Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποιεί ο ΟΗΕ για μεταναστευτική κρίση και επισιτιστικό πρόβλημα

Αντιμέτωπη με το φάσμα παγκόσμιας πείνας μπορεί να έρθει η ανθρωπότητα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
AP IMAGES
3'

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν σε βάθος χρόνου είναι ανυπολόγιστα.

«Πληρώστε τώρα περισσότερα για την αντιμετώπιση της πείνας παγκοσμίως, αλλιώς αργότερα θα βρεθείτε μπροστά σε μια μεταναστευτική κρίση που θα την πληρώσετε πολύ πιο ακριβά», ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Ντέιβιντ Μπίσλι, στο Politico.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις διεθνείς αγορές τροφίμων, επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό πρόβλημα της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης με διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού και αύξηση τιμών προϊόντων σε πολλές χώρες. Λόγω αυτών των εξελίξεων, στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη που μαστίζονται από πείνα, υπάρχει πλέον μεγαλύτερος κίνδυνος να προκληθεί πολιτικό χάος, δημιουργώντας μια μεταναστευτική κρίση άνευ προηγουμένου», εξηγεί ο Μπίσλι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει επειγόντως τις δωρεές κονδυλίων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης, αλλιώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες. «Μας λείπουν δισεκατομμύρια...Αν δεν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε αυτή τη χρονιά μερικά επιπλέον δισεκατομμύρια δολάρια, θα έχουμε στον πλανήτη πείνα, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση».

Ο Μπίσλι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που προέκυψε από τον πόλεμο. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών και εξαγωγέων σιτηρών του κόσμου. Ο πόλεμος και οι συνέπειές του στην εφοδιαστική αλυσίδα επηρεάζουν άμεσα τις χώρες που βασίζονται σε αυτές τις προμήθειες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Σύμφωνα με το Politico, οι μισές εισαγωγές σιτηρών της Αφρικής προέρχονται από την Ουκρανία και τη Ρωσία, που είναι παράλληλα και σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων. Όσο για την Ουκρανία, οι εξαγωγές της έχουν «παγώσει» λόγω του πολέμου και η δυνατότητά της να συνεχίσει να καλλιεργεί τρόφιμα αυτή τη χρονιά κρέμεται από μια κλωστή.

Το φθινόπωρο, σύμφωνα με τον Μπίσλι, είναι η εποχή που θα αποκαλυφθεί ο πλήρης αντίκτυπος του πολέμου. «Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί της γης, ακόμα δεν έχετε δει τίποτα. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, η βόρεια Αφρική θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, η Μέση Ανατολή θα έρθει στην Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά. Κατά τη δική του εκτίμηση, οι οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές του κόσμου, είναι σήμερα χειρότερες απ' ό,τι ήταν λίγο πριν Αραβική Άνοιξη.

Η επιδείνωση της κρίσης δεν επηρεάζει μόνο χώρες της βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, αλλά και πολλές άλλες στη ζώνη Σαχέλ, όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο. Αν οι τιμές στις διεθνείς αγορές τροφίμων παραμείνουν στα ύψη, τα προβλήματα σε αυτές τις περιοχές, που ήδη λαμβάνουν σημαντική βοήθεια ετησίως από το WFP, θα πολλαπλασιαστούν. «Προειδοποιώ εδώ και χρόνια τα ανεπτυγμένα έθνη ότι το Σαχέλ θα καταρρεύσει αν δεν προσέξουμε», τονίζει ο Μπίσλι.