Μπορέλ: Οι διαφορετικοί τύποι απειλών πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά μέσα
Οι λέξεις πρέπει να μετατραπούν σε πράξεις τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στις Βρυξέλλες για την Στρατηγική Πυξίδα
Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο εάν δεν εφαρμοστεί δεν έχει νόημα σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «η πραγματική ιστορία ξεκινά τώρα». Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης και τα 5.000 στελέχη της δεν ισοδυναμούν με την δημιουργία ευρωστρατού.
«Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό το πώς λειτουργεί γιατί δεν είναι ευρωστρατός, είναι ένα μίγμα διαφορετικών δυνατοτήτων, διαφορετικών ευρωπαϊκών στρατών έτοιμων να δράσουν μαζί ανάλογα με το για ποιο πράγμα θα κληθούν. Είναι εντελώς διαφορετικό να διασφαλίσεις ένα αεροδρόμιο, να επέμβεις ως δύναμη διαμεσολάβησης ή να προστατεύσεις αμάχους» επισήμανε.
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το εάν η Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις Ομάδες Ταχείας Υβριδικής Απάντησης ο κ. Μπορέλ απάντησε ότι «οι διαφορετικοί τύποι απειλών πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφορετικά μέσα. Δεν πολεμάμε κυβερνοαπειλές αναπτύσσοντας 5.000 ανθρώπους στο πεδίο. Στις κυβερνοαπειλές κάθεσαι σε ένα τραπέζι και εργάζεσαι σε έναν υπολογιστή. Όσον αφορά στις υβριδικές απειλές, εξαρτάται από τα στοιχεία των υβριδικών απειλών. Φανταστείτε μία υβριδική απειλή, η οποία απαιτεί την ανάπτυξη ανθρώπων στο πεδίο. Εάν για παράδειγμα θέλεις να αντιμετωπίσεις μία κρίση σαν αυτή που είχαμε μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας ίσως μπορεί να χρησιμοποιήσεις ανθρώπους που αναπτύσσονται στο πεδίο. Άλλες υβριδικές απειλές δεν χρειάζονται κάτι τέτοιο».
«Δε θα σταματήσω να υπογραμμίζω τη σημασία της κυβερνοασφάλειας. Δεν έχει κάποιο συστατικό που φαίνεται ή στρατεύματα να βομβαρδίζουν, αλλά χρειάζεται να υπογραμμίσουμε πολύ την κυβερνοασφάλειά μας. Σε αυτό η Πυξίδα δίνει μεγάλη σημασία» τόνισε.
Εξηγώντας στο πώς θα λειτουργεί η Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε. Αυτή είναι η Ικανότητα Ταχείας Ανάπτυξης. Για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε αποστολή και σύμφωνα με την αποστολή να χτίσουμε την δύναμη καλώντας τα κράτη-μέλη να παρέχουν τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για την συγκεκριμένη αποστολή. Από εδώ και πέρα αυτό που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη είναι να μας προτείνουν με ποιες δυνατότητες είναι έτοιμα να συμμετάσχουν».
Προσέθεσε ότι «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι τα κράτη-μέλη να δεσμευτούν εάν υπάρχει ανάγκη, ότι μπορούν να συνδράμουν με το «Χ» και μετά έχουμε μία ολόκληρη λίστα και εξαρτάται από την απειλή για να κινητοποιήσουμε ένα σύνολο που θα ταιριάζει στην αποστολή. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εκπαιδευτούν μαζί και από τη στιγμή που τους θέτουν στη διάθεσή μας πρέπει να ακολουθήσουν τις ασκήσεις έτσι ώστε να είναι έτοιμοι εάν έρθει η κατάσταση».
Ο Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε επίσης ότι «δεν θα πρέπει να είναι 24 ώρες το 24ωρο έτοιμοι να επέμβουν, αλλά πρέπει να είναι στη διάθεση του Διοικητή Δύναμης που θα έχει την οργάνωση». Σχετικά με τον ρόλο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανέφερε ότι «κανείς δεν συζητά τον ρόλο του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι η απάντηση της εδαφικής άμυνας της Ευρώπης. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μία συμπληρωματικότητα με το ΝΑΤΟ. Αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία είναι παράδειγμα αυτής της συμπληρωματικότητας στην πράξη».
Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες θα ήταν μυωπικό και θα έδειχνε ότι είμαστε λίγο εκτός πραγματικότητας να μιλάμε για ασφάλεια και άμυνα και να μην υπογραμμίζουμε ότι υπάρχει μία χώρα, η οποία ονομάζεται Ρωσία και έχει ξεκινήσει έναν πόλεμο - και δεν είναι ο πρώτος. Υπάρχει μία μακρά σειρά επιθέσεων στη γειτονιά μας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία - Μπορέλ: Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου