Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Οι 27 δεν επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία»
Χωρίς νέες κυρώσεις προς την Ρωσία ολοκληρώνεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες αφού σύμφωνα με την ΕΡΤ τα παραπάνω προκύπτουν από το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
Παρά λοιπόν τις πιέσεις της Αμερικής και κάποιων ευρωπαϊκών χωρών δεν ελήφθησαν νέα μέτρα κατά της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον τον τηλεοπτικό σταθμό Star η πιο σοβαρή είδηση θα προκύψει αύριο και θα αφορά την ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα, θα συζητηθεί ο τρόπος της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία και η νέα συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο δηλώνει έτοιμο για υιοθέτηση επιπλέον κυρώσεων, όμως προς το παρόν δίνει βάρος στις ήδη υφιστάμενες και καλεί τις χώρες να διασφαλίσουν ότι αυτές τηρούνται.
Το σχέδιο για προμήθεια φυσικού αερίου
Με βάση όσα αναφέρουν οι Financial Times οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προμηθεύσουν την ΕΕ με έως και 15 δισ. επιπλέον κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι το τέλος του 2022.
Βασικός στόχος των Αμερικανών και ευρωπαίων είναι να μειωθεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς το μπλοκ επιδιώκει τη μείωση των ρωσικών εισαγωγών κατά 2/3 το τρέχον έτος. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου, δύναται να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η Ε.Ε.
Έρχονται ανακοινώσεις Σύμφωνα με τους Financial Times ο Τζο Μπάιντεν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι πιθανό μνα ανακοινώσουν τη συμφωνία αύριο το πρωί.
«Πρόκειται για περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό που είχαμε μέχρι στιγμής» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, ενώ από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο. Η Ε.Ε. δέχεται έντονες πιέσεις να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενο εμπάργκο στην προμήθεια ενέργειας από τη Ρωσία, τονίζοντας ότι οι κυρώσεις πρέπει μεν να έχουν ισχυρό αντίκτυπο, αλλά ταυτόχρονα να είναι και διαχειρίσιμες για την οικονομία των χωρών που τις επιβάλλουν, καθώς, όπως είπε, ο πόλεμος στην Ουκρανία «μπορεί να μην είναι μια σύντομη υπόθεση».
Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία η εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική αγορά ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά. Το 2012 οι εισαγωγές από τη Ρωσία έφταναν το 40% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου.
Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55%. Την ίδια στιγμή οι εισαγωγές πετρελαίου καταγράφουν αύξηση κατά 10%. Δεύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για τη Γερμανία, μετά τη Ρωσία, είναι η Νορβηγία (30,6% των συνολικών εισαγωγών), ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με ποσοστό 12,7%.
Διαβάστε επίσης:
BlackRock: Πώς ο Πούτιν έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση – Η νέα τάξη πραγμάτων