Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Oι «μονομάχοι» των Ηλυσίων στο Infographic του Newsbomb.gr

Στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών προσέρχονται σε μία εβδομάδα απο σήμερα (10/4) οι Γάλλοι, σε μία αναμέτρηση που επισκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία του κορονοϊού. Φαβορί εκτός απροόπτου παραμένει ο Εμανουέλ Μακρόν.
9'

Ο Εμανουέλ Μακρόν διεκδικεί την επανεκλογή του και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διατηρήσει το κλειδί του μεγάρου των Ηλυσίων, η μάχη όμως δεν πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένη, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία είναι απρόβλεπτες, πόσο μάλλον με φόντο έναν συνεχιζόμενο πόλεμο που αλλάζει βίαια τις σταθερές στην Ευρώπη και μία πανδημία που εξακολουθεί να προκαλεί θύματα και να αφήνει το αποτύπωμά της στην οικονομία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και o κορονοϊός μετέτρεψαν τις κάλπες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης σε δύσκολη «εξίσωση», επισημαίνουν Γάλλοι πολιτικοί επιστήμονες. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Μακρόν θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου την αρχηγό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, όπως είχε συμβεί και το 2017.

Ο Μακρόν ευελπιστεί να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα επανεκλεγεί τα τελευταία 20 χρόνια, πρόσφατα όμως «έπεσε» δύο έως τρεις μονάδες στις δημοσκοπήσεις, με τη Λεπέν να μειώνει την ψαλίδα.

Οι υποψήφιοι που ελπίζουν να τον ανατρέψουν είναι συνολικά 12, ενώ τα βασικά ζητήματα για τους Γάλλους ψηφοφόρους είναι η εργασία, το κόστος ζωής, το περιβάλλον, η μετανάστευση και η ασφάλεια. Ποιοι είναι όμως οι πιο γνωστοί διεκδικητές του ύπατου αξιώματος, εκτός απο τον σημερινό πρόεδρο;

Μαρίν Λεπέν – Εθνικός Συναγερμός

Η Μαρίν Λεπέν, που θεωρείται η κύρια αντίπαλος του Μακρόν είναι εκείνη που θα «φθάσει» πιθανότατα μαζί του στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η 53χρονη ηγέτης της ακροδεξιάς, επιμένει στα θέματα που προτιμά και γνωρίζει καλά, δηλαδή τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Έθεσε υποψηφιότητα το 2012 και το 2017 έφθασε στον δεύτερο γύρο, ηττήθηκε ωστόσο από τον Μακρόν. Αν χάσει κι αυτή τη φορά δε σκοπεύει να ξαναθέσει υποψηφιότητα όπως προανήγγειλε, αναζητώντας έναν ρόλο με τον οποίο θα ήταν πιο χρήσιμη.

Απο τις βασικές προεκλογικές της εξαγγελίες είναι το τέλος της πολιτογράφησης μέσω γάμου και της αυτόματης υπηκοότητας για άτομα που γεννήθηκαν σε γαλλικό έδαφος. Σχεδιάζει επίσης να περιορίσει την πρόσβαση στα οικογενειακά επιδόματα αποκλειστικά για τους Γάλλους, με πενταετή περίοδο αναμονής για τους αλλοδαπούς.

Η Μαρίν ΛεπένΑ.Ρ

Ωστόσο, έχει εγκαταλείψει την ιδέα να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Χώρο Σένγκεν ή το ευρώ. Η Λεπέν προσπάθησε να...λειάνει την εικόνα του κόμματός της από τότε που ανέλαβε την εξουσία από τον πατέρα της – ο οποίος καταδικάστηκε πολλές φορές για τα αντισημιτικά του σχόλια. Αυτό έχει κάνει το κόμμα πιο mainstream, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει απο το νέο αμφιλεγόμενο ηγέτη της ακροδεξιάς, Ερίκ Ζεμούρ.

Η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίζει θα είναι να οικοδομήσει την αξιοπιστία της σε θέματα που δεν σχετίζονται με τη μετανάστευση και την ασφάλεια. Η έλλειψη εμπειρίας και οικονομικών γνώσεων έκανε τον Μακρόν να την θέσει εκτός μάχης, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης το 2017.

Ζαν Λικ Μελανσόν- «Ανυπότακτη Γαλλία»

Ο ηγέτης της λαϊκής αριστεράς, 70 ετών, ήρθε τέταρτος στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας σχεδόν το 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο. Προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με όλους τους αριστερούς υποψηφίους τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών. Οι προτάσεις του είναι σταθερές και συνεπείς σε κοινωνικά ζητήματα και το κόστος ζωής.

