Πόλεμος στην Ουκρανία: Ετοιμάζουν πυρηνικά καταφύγια οι Ελβετοί - Μεγάλος φόβος για πυρηνικό όλεθρο
Η κυβέρνηση της Ελβετίας, έχει δώσει εντολή να είναι έτοιμα προς χρήση πυρηνικά καταφύγια τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
Υπό τον φόβο μιας πυρηνικής σύγκρουσης η οποία θα έχει ολέθριες συνέπειες, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία πολλές κυβερνήσεις χωρών. Μια από αυτές και η Ελβετία, η οποία λαμβάνοντας έκτακτα μέτρα, λόγω μιας ενδεχόμενης πυρηνικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ και Ρωσίας, η οποία ίσως εξαπλωθεί και σε άλλες πυρηνικές δυνάμεις, προετοιμάζει καταφύγια για τους πολίτες της.
Η κυβέρνηση της χώρας σύμφωνα με δημοσίευμα του Euronews, έχει δώσει εντολή να είναι έτοιμα προς χρήση πυρηνικά καταφύγια από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Τα πυρηνικά καταφύγια που είναι διασκορπισμένα στη χώρα χρονολογούνται από την δεκαετία του 60, ενώ βάσει της ελβετικής νομοθεσίας, «κάθε ένας από τα 9 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας έχει θέση σε ιδιωτικά ή δημόσια καταφύγια».
Μάλιστα, η νομοθεσία για την Γενεύη αναφέρει ότι σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης κατοικίας αρνηθεί αν κατασκευάσει καταφύγιο, τότε υποχρεούται να πληρώσει 800 φράγκα ανά άτομο (περίπου 780 ευρώ), φόρο για δημόσια θέση σε πυρηνικό καταφύγιο.
Η Γενεύη υστερεί σε καταφύγια με κάλυψη 75% ενώ το πανεθνικό ποσοστό αγγίζει το 100%. Για την ιστορία η Ελβετία δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ τα καταφύγια, για πυρηνική απειλή, ούτε κατά την περίοδο του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ.
Οι Ελβετοί πολίτες φαίνονται ανήσυχοι για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση να έχει δημοσιοποιήσει ήδη κατάλογο με καταφύγια προς χρήση, ενώ συμβουλεύουν τους κατοίκους της χώρας να έχουν εφόδια στα σπίτια τους για τουλάχιστον μια εβδομάδα, ενώ οι κάτοικοι που δεν διαθέτουν ιδιωτικά καταφύγια ψάχνουν να βρουν τη θέση που τους έχει δοθεί σε ομαδικά καταφύγια.
«Οι άνθρωποι κατανοούν πως η Ουκρανία είναι πολύ κοντά», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαρί Κλοντ Νοτ-Εκέρ, επικεφαλής της Υπηρεσίας πολιτικής και στρατιωτικής ασφάλειας του καντονιού Βαλέ.
Προκειμένου να αντισταθμίσει την έλλειψη καταφυγίων κάτω από τα σπίτια στο βουνό, το Βαλέ διαθέτει ομαδικά καταφύγια.
Σύμφωνα με το AFP, αυτοί οι χώροι εξυπηρετούν «ιδίως σε περίπτωση βομβαρδισμού και πυρηνικής επίθεσης για προστασία από το ωστικό κύμα, τον μολυσμένο αέρα», δήλωσε ο Νίκολα Σκιλάτσι, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και στρατιωτικών υποθέσεων στη Γενεύη.
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυρηνικό κίνδυνο «βλέπει» η Ρουμανία, διανέμει χάπια ιωδίου
Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ξεπουλάνε» στις ΗΠΑ τα πυρηνικά καταφύγια