Τσαβούσογλου: Ρωσία και Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία για «κρίσιμα» ζητήματα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σύγκλιση Μόσχας και Κιέβου σε κρίσιμα ζητήματα βλέπει ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την ώρα που ο πόλεμος μαίνεται για 25 ημέρα
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΑΡ
1'

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία για τα «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν βρει κοινό έδαφος σε ορισμένα θέματα.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος για κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς μια συμφωνία. «Υπάρχει σύγκλιση στις θέσεις των δύο πλευρών σε σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα. Συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι σχεδόν συμφωνούν στα τέσσερα πρώτα σημεία. Κάποια θέματα πρέπει να λυθούν σε επίπεδο ηγετών» είπε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι ο Τσαβούσογλου είπε: «Αν επιτευχθεί ειρήνη, αν υπάρξει συμφωνία, σίγουρα θα συναντηθούν. Δεν αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο, δεν έχουν αρνητική στάση». Η τουρκική πλευρά έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις ειρηνευτικές ομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, φιλοξενώντας μεταξύ άλλων πρόσφατα την πρώτη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην Αττάλεια.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, καταδίκασε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, πούλησε όπλα στο Κίεβο και εμπόδισε ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ερντογάν έχει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δε θέλει όμως να διαταράξει τις σχέσεις του με την Ουκρανία και επιχειρεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος Ουκρανία: Η Τουρκία κλείνει τα Στενά του Βοσπόρου - Τι σημαίνει αυτό για τα ρωσικά πλοία