Έχει ανακοινώσει για παράδειγμα ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν «κοινωνικό νόμο έκτακτης ανάγκης» που θα επιτρέπει το πάγωμα της τιμής των βασικών ειδών, όπως είναι τα καύσιμα, το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό και ορισμένα είδη διατροφής. Θέλει επίσης να αυξήσει τον μηνιαίο κατώτατο μισθό από 1.258 ευρώ καθαρά που είναι σήμερα σε 1.400 ευρώ.

Ο Μελανσόν είναι ωστόσο μια αμφιλεγόμενη φιγούρα. Τον Δεκέμβριο του 2019 του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή και πρόστιμο 8.000 ευρώ για εκφοβισμό αξιωματούχων που διενεργούσαν έρευνα στο γραφείο του για παρατυπίες χρηματοδότησης.

Αν Ινταλγκό - Σοσιαλιστικό Κόμμα

Η 62χρονη είναι η σημερινή δήμαρχος του Παρισιού, αφού κέρδισε μια δεύτερη θητεία το 2020. Έχει ζητήσει να «οικοδομηθούν απο την αρχή» τα συστήματα εκπαίδευσης και υγείας και είπε ότι «το ζήτημα της εργασίας πρέπει να γίνει ξανά κεντρικό».

Όπως και ο Μελανσόν, σχεδιάζει να αυξήσει τους μισθούς. Έχει πει ότι μία από τις πρώτες ενέργειες της ως πρόεδρος θα ήταν να συγκαλέσει διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα «για να μπορούν οι Γάλλοι να ζήσουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους».

Τοποθετείται επίσης ως οικολόγος. Μεταξύ των μέτρων που έχει εφαρμόσει στη γαλλική πρωτεύουσα είναι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία αυτοκινήτων σε μέρη της πόλης και περισσότεροι ποδηλατόδρομοι. Στα νέα μέτρα που έχει εξαγγείλει είναι η φύτευση 170.000 δέντρων, η ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων και η κατάργηση του πλαστικού στα σχολικά κυλικεία.

Αντιμετωπίζει δύο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι ότι θεωρείται πολιτικός τοπικής και όχι εθνικής εμβέλειας που έχει συνδεθεί κατά βάση με το Παρίσι. Η δεύτερη είναι ότι είναι υποψήφια για ένα κόμμα που έχει χάσει την ισχύ του. Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών το 2017 εξασφάλισε μόλις το 6,2% των ψήφων — ιστορικό χαμηλό για το κόμμα. Ακολούθησαν βαριές ήττες στις βουλευτικές και ευρωεκλογές.

Γιανίκ Ζαντό - Πράσινο Κόμμα

Ο 54χρονος Ζαντό είναι ευρωβουλευτής που κέρδισε το εισιτήριο του κόμματος των Πρασίνων για τις προεδρικές εκλογές το 2017, μόνο και μόνο για να συσπειρωθεί πίσω από τον υποψήφιο των Σοσιαλιστών.

Αυτή τη φορά, μια τέτοια συμμαχία φαίνεται απίθανη, παρόλο που τα δύο αριστερά κόμματα ένωσαν τις δυνάμεις τους για να κερδίσουν τοπικές εκλογές. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει δεσμεύσεις να βάλει τέλος στην εντατική κτηνοτροφία και να αποδυναμώσει τα λόμπι, « για να μην καταπίνουν τις επιδοτήσεις και τις δημόσιες πολιτικές ώστε το κλίμα, η υγεία, το περιβάλλον και η κοινωνική δικαιοσύνη επιτέλους να έχουν προτεραιότητα».

«Κάθε ευρώ δημόσιου χρήματος θα εξαρτάται από την προστασία του περιβάλλοντος. Ούτε ένα ευρώ για την Total έως ότου η Total καταργήσει τη λογική της διαρκούς αναζήτησης περισσότερου πετρελαίου και περισσότερου φυσικού αερίου στο έδαφος»., λέει. Σχεδιάζει επίσης να φορολογήσει περισσότερο τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που επενδύουν σε ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, αποκάλυψε ένα σχέδιο για εισφορά 50 δισ. ευρώ ετησίως κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας για την «ανάκαμψη» της χώρας και την «ανοικοδόμηση» της οικονομίας. Τα κεφάλαια θα διατεθούν για έργα υποδομής, στέγασης, μεταφορές και θα βοηθήσουν την οικονομία να μεταβεί σε «ένα νέο κύκλο επενδύσεων και υπεύθυνης κατανάλωσης».

