Σερβία: Γενικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή - Φαβορί για τη νίκη ο Βούτσιτς
Εκλογές σε όλα τα επίπεδα εξουσίας διεξάγονται στην Σερβία την ερχόμενη Κυριακή 3 Απριλίου.
Το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας διεκδικούν οχτώ υποψήφιοι κομμάτων και πολιτικών συνδυασμών. Φαβορί για την νίκη θεωρείται ο νυν πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να αναδειχθεί νικητής από τον πρώτο γύρο λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.
Η αντιπολίτευση στις προεδρικές εκλογές κατεβαίνει διασπασμένη σε τρία μέτωπα: το ακροδεξιό-πατριωτικό, τους ευρωπαϊστές (κεντροδεξιά-κεντροαριστερά) και τους οικολόγους. Οι δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές φέρουν δεύτερο τον υποψήφιο των ευρωπαϊστών στρατηγό ε.α. Ζντράβκο Πόνος.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών. Το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένεται να επικρατήσει στις εκλογές λαμβάνοντας - σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- το 45% των ψήφων. Στην δεύτερη θέση φέρονται οι ευρωπαϊστές των οποίων ηγείται η Μαρινίκα Τέπιτς και στην τρίτη θέση οι σοσιαλιστές του Ίβιτσα Ντάτσιτς. 'Αλλα τέσσερα κόμματα και συνασπισμοί αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να εκπροσωπηθούν στη βουλή.
Αμφίβολη παραμένει η κατάσταση για το αποτέλεσμα των εκλογών στον δήμο του Βελιγραδίου. Η κυριαρχία του κόμματος του Βούτσιτς στην πρωτεύουσα απειλείται σοβαρά από τους οικολόγους και τον συνασπισμό των ευρωπαϊστών.
Κατά την προεκλογική περίοδο το κυβερνών Προοδευτικό κόμμα (SNS) του Αλεξάνταρ Βούτσιτς προέβαλε την οικονομική ανάπτυξη, την ανοικοδόμηση της χώρας, τα δημόσια έργα, την αύξηση των ξένων επενδύσεων, τον περιορισμό των πληθωριστικών τάσεων.
Ο συνασπισμός κεντροδεξιών και κεντροαριστερών επικεντρώθηκε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της χώρας, την πάταξη της διαφθοράς και του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος, την διαφάνεια, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από διαφανείς όρους, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Τον τελευταίο μήνα στην προεκλογική εκστρατεία κάποιων κομμάτων κυριάρχησε η κατάσταση στην Ουκρανία. Τα ακροδεξιά και τα αποκαλούμενα πατριωτικά κόμματα υποστήριξαν ανοιχτά την ρωσική εισβολή ενώ και οι σοσιαλιστές του Ντάτσιτς ενέταξαν το θέμα στην προεκλογική ατζέντα και υποσχέθηκαν ότι ποτέ δεν θα υπερψηφίσουν επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν το θέμα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης βουλής.
Το κόμμα του Βούτσιτς, αλλά και τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα απέφυγαν να ασχοληθούν με το θέμα της Ουκρανίας προφανώς για να μην δυσαρεστήσουν ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης που διακατέχεται από φιλορωσικά αισθήματα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την δημοκρατικότητα της εκλογικής διαδικασίας. Υπάρχουν ήδη καταγγελίες για πρόθεση αλλοίωσης του αποτελέσματος από το καθεστώς Βούτσιτς με πολιτογραφήσεις δεκάδων χιλιάδων υπηκόων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ώστε να μπορούν να ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές στη Σερβία. Ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα στο Βελιγράδι, όπου καθημερινά απλοί πολίτες καταγγέλλουν ότι στην διεύθυνση διαμονής τους έχουν δηλωθεί, εικονικά, άτομα που δεν υπάρχουν.
Στο Κόσοβο οι κάλπες για τις σερβικές εκλογές δεν θα ανοίξουν μιας και η κυβέρνηση του 'Αλμπιν Κούρτι απαγόρευσε την λειτουργία εκλογικών τμημάτων. Οι Σέρβοι του Κοσόβου θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε κάποια πόλη της Κεντρικής Σερβίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