Το παρασκήνιο πίσω από την «απειλή» Ζελένσκι για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ομολογουμένως είναι δύσκολο να ερμηνεύσει κάποιος τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τη στάση του όπως αυτή εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου – Η τελευταία του «απειλή» ότι αν δεν βρεθεί λύση, μετά από μια μελλοντική συνάντησή του με τον Πούτιν, θα πάμε σε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα

Το παρασκήνιο πίσω από την «απειλή» Ζελένσκι για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι
AP IMAGES
3'

Το ερώτημα που γεννάται είναι αν αυτό που είπε «είναι κάποιο επικοινωνιακό πυροτέχνημα στο πλαίσιο της προπαγάνδας του πολέμου ή είναι κάτι που του υπέδειξαν να πει;». Είναι ένας πραγματικός πατριώτης που νοιάζεται για τον λαό του ή απλά προσπαθεί να διασωθεί πολιτικά μετά την λήξη του πολέμου; Η κοινή γνώμη είναι διχασμένη. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ένας ήρωας και κάποιοι άλλοι ότι είναι υποκινούμενος από τους Αμερικανούς χωρίς να έχει κάποιο δικό του σχέδιο.

Η τελευταία του ατάκα περί «Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» μάλλον δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις. Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να συναντήσει τον Πούτιν: «Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις μαζί του. Ήμουν έτοιμος τα τελευταία δύο χρόνια. Και πιστεύω ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορούμε να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε αποκλειστική συνέντευξη στο CNNi. Κι αφού ήταν έτοιμος και πριν από δυο χρόνια γιατί δεν έκανε αυτή τη συνάντηση προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος;

«Μπορούμε να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε ένα ισχυρό χτύπημα, είμαστε σε θέση να αντεπιτεθούμε. Αλλά, δυστυχώς, η αξιοπρέπειά μας δεν πρόκειται να διαφυλάξει τις ζωές μας. Έτσι, νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφή, κάθε ευκαιρία προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης, τη δυνατότητα συνομιλίας με τον Πούτιν. Αλλά αν αυτές οι προσπάθειες αποτύχουν, αυτό θα σήμαινε ότι πρόκειται για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», είπε. Προφανώς ο κ. Ζελένσκι θεωρεί ότι το να βάζει στο τραπέζι τον Γ’ Παγκόσμιο είναι ενδεχομένως ένα διαπραγματευτικό όπλο για τις συνομιλίες με τον Πούτιν. Μόνο που τέτοια όπλα τα βάζεις όταν βρίσκεσαι σε θέση ισχύος και μπορείς να τα κάνεις πράξη. Μπορεί ο πρόεδρος της Ουκρανίας να προκαλέσει τον Γ’ Παγκόσμιο; Προφανώς όχι, εκτός αν μιλάει ως ενδιάμεσος των δυτικών δυνάμεων.

Αυτή τη στιγμή, μεταξύ των δυο πλευρών ο μόνος που μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας είναι ο Πούτιν. Επίσης αυτή τη στιγμή σημασία για την παγκόσμια ειρήνη δεν έχει τόσο η πρόθεση του Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, αλλά η πρόθεση του Πούτιν. Η τελευταία πάντως παραμένει άγνωστη προσώρας.

Είναι προφανές ότι ο Ζελένκσι χρησιμοποιεί επιχειρήματα που εξυπηρετούν τους σκοπούς της χώρας του και ως εκ τούτου οι δηλώσεις των προθέσεών του έχουν μια κάποια σημειολογία. Από την άλλη μεριά υπάρχουν και αρκετές αντιφάσεις. Για παράδειγμα ο Ζελένσκι τη μια ζητάει όπλα και από την άλλη απαιτεί συνάντηση με τον Πούτιν για να βρεθεί ειρηνική λύση. Από τη μία το ΝΑΤΟ τον ενημερώνει πως δεν μπορεί να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας κι αυτός εμφανίζεται τηλεοπτικά στο αμερικανικό Κογκρέσο και καταχειροκροτούμενος επαναλαμβάνει το αίτημα για τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, παρότι μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο, ίσως και πυρηνική σύγκρουση στο έδαφος της χώρας του. Συμπερασματικά, Ρωσία και Ουκρανία ροκανίζουν τον χρόνο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν θα περίμενε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι όχι με τον Ζελένσκι, αλλά με τον Μπάιντεν. Το war game δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Προς το παρόν οι ΗΠΑ επιλέγουν να συνομιλούν μέσω τρίτων.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: «Αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις θα οδηγηθούμε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή