Βήματα προόδου στις διαπραγματεύσεις - Δέχεται ουδετερότητα η Ουκρανία, τι ζητάει η Ρωσία
Πάνω από τρεις ώρες διήρκησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη, όπου για πρώτη φορά Κίεβο και Μόσχα μίλησαν για κοινά σημεία στις συζητήσεις.
Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησαν λίγο πριν τις 11 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία μάλιστα και του προσώπου των τελευταίων ημερών, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που πιθανότατα δηλητηριάστηκε σε κάποιο προηγούμενο κύκλο συζητήσεων στις αρχές Μαρτίου.
Σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο NTV, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο, Τετάρτη, ωστόσο υπάρχει πλέον σημαντικό κοινό έδαφος που επιτρέπει για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, να μπαίνει στο τραπέζι η πολυπόθητη κατάπαυση πυρός.
Η στάση του Κιέβου
Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian πρότεινε την υιοθέτηση ουδέτερου καθεστώτος με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.
Η ουκρανική αντιπροσωπεία πρότεινε στις σημερινές διαβουλεύσεις:
- να υιοθετήσει η Ουκρανία καθεστώς ουδετερότητας με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, δηλαδή να δεσμευτεί ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτική συμμαχία (ΝΑΤΟ) και δεν θα φιλοξενεί σε εδάφη της ξένες βάσεις ή ξένους στρατιώτες
- 15ετή περίοδο διαβουλεύσεων για το καθεστώς της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας
- μηχανισμό που να επιτρέπει στο Κίεβο να καλεί τις εγγυήτριες χώρες σε περίπτωση που δεχθεί η Ουκρανία επίθεση
- Δεν θα εμποδιστεί η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Οι προτάσεις θα ισχύσουν μόνον σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός
Η ουκρανική αντιπροσωπεία σημείωσε ότι «δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα θέλαμε ως εγγυήτριες δυνάμεις.
Αν δεχθούμε επίθεση, αν θα εξαπολυθεί στρατιωτική επιχείρηση εναντίον μας θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να συγκαλέσουμε έκτακτη σύνοδο. Αν δεν επιλυθεί κάτι σε αυτή τη σύνοδο οι χώρες θα μας παράσχουν στρατιώτες και όπλα. Αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα για μας. Προσθέτουμε τη ρήτρα αναφορικά με το καθεστώς της Ουκρανίας: δεν θα υπάρξουν ξένοι στρατιώτες σε ξένες βάσεις στην Ουκρανία. Δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ, ουδείς θα μπορεί να μας εμποδίσει να ενταχθούμε στην ΕΕ. Αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας. Αν υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας, θα υιοθετήσουμε το ουδέτερο καθεστώς. Όσον αφορά στην Κριμαία και παρόμοιες περιοχές το καθεστώς τους θα αξιολογηθεί χωριστά. Δεν πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα υπό πίεση. Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα συγκαλέσουμε πολυμερή διάσκεψη. Τότε θα καλέσουμε τις εγγυήτριες χώρες. Θέλουμε να μετάσχουν στη διάσκεψη σε 2 – 3 εβδομάδες»
Τι ζητάει η Μόσχα
Η ανακοίνωση της ρωσικής αντιπροσωπείας αναφέρει σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Sabah ότι «επιτεύχθηκε συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών σε κάποια σημεία και ορισμένες πολιτικές λεπτομέρειες θα συζητηθούν στη συνέχεια και θα είναι πιο δυνατή η ειρήνευση το συντομότερο δυνατό» .
Σύμφωνα με το Ria Novosti όμως, η Μόσχα πρότεινε στο Κίεβο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι με ταυτόχρονη υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, σημείωσε πως η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ.