Γιατί τα Όσκαρ 2022 θα μείνουν στην ιστορία – Τι παρακολουθήσαμε στη λαμπερή τελετή

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τι συνέβη τα πρώτα λεπτά μετά το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ στα Όσκαρ 2022
AP PHOTO
6'

Τα Όσκαρ 2022 απονεμήθηκαν το βράδυ της Κυριακής σε μια τελετή που θύμισε σε όλους μας και πάλι όλους τους λόγους για τους οποίους πρόκειται για την κορυφαία απονομή βραβείων στο διεθνές star system: Λάμψη, μηνύματα, εκπλήξεις, ανατροπές, απρόοπτα, παραλειπόμενα, όλα τα είδαμε στην τελετή που μεταδόθηκε απευθείας από την COSMOTE TV.

Η φετινή τελετή πάντως θα μείνει στην ιστορία ως «σημείο αναφοράς», καθώς όπως θα δούμε παρακάτω, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε λόγοι γι’ αυτό:

#1 Ο θρίαμβος του CODA

«Από το πουθενά», θεώρησαν πολλοί, η ταινία CODA κέρδισε το κορυφαίο βραβείο των Όσκαρ 2022, αυτό της Καλύτερης Ταινίας. Παράλληλα όμως, μένει στην ιστορία για το έτερο αγαλματίδιο που κατέκτησε. Μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς που είδαμε από την COSMOTE TV ήταν η στιγμή που ο κωφός εκ γενετής ηθοποιός Τρόι Κότσουρ αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου. Ο 53χρονος Αμερικανός έγινε έτσι ο πρώτος κωφός ηθοποιός που βραβεύτηκε από την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου, σε μια ταινία που όλοι ξεχώρισαν για τις εκπληκτικές της ερμηνείες. Ανεβαίνοντας στη σκηνή, ο Τρόι Κότσουρ αφιέρωσε τη νίκη του στην «κοινότητα των κωφών και των ανθρώπων με αναπηρία» και επευφημήθηκε στη νοηματική από το κοινό των Όσκαρ που τον αποθέωσε.

Το cast και οι παραγωγοί της ταινίας CODA στη σκηνή για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας 2022AP Images

#2 Back to back γυναικεία νίκη στο Όσκαρ Σκηνοθεσίας

Η Τζέιν Κάμπιον, που κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία, κέρδισε το βραβείο Σκηνοθεσίας – ένα από τα κορυφαία της βραδιάς – για την ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου» και έγινε έτσι η τρίτη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων που το κατάφερε. Αυτό που κρατάμε όμως είναι πως πρόκειται για την πρώτη back-to-back νίκη γυναικών στην ανδροκρατούμενη κατηγορία, καθώς το Όσκαρ 2021 είχε κερδίσει η Κλόι Τζάο για το «Nomadland». Η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Όσκαρ Σκηνοθεσίας ήταν η Κάθριν Μπίγκελοου για το «The Hurt Locker» το 2010. Αυτό είναι το δεύτερο Όσκαρ για την Τζέιν Κάμπιον, που το 1994 είχε κερδίσει το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου για τα «Μαθήματα Πιάνου». Κατά τα άλλα, «Η Εξουσία του Σκύλου» που ήταν η ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες, δώδεκα τον αριθμό, περιορίστηκε μόνο σε ένα βραβείο Όσκαρ.

Η Τζέιν Κάμπιον με το Όσκαρ Σκηνοθεσίας 2022 για την ταινία «Η Εξουσία του Σκύλου»AP Images

#3 Η διαχρονική μαγεία του κλασικού σινεμά

Το remake του «West Side Story», μιας ταινίας που θεωρείται από τα «κλασικά» όχι μόνο του Hollywood, αλλά του παγκόσμιου κινηματογράφου, κατέγραψε ένα πολύ παράξενο και πρωτότυπο ρεκόρ: Κέρδισε το ίδιο βραβείο Όσκαρ, με διαφορά 60 ετών – και μάλιστα, όπως είδαμε στην απευθείας μετάδοση της COSMOTE TV, και οι δύο νικήτριες ήταν παρούσες στην αίθουσα! Πρόκειται για το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, που απονεμήθηκε στην Αριάνα ΝτεΜπόουζ για τον ρόλο της Ανίτα στο ριμέικ του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ακριβώς όπως είχε γίνει και στη Ρίτα Μορένο, μία από τους θρύλους του σινεμά, που το 1962 είχε κερδίσει το ίδιο Όσκαρ για την ταινία των Ρόμπερτ Γουάιζ και Τζερόμ Ρόμπινς. Μορένο και ΝτεΜπόουζ λοιπόν κέρδισαν το ίδιο Όσκαρ, για την ίδια ταινία με διαφορά 60 ετών! Η σκηνή όπου η 90χρονη σήμερα Μορένο παρακολουθεί συγκινημένη την ΝτεΜπόουζ να παραλαμβάνει το βραβείο της άγγιξε τις καρδιές των τηλεθεατών ως μία από τις πιο ξεχωριστές της 94ης απονομής. «Σου είμαι τόσο ευγνώμων, η Ανίτα σου άνοιξε τον δρόμο σε χιλιάδες Ανίτες όπως εγώ», είπε η νικήτρια παραλαμβάνοντας το Όσκαρ της. Για την ιστορία, οι δύο γυναίκες μοιράζονται ένα ακόμα κοινό στοιχείο, καθώς κατάγονται από το Πουέρτο Ρίκο.

