Προειδοποίηση Ερντογάν για τις εθνοτικές εντάσεις στο Ιράκ

Για «εγωκεντρική συμπεριφορά» που προκαλεί εντάσεις μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων του Ιρακ κατηγόρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι.

Προειδοποίηση Ερντογάν για τις εθνοτικές εντάσεις στο Ιράκ
1'

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μετά τη συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη με τον Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρο της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ που διατηρεί στενές σχέσεις με την Άγκυρα, δήλωσε:

«Οι εξελίξεις στο Ιράκ δεν είναι καλά σημάδια, ειδικά η συμπεριφορά του σημερινού πρωθυπουργού απέναντι στους εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η εγωκεντρική του συμπεριφορά...ενοχλεί σοβαρά τους σιιτικούς σχηματισμούς, τον Μπαρζανί και τις ιρακινές ομάδες», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι συζήτησε για αυτά τα θέματα με τον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν αναχωρήσει για τη Ντόχα, όπου θα έχει συνομιλίες με ηγέτες του Κατάρ, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην κρίση στη Συρία.

Η Τουρκία ανησυχεί ότι η βία στη Συρία και η κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ μπορεί να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη σύρραξη ανάμεσα στους σιίτες και τους σουνίτες μουσουλμάνους στην περιοχή.

Η κυβέρνηση Μαλίκι προειδοποίησε τον Ερντογάν κατά της παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ μετά από παρόμοια σχόλια τα οποία είχε κάνει τον Ιανουάριο.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή