Πούτιν: H Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν
3'

«Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό χιλίων ετών, τον λαό μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, με προσωπικότητες του πολιτισμού, αναφερόμενος στην ακύρωση εκδηλώσεων με επίκεντρο Ρώσους δημιουργούς σε ορισμένες δυτικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες.

«Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν τους Ρώσους συγγραφείς και τα βιβλία», συμπλήρωσε ο Πούτιν.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους συνέκρινε την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το κάψιμο των βιβλίων που οργάνωναν οι ναζιστές.

«Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες», σημείωσε.

BlackRock: Πώς ο Πούτιν έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση – Η νέα τάξη πραγμάτων

«H ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανατρέπει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ίσχυε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» εκτιμά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Larry Fink.

Στην επιστολή του προς τους μετόχους για το 2022 το αφεντικό της BlackRock επισημαίνει πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έβαλε τέλος στην παγκοσμιοποίηση που ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Και συνεχίζει: «Έχει κάνει πολλές κοινωνίες και ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και να κοιτάζουν προς το εσωτερικό των χωρών. Πιστεύω ότι αυτό έχει επιδεινώσει την πόλωση και την εξτρεμιστική συμπεριφορά που βλέπουμε σε ολόκληρη την κοινωνία σήμερα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται περισσότερα από 10 τρισ. δολ., είπε ότι οι χώρες και οι κυβερνήσεις έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και εξαπέλυσαν έναν «οικονομικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έσπασε επίσημα τους δεσμούς μεταξύ των χωρών που είχαν ήδη πιεστεί από την πανδημία του κορονοϊού», σημειώνει επίσης ο Fink, «καθώς εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα αναγκαστούν τώρα να επανεκτιμήσουν τις εξαρτήσεις τους και να αναλύσουν εκ νέου τις παραγωγικές τους δυνατότητες».

Ο πόλεμος θα έχει πολλές μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες, προειδοποιεί ο Φινκ, καθώς η αποπαγκοσμιοποίηση ωθεί τον πληθωρισμό ακόμη υψηλότερα, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες με μια δύσκολη επιλογή μεταξύ υψηλότερων τιμών ή χαμηλότερης οικονομικής δραστηριότητας. Ενώ προηγουμένως ήταν κάπως επιφυλακτικός για τα κρυπτονομίσματα, ο Fink έγραψε ότι η αναταραχή που προκλήθηκε από την επιχείρηση της Ρωσίας θα μπορούσε να τονώσει τα εικονικά νομίσματα:

«Ένα παγκόσμιο ψηφιακό σύστημα πληρωμών, σχεδιασμένο προσεκτικά, μπορεί να βελτιώσει τον διακανονισμό διεθνών συναλλαγών μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ξεπλύματος χρήματος και διαφθοράς».

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν σε Πούτιν: Κάνε μια «αξιοπρεπή έξοδο» από την Ουκρανία