Wall Street Jοurnal: Ο Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αιτήθηκε να εξαιρεθεί ο Ρομάν Αμπράμοβιτς από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Ρώσων ολιγαρχών.
AP
2'

Σε μια σημαντική αποκάλυψη προχώρησε η The Wall Street Journal, σχετικά με τις σχέσεις Ζελένσκι με τους Ρώσους ολιγάρχες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να εξαιρεθεί ο Ρομάν Αμπράμοβιτς από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά Ρώσων ολιγαρχών.

Η Wall Street Journal τονίζει χαρακτηριστικά ότι ότι για τον Ουκρανό πρόεδρο ο Ρώσος μεγιστάνας θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στις διαπραγματεύσεις Μόσχας – Κιέβου για μια συμφωνία ειρήνης.

Το δημοσίευμα της Wall Street Jοurnal.

«Επιθετικά όπλα» και πυραυλικά συστήματα από την Δύση ζητεί ο Ζελένσκι

Ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τους Δυτικούς να δώσουν στη χώρα του «επιθετικά όπλα», «ένα μέσο αποτροπής» απέναντι στη Μόσχα, μία ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα είναι αφιερωμένη στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην οποία ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας και οι πολίτες μας κρατούν γερά επιδεικνύοντας υπεράνθρωπο θάρρος, αλλά κανείς δεν μπορεί να κερδίσει έναν πόλεμο χωρίς επιθετικά όπλα, χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς που μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο αποτροπής», δήλωσε ο Αντρίι Γερμάκ σε βίντεο που ανήρτησε χθες Τρίτη το βράδυ στο Telegram.

«Χωρίς ένα πρόγραμμα του είδους "Lend-lease" δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», εκτίμησε, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εξοπλισμών που είχαν συστήσει οι ΗΠΑ στις αρχές του Β' Παγκόσμιο Πολέμου για να βοηθήσουν στρατιωτικά τις συμμαχικές τους χώρες.

«Είναι αδύνατο να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας για καιρό χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να καταρρίπτει τους μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους του εχθρού», πρόσθεσε ο Γερμάκ.

Ωστόσο «δεν μας δίνουν τέτοιους», κατήγγειλε. «Όπως δεν μας δίνουν αεροπλάνα», σημείωσε, ένα αίτημα το οποίο προς το παρόν απορρίπτει η Δύση που δεν επιθυμεί να παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο στην Ουκρανία φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει την εξάπλωση της σύγκρουσης.

«Αυτός ο φόβος για την κλιμάκωση είναι κατανοητός, αλλά δεν θα βοηθήσει», εκτίμησε ο Γερμάκ.

Η κατάσταση επί του πεδίου είναι πολύ δύσκολη σε πολλές ουκρανικές πόλεις, κυρίως στη Μαριούπολη, την πόλη- λιμάνι στα νοτιοανατολικά, η οποία πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις και όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 100.000 άμαχοι, σύμφωνα με τον Ζελένσκι.

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση Λαβρόφ: Ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση Ρωσίας - ΝΑΤΟ