως και το καθεστώς των ουκρανικών εδαφών στην Κριμαία, που κατέλαβε η Ρωσία το 2014. Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ, μια συμφωνία του 1994 που υποστήριζε την ουκρανική ασφάλεια απέτυχε να αποτρέψει τη ρωσική επιθετικότητα εναντίον της γειτονικής της χώρας.
Αν και η Μόσχα και το Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους μιας συμφωνίας, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αγοράσει χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.
Ο Μικάιλο Ποντολιάκ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε «τα στρατεύματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε κάθε περίπτωση να εγκαταλείψουν το έδαφος της Ουκρανίας» που καταλήφθηκε από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου — συγκεκριμένα τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και εδάφη στα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.
Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα ήταν υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.
Ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα.
«Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι «απολύτως συγκεκριμένες διατυπώσεις» ήταν «κοντά στο να συμφωνηθούν» στις διαπραγματεύσεις.