Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει με πυρηνικά και απέναντι σε συμβατικά όπλα
Για ένα ειδικό έγγραφο που αφορά την πυρηνική αποτροπή έκανε λόγο το Σάββατο (26/3) ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, ισχυρίστηκε πως το έγγραφο αυτό εξηγεί τους λόγους που η Μόσχα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά όπλα.
«Έχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα», ανέφερε και πρόσθεσε:
«Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα έχει παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων».
Ο Μεντβέντεφ σχολίασε ακόμα πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. «Να μη δώσουμε σε κανέναν, λόγο να αμφιβάλλει έστω και στο παραμικρό ότι είμαστε έτοιμοι να δώσουμε επάξια απάντηση σε οποιαδήποτε παραβίαση της χώρας μας, της ανεξαρτησίας της», τόνισε.
«Πιθανή η χρήση πυρηνικών», λέει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε νωρίτερα, την ίδια ημέρα, ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.
Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.
Ο Κισίντα, ο οποίος εκπροσωπεί τη Χιροσίμα στο κοινοβούλιο, επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο και το μουσείο της ειρήνης που βρίσκονται στην πόλη μαζί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη χώρα, Ραμ Εμάνουελ.
«Οταν η πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι όλο και πιο αληθινή θεωρώ ότι η επίσκεψη του πρεσβευτή Εμάνουελ στη Χιροσίμα και η εμπειρία του να βλέπει την πυρηνική πραγματικότητα θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στην διεθνή κοινότητα. Θεωρώ ότι η επίσκεψή μας ήταν ουσιαστική», δήλωσε ο Κισίντα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Ο ίδιος είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δείχνει τις δυσκολίες δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά όπλα.
Ο Πούτιν δεν έχει άμεσα απειλήσει με πυρηνική επίθεση. Αλλά προειδοποίησε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι όποιος εμποδίσει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τέτοιες επιπτώσεις που δεν θα έχετε ξανασυναντήσει στην ιστορία σας»-μια δήλωση που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση «μιας υπαρξιακής απειλής για τη χώρα μας».
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά προειδοποίησαν την Πέμπτη τη Ρωσία να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.