Βαλερί Πεκρές- Ρεπουμπλικανοί

Η Βαλερί Πεκρές είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια του κεντροδεξιού κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας. Η επικεφαλής της πολυπληθούς περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς, στην οποία βρίσκεται το Παρίσι, έχει διατελέσει δύο φορές υπουργός εκπαίδευσης και προϋπολογισμού.

Έχει περιγράψει τον εαυτό της ως«ένα τρίτο Θάτσερ, δύο τρίτα Μέρκελ» και έχει δεσμευτεί να επανεξετάσει τα σχέδια για το κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων παραδεχόμενη ωστόσο ότι τα πυρηνικά δεν θα επαρκούν και ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να ενισχυθούν. Άλλες προτάσεις περιλαμβάνουν φόρο άνθρακα στα σύνορα της Ευρώπης και «ευρωπαϊκή προτίμηση στις δημόσιες συμβάσεις».

Η Βαλερί ΠεκρέςΑ.Ρ

Η Πεκρές που θεωρείται «μετριοπαθής» για τα δεδομένα του συντηρητικού κόμματος κι απευθύνεται στους «κεντροδεξιούς» ψηφοφόρους στους οποίους στηρίζεται και ο Μακρόν, ζήτησε επίσης να αυξηθούν οι μισθοί και υποσχέθηκε να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Για να κερδίσει την υποψηφιότητα, η Πεκρές έθεσε εκτός μάχης πολλούς υποψηφίους υψηλού προφίλ από το κόμμα της. Ανάμεσά τους ο Ξαβιέ Μπερτράν πρόεδρος της περιφέρειας Hauts-De-France, ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit. και ο πρώην ευρωβουλευτής Φιλίπ Ζουβέν, δήμαρχος που έγινε γνωστός για τις πολιτικές του εν μέσω της πανδημίας COVID-19.

Ερίκ Ζεμούρ - Ανακατάκτηση

Αμφιλεγόμενος αρθρογράφος, τηλεοπτική προσωπικότητα και συγγραφέας, ο Ερίκ Ζεμούρ είναι απο τα πλέον πολυσυζητημένα πρόσωπα της αναμέτρησης. Ο 63χρονος Ζεμούρ είναι γνωστός για τις επιθέσεις του στο Ισλάμ, τη μετανάστευση και τις γυναίκες που τον έχουν μηνύσει πολλές φορές. Καταδικάστηκε για πρόκληση φυλετικών διακρίσεων το 2011 και πρόκληση μίσους προς τους μουσουλμάνους το 2018.

Υποστηρίζει ότι η Γαλλία βρίσκεται σε παρακμή τόσο γεωπολιτικά όσο και οικονομικά και κατηγορεί γι' αυτό τη μετανάστευση, καθώς και τον «ισλαμισμό». Οι επικριτές του τον βλέπουν ως έναν επικίνδυνο, προβοκάτορα με ακραίες απόψεις. Μεγάλωσε σε λαϊκά προάστια και λαϊκές παρισινές γειτονιές, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και εργάστηκε σε περιοδικά και εφημερίδες που κινούνταν από το κέντρο μέχρι τη χριστιανική δεξιά (Figaro, Marianne)

Γόνος Αλγερινών μεταναστών με βερβέρικες ρίζες, ξέρει καλά το παιχνίδι της πρόκλησης και της επικοινωνίας και επικεντρώνεται σε θέματα που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων -ειδικά τη μετανάστευση και το έγκλημα-και τα «κωδικοποιεί» με τρόπους που ευνοούν την εξάπλωση του μηνύματός του.

Η έκκλησή του για απαγόρευση ξένων ονομάτων όπως ο Μοχάμεντ ή ο Κέβιν έγινε αμέσως trend, ενώ πλήθος συζητήσεων προκάλεσε και η φωτογραφία του στο εξώφυλλο του Paris Match, όπου αγκάλιαζε την 28χρονη σύμβουλό του στην εκστρατεία, Σάρα Κναφό–και ερωμένη του σύμφωνα με τις αποκαλύψεις- σε μια παραλία της Μεσογείου.

Διαβάστε επίσης:

Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Οι προκλήσεις του Μακρόν και το αποτύπωμα του πολέμου στις κάλπες