Στόλτενμπεργκ στη Le Monde: «Η χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία θα είχε τεράστιες συνέπειες»

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, μιλά για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο πόλεμος στην Ουκρανία για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία

O γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
O γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ
AP
2'

Ένα μήνα και πλέον μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συζητά τους κινδύνους που εγκυμονεί η σύγκρουση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και την απάντηση που πρέπει να προσφέρει η οργάνωσή του.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πρόσφατα ότι η Ουκρανία μπορεί να εγκαταλείψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και να γίνει ουδέτερη. Θα μπορούσε αυτό να είναι μέρος της πολιτικής λύσης στη σύγκρουση με τη Ρωσία που ζητάτε, τον ρωτάει ο δημοσιογράφος. «Εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει και για το ενδεχόμενο καθεστώς ουδετερότητάς της. Σημειώνω ωστόσο ότι οι παρατηρήσεις του προέδρου δεν αφορούσαν επίσημη απόφαση αλλά δήλωση προθέσεων»

Ο Στόλτεμπεργκ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία υποτίμησε την αντίσταση της Ουκρανίας, ενω παράλληλα υπερτίμησε τις δικές τις στρατιωτικές δυνατότητες και γι' αυτό σήμερα αναγκάζεται να αναμορφώσει τα σχέδια της. Σημείωσε επίσης ότι πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ τον Καναδά και το Ηνωμενο Βασιλειο, έχουν ενισχύσει σημαντικά, μέσω της παροχής αμυντικών οπλικών συστημάτων, τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς αν η σταδιακή συσσώρευση 100.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Ευρώπη συνιστά παραβίαση του επίσημου πλαισίου σχέσεων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι αυτό το πλαίσιο έχει παραβιαστεί εδώ και καιρό από τη Ρωσία, αρχής γενομένης από την εισβολή στη Γεωργία το 2008. Σημείωσε δε ότι η αύξηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην περιοχή έχει στόχο την εξασφάλιση της ειρήνης.

Διαβουλεύσεις γύρω απο την απειλή πυρηνικών

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ακόμη πως δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες για το πώς θα αντιδράσει η Συμμμαχία στην περίπτωση που η Ρωσία κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

Ανέφερε πάντως ότι στο πλαίσιο της Συμμαχίας υπάρχουν διαβουλεύσεις ως προς το αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα πυρηνικά όπλα κρατών μελών της. Σημείωσε ότι ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να μπει κάποια στιγμή τέλος στα πυρηνικά, υπογραμμίζοντας όμως πως από τη στιγμή που η Κίνα η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα έχουν τα δικά τους πυρηνικά, ο κόσμος θα είναι ασφαλέστερος αν το ΝΑΤΟ έχει και αυτό τα δικά του.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την στάση της Κίνας στο ουκρανικό, σημείωσε πως το γεγονός ότι το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν στενή συνεργασία, επηρεάζει τις πολιτικές του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε επίσης:

ΝΑΤΟ: Παρατάθηκε η θητεία του Στόλτενμπεργκ κατά ένα χρόνο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή