Δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι από τους δρόμους του Κιέβου: «Ο κόσμος πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (24/3) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Ρώσους λέγοντας, «σώστε τους γιους σας από τον πόλεμο».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι
2'

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία δεν απείλησε ποτέ την ασφάλεια της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι προπαγανδιστές «λένε ψέματα για τον πόλεμο, ο οποίος πληρώνεται από τους φόρους σας».

Οι Ουκρανοί, είπε, κάνουν ό,τι μπορούν για να επαναφέρουν την ειρήνη στη γη τους.

«Όχι στη δική σας — στη γη μας. Στους λαούς μας. Κάνουμε τα πάντα για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος. Και όταν τα καταφέρουμε, σίγουρα θα συμβεί, θα είστε σίγουροι τουλάχιστον για ένα πράγμα: τα παιδιά σας δεν θα στέλνονται πλέον για να πεθάνουν στη γη μας, στην επικράτειά μας», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το αρχικό σχέδιο της Ρωσίας «ήδη απέτυχε» τις πρώτες δύο ημέρες της εισβολής, αλλά η Ρωσία εξακολουθεί να «προμηθεύεται ανθρώπινο δυναμικό από παντού».

«Εξοπλισμός. Αεροπορικές βόμβες, πύραυλοι. Ψάχνουν για μισθοφόρους σε όλο τον κόσμο. Κάθε απόβρασμα ικανό να πυροβολήσει αμάχους», είπε ο Ζελένσκι.

«Τα ρωσικά στρατεύματα καταστρέφουν τις πόλεις μας. Σκοτώνουν αμάχους αδιακρίτως. Βιάζουν γυναίκες. Απαγάγουν παιδιά. Πυροβολούν πρόσφυγες. Αιχμαλωτίζουν συνοδείες ανθρωπιστικής βοήθειας. Επιδίδονται σε λεηλασίες. Καίνε μουσεία, ανατινάζουν σχολεία και νοσοκομεία. Στόχος τους είναι τα πανεπιστήμια, οι κατοικημένες γειτονιές ... Οτιδήποτε! Τα ρωσικά στρατεύματα δεν γνωρίζουν τα όρια του κακού».

Οι συνομιλίες

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις προσεχείς συναντήσεις με τους παγκόσμιους ηγέτες -τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7- και είπε ότι οι πολιτικοί πρέπει να υποστηρίξουν την ελευθερία της Ουκρανίας.

«Σε αυτές τις τρεις συνόδους κορυφής θα δούμε ποιος είναι φίλος, ποιος συνεργάτης και ποιος μας πρόδωσε για χρήματα», είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε τα αιτήματά του για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, λέγοντας ότι ο ουκρανικός ουρανός δεν έχει προστατευτεί από τις ρωσικές βόμβες και το Κίεβο δεν έχει λάβει αεροσκάφη, σύγχρονα αντιπυραυλικά όπλα ή τανκς.