Οι διαπραγματεύσεις στην Τουρκία και η παγίδα της ανθρωπιστικής βοήθειας με μπροστάρη τον Ερντογάν
Οι παραδοξότητες του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν αργά αλλά σταθερά τον μεγαλύτερο εκπρόσωπο του αναθεωρητισμού (τον Ταγίπ Ερντογάν) σε μεσολαβητή και παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης – Η αδιανόητη πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τριμερή Γαλλίας, Τουρκίας και Ελλάδας προκειμένου να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Σήμερα Δευτέρα 28/03/2022, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία για ένα νέο γύρο πρόσωπο με πρόσωπο διαπραγματεύσεων, όπως ανακοίνωσε χθες ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών. «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε χθες σε ανάρτησή του στο Facebook ο Ουκρανός διαπραγματευτής.
Πρακτικά η εξέλιξη αυτή, πέραν των διενέξεων και των συγκρούσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, γεννά ένα ζήτημα «αναγνώρισης» της Τουρκίας σε ρόλο μεσολαβητή αφού είναι η δεύτερη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε τουρκικό έδαφος. Θυμίζουμε ότι ένας γύρος κατ' ιδίαν διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είχε διεξαχθεί στις 10 Μαρτίου, στην Τουρκία, στην Αττάλεια, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, χωρίς να καταλήξει σε απτά αποτελέσματα. Κατά τρόπο ανορθόδοξο και σουρεαλιστικό, το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. και η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν το τουρκικό έδαφος ως «έδαφος ειρήνης» κάτι που επεδίωκε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν από την αρχή του πολέμου. Παρά το γεγονός ότι αρχικά αυτή η εξέλιξη φάνταζε ως «ανέκδοτο», ο Τούρκος πρόεδρος πέτυχε ακριβώς αυτό που επιθυμούσε.
Η αδιανόητη πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τριμερή Γαλλίας, Τουρκίας και Ελλάδας
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, μια ακόμα ενέργεια, από την πλευρά του Εμανουέλ Μακρόν έρχεται να ταράξει τα νερά σε γεωστρατηγικό και πολιτικό επίπεδο. Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Γάλλος πρόεδρος είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια έπεσε στο «τραπέζι» η πρόταση να συσταθεί μια τριμερής Γαλλίας – Τουρκίας και Ελλάδας προκειμένου να πραγματοποιηθεί κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση στην Ουκρανία, ιδίως στη Μαριούπολη. Τα παραπάνω τα είπε ο ίδιος ο Μακρόν την Πέμπτη από τις Βρυξέλλες:
«Θα ξεκινήσουμε, σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα, μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση όλων αυτών που επιθυμούν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Η ομάδα μου μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον δήμαρχο της Μαριούπολης πριν από λίγες ώρες για να το οργανώσουμε όλο αυτό μαζί του, και θα το οργανώσουμε με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος. «Αποφασίσαμε να εργαστούμε από κοινού σε μια κοινή ανθρωπιστική επιχείρηση, ιδίως στη Μαριούπολη», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Οι υπουργοί μας και οι ομάδες μας θα συνεργαστούν ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε μια ανθρωπιστική επιχείρηση τις επόμενες ημέρες, μαζί με εταίρους που θέλουν να ενταχθούν, στη Μαριούπολη», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Είναι προφανές ότι από μόνη της η πρόταση αυτή του Γάλλου προέδρου είναι προβληματική. Μιλάμε για την Τουρκία που ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν έχει ακολουθήσει τη γραμμή της Συμμαχίας έναντι της Ρωσίας, ούτε καν τις αποφάσεις της ΕΕ. Απεναντίας, παρέχει διευκολύνσεις στη Ρωσία σε όλα τα επίπεδα και προφανώς προσδοκά οικονομικά οφέλη από αυτή τη σχέση. Την ίδια ώρα βεβαίως η Τουρκία διαφημίζει με κάθε τρόπο την αποτελεσματικότητα των drones που έχει πουλήσει στην Ουκρανία. Μπορεί η Ελλάδα να συμμετάσχει σε μια κοινή επιχείρηση με αυτή την χώρα; Έστω και ανθρωπιστική; Μπορεί η Ελλάδα να παίξει το παιχνίδι του Σουλτάνου; Το ερώτημα δεν είναι φιλοσοφικό, είναι πραγματικό και θα πρέπει βεβαίως να απαντηθεί εγκαίρως από την Αθήνα…