Συντριβή αεροπλάνου στην Κίνα: Τι μπορεί να προκάλεσε τη «βουτιά» θανάτου του Boeing 737

Τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων ζει η Κίνα.

Συντριβή αεροπλάνου στην Κίνα: Πού αποδίδεται η απώλεια ελέγχου και η πτώση του
Το αεροπορικό δυστύχημα με το Boeing είναι ενδεχομένως το πιο φονικό που έχει σημειωθεί στην Κίνα.
AP - Ng Han Guan
6'

Μεγάλη αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε τη Δευτέρα στην Κίνα, επειτα από τη συντριβή του Boeing 737 της China Eastern Airlines, που έπεσε από τα 30.000 πόδια στο έδαφος. Από τη συντριβή προκλήθηκε φωτιά σε περιοχή με μπαμπού και δέντρα ενώ το αεροσκάφος διαλύθηκε ολοσχερώς, σύμφωνα με Αξιωματούχο των συνεργείων διάσωσης. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό το αν υπάρχει επιζών από το αεροσκάφος που μετέφερε 123 επιβάτες και εννέα μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πτώση του αεροσκάφους διήρκεσε μόλις δύο λεπτά, ενώ το Boeing 737 υπέστη ένα καταστροφικό «συμβάν απώλειας ελέγχου» και έπεσε κάθετα στο έδαφος με ταχύτητα 350 μιλίων την ώρα. Λίγο πριν τη συντριβή, ο πιλότος ακούστηκε να λέει πως δε μπορούν να ελέγξουν το αεροπλάνο, που εκτελούσε την πτήση MU5735.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο σημείο έχουν σπεύσει διασώστες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας, το Boeing-737 εκτελούσε δρομολόγιο από τη νοτιοδυτική πόλη Κουνμίγνγκ προς την Γκουανγζού, όταν χάθηκε η επαφή με τους πύργους ελέγχου ενώ πετούσε πάνω από την πόλη Γουζχού και συνετρίβη στη δυσπρόσιτη ορεινή περιοχή του Γκουανγκσί. Η συγκεκριμένη κινεζική αεροπορική εταιρεία λειτουργεί με Boeing από το 2015.

Στο βίντεο διακρίνεται το μοιραίο Boeing να πραγματοποιεί κάθετη βουτιά προς το έδαφος προτού συντριβεί σε λόφο και τυλιχτεί στις φλόγες κοντά στην πόλη Γουζού της κομητείας Τενγκ της επαρχίας Γκουανξί της Κίνας.

Πού οφείλεται η πτώση του αεροσκάφους

Άγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αιτία που προκάλεσε την ξαφνική «βύθιση» και τη συντριβή. Ωστόσο οι ειδικοί δίνουν τη δική τους θεωρία για την πτώση του αεροσκάφους Boeing 737 με τους 132 επιβαίνοντες

«Η συντριβή μπορεί να οφείλεται σε καταστροφικό συμβάν απώλειας ελέγχου, πιθανώς έπειτα από ακινητοποίηση του αεροσκάφους σε μεγάλο ύψος ή μια βλάβη αισθητήρα στο πιλοτήριο», ανέφεραν στη MailOnline ειδικοί σε θέματα αεροπλοϊας.

«Φαίνεται πιθανότατα ένα συμβάν απώλειας ελέγχου, πιθανώς μετά από ακινητοποίηση του αεροσκάφους σε μεγάλο ύψος. Ως συνήθως υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Οι μπλοκρισμένες επιφάνειες ελέγχου που δεν ανταποκρίνονται, ειδικά στην ουρά είναι μία από αυτές. Ένας ακατάλληλος συνδυασμός ρυθμίσεων αυτόματου πιλότου είναι μια άλλη. Υπάρχει και το ενδεχόμενο σαμποτάζ, αν και αυτό είναι μάλλον απίθανο σε μια πτήση εσωτερικού της Κίνας, δεδομένων των περιορισμών για την Covid. Είναι απίθανο να σχετίζεται με τον κινητήρα, καθώς τα αεροσκάφη μπορούν να πετάξουν άψογα χωρίς κινητήρα σε ισχύ - προφανώς για περιορισμένο χρονικό διάστημα», είπε στη Daily Mail ο Άρθουρ Ρόου, ειδικός συνεργάτης στο κέντρο απόδοσης και λειτουργικότητας τουρμπινών στο Πανεπιστήμιο Cranfield.

«Το αεροπλάνο ήταν εντελώς εκτός ελέγχου και σε αυτό το στάδιο είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι έχει συμβεί. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα αεροπορικά ατυχήματα σχετίζονται με αστοχία αισθητήρων», ανέφερε ο Τάο Γιανγκ, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Το φονικότερο δυστύχημα από το 1994

Σύμφωνα με τους New York Times, πρόκειται για μία από τις χειρότερες αεροπορικές καταστροφές της Κίνας τα τελευταία χρόνια, καθώς η χώρα είχε σημειώσει ασφαλές πτητικό ρεκόρ, χάρη στην πρόσφατη αναβάθμιση των αεροσκαφών, αλλά και των αυστηρών εναέριων ελέγχων.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα είχε λάβει χώρα τον Αύγουστο του 2010, όταν πτήση της Henan Airlines συνετρίβη στην βορειοανατολική Κίνα προκαλώντας τον θάνατο 40 ανθρώπων. Η μεγαλύτερη συντριβή σημειώθηκε το 1994, όταν το αεροσκάφος Tupolev 154 της China Northwest Airlines συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση από την Σιάν στην Βόρεια Κίνα, με συνέπεια τον θάνατο 160 επιβαινόντων. Το σημερινό αεροπορικό δυστύχημα είναι ενδεχομένως το φονικότερο από το 1994 στην Κίνα, εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για την τύχη των 123 επιβατών του εννεαμελούς πληρώματος.

Ο πρόεδρος της Κίνας διέταξε έρευνα

Συγκλονισμένος είναι ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους της China Eastern Airlines. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, που δημοσιεύθηκε από το κρατικό μέσο Renmin Daily, ο Σι διέταξε έρευνα για τα αίτια της συντριβής καθώς εκφράζονται φόβοι ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες Αρχές να μην φείδονται προσπαθειών για την αναζήτηση τυχόν επιζώντων και να παρέχουν επαρκή στήριξη στις οικογένειες των θυμάτων, σύμφωνα με το CCTV.

Διαβάστε επίσης:

Συνετρίβη Boeing 737 στην Κίνα με 133 επιβάτες

Κίνα: Η στιγμή που το Boeing 737 συντρίβεται με 133 επιβάτες

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή