Ρομάν Αμπράμοβιτς: Γιατί ο Ρώσος μεγιστάνας ανέλαβε ρόλο ειρηνοποιού στον πόλεμο της Ουκρανίας

Ο δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς παρευρέθηκε στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη και μεσολαβεί για τον τερματισμό του πολέμου. Τι κρύβεται όμως πίσω απο την προσπάθειά του αυτή και ποιός τον στηρίζει; 
O Ρομάν Αμπράμοβιτς
ΑP
6'

Στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από τις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη, ξεχώριζε ένα πρόσωπο καθώς ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις. Ο δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς ο οποίος δεν είναι επίσημα μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά προφανώς έπαιξε σημαντικό ρόλο παρασκηνιακά, πραγματοποιώντας συνεχείς πτήσεις μεταξύ Μόσχας, Κιέβου και Κωνσταντινούπολης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Νέα πιεστικά ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξε ο Αμπράμοβιτς και γιατί προέκυψαν μετά την είδηση ισχυρίστηκαν ότι ο Αμπράμοβιτς και ένας Ουκρανός βουλευτής ήταν μεταξύ των τριών ατόμων που νόσησαν με ύποπτα συμπτώματα δηλητηρίασης, κατά τη διάρκεια ενός γύρου διαπραγματεύσεων στο Κίεβο στις αρχές Μαρτίου. γράφει η εφημερίδα Guardian

Το θρίλερ της δηλητηρίασης Αμπράμοβιτς

Πηγή επιβεβαίωσε στον Guardian ότι ο Αμπράμοβιτς είχε αρρωστήσει μετά τη συνάντηση και είχε χάσει την όρασή του για αρκετές ώρες. Σύντομα ανάρρωσε και μπόρεσε να λάβει μέρος σε μεταγενέστερους γύρους διαπραγματεύσεων.

Η είδηση για τη δηλητηρίαση αντιμετωπίστηκε με μεγάλο σκεπτικισμό. Σε μια σπάνια περίπτωση συμφωνίας ανάμεσα σε Μόσχα και Ουάσινγκτον και οι δύο πλευρές έδωσαν μηνύματα ότι δεν πιστεύουν την ιστορία της δηλητηρίασης. «Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η ασθένειά του οφείλεται σε περιβαλλοντικούς λόγους», είπε Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters τη Δευτέρα.

Την Τρίτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, πρόσθεσε τη δική του άρνηση: «Αυτό είναι μέρος του πανικού των πληροφοριών, μέρος του σαμποτάζ πληροφοριών, του πολέμου πληροφοριών. Αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθινές… είναι απαραίτητο να φιλτράρουμε έντονα τη ροή των πληροφοριών».

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν τω μεταξύ, τόνισε οτι πρέπει «μόνο να ακολουθούμε τις επίσημες πληροφορίες». Η ερευνητική ιστοσελίδα Bellingcat, είπε ότι εμμένει στους ισχυρισμούς. «Δεν ξέρουμε ποιος το έκανε, αλλά κάτι συνέβη», έγραψε, τονίζοντας οτι σύντομα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το τρέχον περιστατικό.

Πέρα από τους ισχυρισμούς για δηλητηρίαση, η εμφάνιση του «ντροπαλού ολιγάρχη» στο επίκεντρο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων έχει επίσης εκπλήξει πολλούς. Τα τελευταία χρόνια, ο Αμπράμοβιτς έχει αποσυρθεί από τα σκληρά άκρα της επιχειρηματικής ζωής και δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Ήταν γνωστός για τη χρηματοδότηση πολιτιστικών σκοπών και γενικά για την αγάπη του στην καλή ζωή. Συχνάζει σε γκαλερί τέχνης, θέατρα ή εστιατόρια της Μόσχας, ο πρώην ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικού συλλόγου της Τσέλσι ωστόσο απεχθάνεται τη δημοσιότητα και δεν δίνει συνεντεύξεις.

Οι πληροφορίες για τον πλούτο και τον τρόπο ζωής του Αμπράμοβιτς τείνουν να προέρχονται από δικαστικές υποθέσεις, ιδίως μια επική μάχη του 2012 στα δικαστήρια του Λονδίνου με τον πρώην ευεργέτη του Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ο Αμπράμοβιτς του είχε εξαπατήσει, κερδίζοντας πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αναγκάζοντάς τον να πουλήσει το μερίδιό του στο εταιρεία πετρελαίου Sibneft σε μειωμένη τιμή.

Πιο πρόσφατα, ο Αμπράμοβιτς άσκησε μήνυση συκοφαντικής δυσφήμισης στο Λονδίνο κατά της δημοσιογράφου Κάθριν Μπέλτον, αφού αμφισβήτησε πολλούς ισχυρισμούς στο βιβλίο της «Οι άνθρωποι του Πούτιιν» μεταξύ άλλων οτι αγόρασε την Τσέλσι κατόπιν αιτήματος του Πούτιν. Ο Αμπράμοβιτς συμβιβάστηκε με την Μπέλτον αφού ο εκδότης της συμφώνησε ότι το βιβλίο θα αναγνώριζε ότι αυτό δεν ήταν μια δήλωση πραγματικότητας.

Ένας «ουδέτερος ενδιάμεσος;»

Σε εκείνη τη δικαστική υπόθεση, οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι «ο Αμπράμοβιτς είναι κάποιος που απέχει από τον Πούτιν», κάτι που αμφισβητήθηκε από την ξαφνική εμφάνισή του ως απεσταλμένου. Πηγή στην ουκρανική αντιπροσωπεία είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrayinska Pravda ότι ο Αμπράμοβιτς είχε τοποθετηθεί ως ουδέτερος ενδιάμεσος και ο κύριος ρόλος του ήταν «να μεταβιβάσει τη θέση μας στο αφεντικό του με γλώσσα ανθρώπινη».

Ο Αλεξάντερ Ροντνιάνσκι, οικονομικός σύμβουλος του Ζελένσκι, είπε στον Guardian ότι ο Αμπράμοβιτς προσήχθη ως μεσάζων από τον πατέρα του, έναν Ουκρανό παραγωγό ταινιών που γνωρίζει καλά τον δισεκατομμυριούχο.Στο Κίεβο, ο Αμπράμοβιτς θεωρείται, τουλάχιστον, ως ένας σοβαρός συνομιλητής που έχει πρόσβαση στον Πούτιν.

Η επίσημη διαπραγματευτική ομάδα της Ρωσίας αποτελείται κυρίως από αξιωματούχους δεύτερης κατηγορίας που δεν θεωρούνται επιρροές, επομένως ο Πούτιν μπορεί να επέλεξε τον Αμπράμοβιτς ως πιο σοβαρό συνομιλητή για να στείλει στους Ουκρανούς. «Ο Πούτιν ψάχνει υπόγεια κανάλια. Δεν πιστεύει σε τίποτα που είναι ανοιχτό. Όλα θα πρέπει να είναι λίγο συνωμοτικά», είπε η βετεράνος Ρωσίδα δημοσιογράφος Γιεβγκένια Άλμπατς.

Πηγή στη Μόσχα λέει ότι ο Αμπράμοβιτς είχε δύο προσωπικές συναντήσεις με τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον περασμένο μήνα, ισχυρισμοί που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την ουκρανική πλευρά. Μετά την επίσκεψη κατά την οποία ο Αμπράμοβιτς αρρώστησε, φέρεται να επέστρεψε ξανά για άλλο ένα ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Ζελένσκι, στη συνέντευξή του σε Ρώσους δημοσιογράφους το Σαββατοκύριακο, είπε ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν ένας από τους Ρώσους ολιγάρχες που είχαν έρθει σε επαφή μαζί του προσφέροντάς του να επενδύσουν στην ουκρανική οικονομία.

«Λάβαμε μηνύματα από αυτόν και από αρκετούς άλλους επιχειρηματίες που έλεγαν «ας βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο, ας προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι», είπε ο Ζελένσκι. Είπε επίσης ότι ο Αμπράμοβιτς είχε εμπλακεί σε ανεπιτυχείς συζητήσεις για την οργάνωση ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ωστόσο, δεν ανέφερε τις επισκέψεις του Αμπράμοβιτς στο Κίεβο ή τις δικές του υποτιθέμενες συναντήσεις με τον ολιγάρχη.

Το προσωπικό συμφέρον

Η Άλμπατς είπε ότι οι προσφορές από τον Αμπράμοβιτς και άλλους Ρώσους επιχειρηματίες να βοηθήσουν την Ουκρανία μπορεί να προέρχονται από τον αποτροπιασμό τους για τον πόλεμο, αλλά και από το προσωπικό συμφέρον τους και την επιθυμία να αποφευχθούν οι ακρωτηριαστικές κυρώσεις της Δύσης.

«Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να σώσουν τις βίλες, τα γιοτ τους και επίσης να είναι στη σωστή πλευρά του αγώνα. Μερικοί από αυτούς τουλάχιστον είναι τρομοκρατημένοι. Ξέρω μερικούς που απλά δεν μπορούσαν να πιστέψουν αυτό που συνέβη», είπε. «Υπάρχουν κάποιοι που απλώς ανησυχούν ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις καθαρίστριές τους».

Πολλοί φυσικά παραμένουν δύσπιστοι για τη μετενσάρκωση του Αμπράμοβιτς σε ειρηνοποιό. «Πώς θα μπορούσαν να έχουν ξεχάσει ποιος είναι αυτός; Είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του καθεστώτος του Πούτιν», δήλωσε η Maria Pevchikh, στενή συνεργάτης του φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναβάλνι και επικεφαλής των ερευνών του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς.

Διαβάστε επίσης:

Φτιάχνει «νέα Τσέλσι» ο Αμπράμοβιτς - Σε συζητήσεις για να αγοράσει άλλη ομάδα