Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτοξεύεται το κόστος ζωής στη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το κόστος ζωής στη Ρωσία έχει εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 14%
Στα ύψη το κόστος ζωής στη Ρωσία
ΑΡ
3'

Αυξάνεται το κόστος ζωής στη Ρωσία, σύμφωνα με νέα στοιχεία, μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή ορισμένων βασικών οικιακών προϊόντων, όπως η ζάχαρη, εκτινάχθηκε έως και 14% την περασμένη εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνεται στη Ρωσία, όπου το ρούβλι έχει αποδυναμωθεί. Η αξία του νομίσματος έχει μειωθεί κατά 22% φέτος. Την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε κατά 14,5% την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαρτίου, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2015.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι το κόστος της ζάχαρης αυξήθηκε έως και 37,1% σε ορισμένες περιοχές της χώρας και αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 14%. Η ζάχαρη, η οποία χρησιμοποιείται συνήθως για τη συντήρηση των τροφίμων ή την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση.

Τα κρεμμύδια κατέγραψαν τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σημειώνοντας άνοδο 13,7% σε εθνικό επίπεδο και 40,4% σε ορισμένες περιοχές. Εν τω μεταξύ, οι πάνες αυξήθηκαν κατά 4,4%. Οι τιμές για το μαύρο τσάι αυξήθηκαν 4, οπως επίσης και το χαρτί υγείας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αποκόψει ορισμένες ρωσικές τράπεζες από τις χρηματοπιστωτικές αγορές στη Δύση. Έχουν επίσης απαγορεύσει τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και το υπουργείο Οικονομικών.

Η Τράπεζα της Ρωσίας υπερδιπλασίασε το επιτόκιό της στο 20% τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να σταματήσει το νόμισμά της να υποχωρήσει περαιτέρω. Ένας μεγάλος αριθμός δυτικών επιχειρήσεων έχουν αποσυρθεί από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Άλλοι, όπως ο ελβετικός γίγαντας τροφίμων Nestle, έχουν αποσύρει μεγάλες μάρκες όπως η KitKat και η Nesquik.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αγοραστές να προσπαθούν να αγοράσουν ζάχαρη και φαγόπυρο σε σούπερ μάρκετ στη Μόσχα. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βικτόρια Αμπράμτσενκο είπε στους πολίτες ότι η χώρα είναι «πλήρως αυτάρκης όσον αφορά τη ζάχαρη και το φαγόπυρο».

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού να σπεύσετε να αγοράσετε αυτά τα αγαθά. Είναι αρκετά για όλους», είπε. Η Ρωσία ανταπέδωσε τις διεθνείς κυρώσεις και απείλησε να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν σταματήσει να λειτουργούν στη χώρα.

Επέβαλε κυρώσεις στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και σε άλλους 12 Αμερικανούς αξιωματούχους την περασμένη εβδομάδα. Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να πουλάει φυσικό αέριο σε «μη φιλικές» χώρες σε ρούβλια. Είναι κατανοητό ότι η κίνηση στοχεύει στη στήριξη του νομίσματος.

Η ΕΕ βασίζεται στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου της. Ωστόσο, πολλά υπάρχοντα συμβόλαια έχουν συμφωνηθεί σε ευρώ και δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία μπορεί να τα αλλάξει. Η ανακοίνωση του Πούτιν οδήγησε το ρούβλι σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ουρές στα σούπερ μάρκετ για μακαρόνια, αλάτι και ζάχαρι - Αυξήσεις σε προϊόντα μέχρι 400%