«Όχι» Αθήνας σε πρόσθετη αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία
Η αδυναμία ενίσχυσης των Ουκρανών αμυνομένων με περαιτέρω οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) μεταφέρθηκε μέσα από ασφαλείς διαύλους προς το Κίεβο. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Αθήνα βολιδοσκοπήθηκε από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την πιθανότητα αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας, δίχως ωστόσο να κατατεθεί επίσημο αίτημα. Συγκεκριμένα συζητήθηκε από ουκρανικής πλευράς η δυνατότητα αποστολής κάποιων από τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK που διαθέτουν η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.), αντιστοίχως.
Αν και τα συγκεκριμένα συστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα καθώς έχουν ανάγκη αναβάθμισης προκειμένου να εξακολουθήσουν να παραμένουν λειτουργικά (τα TOR-M1 εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο το 2001 και τα OSA-AK το 1992) και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες κάτι τέτοιο καθίσταται μάλλον απαγορευτικό, εξακολουθούν να εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες αεράμυνας της χώρας, ως εκ τούτου η εξαγωγή τους μάλλον αποκλείεται. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή από αρμόδιες πηγές στην Αθήνα σημειώνεται πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστολής των πυραύλων S-300 της Π.Α. που είναι αποθηκευμένοι στην Κρήτη. Σε γενικές γραμμές, μετά τις αρχικές αποστολές Kαλάσνικοφ και εκτοξευτήρων, η Αθήνα ακολουθεί την ευρύτερη γραμμή της Ε.Ε. για προσήλωση στην ανάγκη διπλωματικής λύσης.
Η Αθήνα, αντιθέτως, είναι προσανατολισμένη στην κατεύθυνση που έχει λάβει συνολικότερα το ΝΑΤΟ για την ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εντός των ορίων της Συμμαχίας. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε χθες στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου συζητήθηκε, ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα, ο τρόπος ανάπτυξης των δυνάμεων της Συμμαχίας. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία εμφανίστηκαν να έχουν επί της αρχής παρόμοιες θέσεις σχετικά με την ανάγκη το ΝΑΤΟ να ακολουθήσει μια προσέγγιση 360 μοιρών, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι στρατηγικές κατευθύνσεις από τις οποίες μπορεί να προέρχονται απειλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, Αθήνα και Αγκυρα ζητούν κάλυψη των αναγκών τους προς τον Νότο.
Στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, σε μια συνεννόηση η οποία ακολούθησε την προηγούμενη συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επανάληψη των δραστηριοτήτων περί μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει των κανόνων διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας, σύμφωνα με την «Καθημερινή».
Συνάντηση Δένδια με Γκουτέρες
Στη Νέα Υόρκη θα βρεθεί αύριο (18/3) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα έχουν ως επίκεντρο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας, αλλά και την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Βόρειας Αφρικής. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ εκκρεμούσε για κάποιο καιρό και οριστικοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης. Σημειώνεται, τέλος, ότι ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης έφθασε, έπειτα από μία ακόμα μέρα στον δρόμο, στη Ζαπορίζια, όπου και διανυκτέρευσε χθες. Σκοπός είναι σήμερα το κονβόι στο οποίο συμμετέχει να συνεχίσει προς δυσμάς, μέχρι την επόμενη στάση, πριν από τα σύνορα με τη Ρουμανία.
Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι: Fake news ότι ζήτησα να καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα
«Πυρά» Ρωσίας στη Δύση: Κλείνετε τα μάτια στις θηριωδίες του ναζιστικού τάγματος Αζόφ
Πόλεμος Ουκρανία: Οι ναζί του τάγματος Αζόφ βομβάρδισαν το Ντόνετσκ - Η απάντηση της Ρωσίας