Ρίτα Μορένο και Αριάνα ΝτεΜπόουζ στο Κόκκινο Χαλί των Όσκαρ 2022. Πίσω τους ο σκηνοθέτης Στίβεν ΣπίλμπεργκAP Images

#4 «Χαστούκι» στα Όσκαρ

Ομολογουμένως, η σκηνή που έγινε viral στα Όσκαρ 2022 ήταν μια εντελώς ασυνήθιστη στιγμή, που οι περισσότεροι δεν περιμέναμε να δούμε: Ο Γουίλ Σμιθ ανέβηκε στη σκηνή και χτύπησε τον παρουσιαστή Κρις Ροκ διότι θεώρησε προσβλητικό ένα αστείο που έκανε για τη γυναίκα του. Η ηθοποιός Τζέιντα Πίνκερ Σμιθ πάσχει από αλωπεκίαση και έχει ξυρίσει τα μαλλιά της. Ο Ροκ αστειευόμενος της «πρότεινε» να πρωταγωνιστήσει στο σίκουελ του «G.I. Jane», όπου η πρωταγωνίστρια Ντέμι Μουρ έπαιζε με ξυρισμένο το κεφάλι της. Ο σύζυγός της, αν και στην αρχή φάνηκε να γελάει, σηκώθηκε ξαφνικά, ανέβηκε στη σκηνή και χαστούκισε τον άναυδο Κρις Ροκ. Οι τηλεθεατές είδαν στην απευθείας μετάδοση τον Γουίλ Σμιθ να επιστρέφει στη θέση του και να φωνάζει στον Ροκ να μην ξαναπεί τίποτα για τη γυναίκα του.

Τα αντανακλαστικά της Ακαδημίας φαίνεται πως δεν λειτούργησαν πάντως, καθώς μετά από γεγονός, ο Γουίλ Σμιθ βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Η Μέθοδος των Γουίλιαμς», όπου υποδύεται τον πατέρα των σταρ του τένις, Βίνους και Σερένα Γουίλιαμς. Βουρκωμένος, παραλαμβάνοντας το βραβείο, είπε μεταξύ άλλων πως ζητά συγγνώμη και πως «η αγάπη σε εξωθεί να κάνεις τρελά πράγματα», χωρίς να κατορθώσει πάντως να κατευνάσει όσους ζητούν να του αφαιρεθεί το βραβείο, το συντομότερο δυνατόν.

Ο δακρυσμένος Γουίλ Σμιθ παραλαμβάνει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου 2022, λίγο αφότου έχει χτυπήσει τον παρουσιαστή Κρις Ροκ, στη σκηνή των ΌσκαρAP Images

#5 Η «ελληνική» στιγμή της βραδιάς

Η 94η Απονομή των βραβείων Όσκαρ περιλάμβανε και μια πολύ ξεχωριστή στιγμή για τον Ελληνισμό. Στο καθιερωμένο βίντεο για όσα σημαντικά μέλη του παγκόσμιου κινηματογράφου έχασαν τη ζωή τους κατά την περασμένη χρονιά, η απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη είχε ειδική αναφορά. Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε γράψει τη μουσική για μία από τις σημαντικότερες ταινίες του κινηματογράφου, το «Σέρπικο». Η ταινία προβλήθηκε το 1973 και σύμφωνα με πολλές κριτικές, ήταν ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία του πρωταγωνιστή, Αλ Πατσίνο. Η σκηνοθεσία ήταν του επίσης κορυφαίου Σίντνεϊ Λιούμετ και η μουσική του Θεοδωράκη ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, καθιερώνοντάς τον και μεταξύ σε όσους έχουν προσφέρει με το έργο τους στην Έβδομη Τέχνη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης στο In Memoriam βίντεο των Όσκαρ 2022, «μαζί» με τον πρωταγωνιστή του Σέρπικο, Αλ Πατσίνο

Τα Όσκαρ 2022 πέρασαν στην ιστορία και οι τηλεθεατές στην Ελλάδα, που παρακολούθησαν την Τελετή, αλλά και το Κόκκινο Χαλί, από την COSMOTE TV σε απευθείας μετάδοση, σχημάτισαν τη δική τους γνώμη. Η πρώτη μαγνητοσκοπημένη μετάδοση με ελληνικούς υπότιτλους πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 28 Μαρτίου, στις 21.00. Όσοι δεν πρόλαβαν τη μεγάλη βραδιά ή δεν «χόρτασαν» μόνο με μία φορά, έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα Όσκαρ 2022 ξανά, την Παρασκευή 1η Απριλίου και το Σάββατο 9 Απριλίου, από το COSMOTE CINEMA 1HD.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς και ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τα Όσκαρ 2022 εδώ.