Είναι ζωντανό το νο 2 του μπιν Λάντεν; Θρίλερ με την «επανεμφάνιση» του αρχηγού της Αλ Κάιντα
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο από τότε που ήταν ο Νο2 του Μπιν Λάντεν κατά την 11η Σεπτεμβρίου - επανεμφανίστηκε σε βίντεο.
Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο διαβόητος αρχιτρομοκράτης, ένας από τους πιο καταζητούμενους ανθρώπους στον κόσμο από τότε που ήταν ο Νο2 του Μπιν Λάντεν κατά την 11η Σεπτεμβρίου - επανεμφανίστηκε σε βίντεο που γυρίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες, διαψεύδοντας φήμες ότι πέθανε το 2020.
Ο Νο2 του Οσάμα Μπιν Λάντεν εμφανίστηκε σε ένα νέο βίντεο, όπου καταγγέλλει τους «εχθρούς του Ισλάμ» όταν ένα σχολείο στην Ινδία απαγόρευσε στους μαθητές να φοράνε χιτζάμπ. Ο Αιγύπτιος γιατρός Αλ Ζαουάχρι που ανέλαβε την Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Μπιν Λάντεν το 2011, είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά σε βίντεο για την 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου
Σε ένα βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών που κυκλοφόρησε από την As-Sahab Media, την επίσημη πτέρυγα μέσων ενημέρωσης της Αλ Κάιντα, ο αλ Ζαουάχρι επαίνεσε τη μουσουλμάνα μαθήτρια Muskan Khan που φορούσε την ισλαμική μαντήλα σε σχολείο στο κρατίδιο Καρνατάκα, που κυβερνάται από το κόμμα του πρωθυπουργού Nερέντρα Μόντι (BJP).
Σύμφωνα με μεταφράσεις που παρέχονται από ειδικούς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Twitter, συμπεριλαμβανομένης της Ομάδας Πληροφοριών SITE που παρακολουθεί ιστοσελίδες τζιχαντιστών, ο αιγυπτιακής καταγωγής γιατρός κατηγόρησε «την παγανιστική ινδουιστική δημοκρατία της Ινδίας» ότι επιδιώκει να «καταπιέσει τους μουσουλμάνους».
Ο Αλ Ζαουάχρι κατήγγειλε επίσης τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ελβετία, καθώς και την Αίγυπτο και το Μαρόκο, ως «εχθρούς του Ισλάμ» για τις πολιτικές τους κατά της χιτζάμπ. Η διαμάχη για το χιτζάμπ στην Καρνατάκα ξεκίνησε τον Ιανουάριο όταν ένα κυβερνητικό σχολείο στην περιφέρεια Ουντουπί της πολιτείας απαγόρευσε σε μαθητές που φορούσαν χιτζάμπ την είσοδο στις τάξεις, προκαλώντας διαμαρτυρίες από μουσουλμάνους και αντιδιαδηλώσεις από Ινδουιστές μαθητές.
Ακολούθησαν περισσότερα σχολεία και κολέγια στην πολιτεία με παρόμοιες απαγορεύσεις και το ανώτατο δικαστήριο της πολιτείας απαγόρευσε στους μαθητές να φορούν χιτζάμπ μέχρι να εκδώσει ετυμηγορία. Στην Ινδία, το χιτζάμπ ιστορικά δεν ήταν ούτε απαγορευμένο ούτε περιορισμένο σε δημόσιους χώρους.
Ο Αλ Ζαουάχρι άσκησε περαιτέρω κριτική στις κυβερνήσεις του Πακιστάν και του Μπαγκλαντές, κατηγορώντας τις ότι υπερασπίζονται «τους ίδιους τους εχθρούς που τους έχουν δώσει την εξουσία να μας πολεμήσουν». Είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά σε βίντεο πέρυσι για την 20η επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, μήνες αφότου διαδόθηκαν φήμες ότι ήταν νεκρός.
Σε αυτό το βίντεο, διακήρυττε οτι «η Ιερουσαλήμ δεν θα γίνει ποτέ εβραϊκή» και επαινούσε τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα – συμπεριλαμβανομένης μιας που είχε στόχο ρωσικά στρατεύματα στη Συρία τον Ιανουάριο του 2021. Η SITE είπε ότι ο αλ-Ζαουάχρι αναφέρθηκε επίσης στην απόσυρση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν 20 χρόνια μετά την εισβολή .
Τα τελευταία χρόνια, η Αλ Κάιντα έχει αντιμετωπίσει ανταγωνισμό στους τζιχαντιστικούς κύκλους από την αντίπαλη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IS). Το IS αναδείχθηκε με την κατάληψη μεγάλων τμημάτων του Ιράκ και της Συρίας το 2014, κηρύσσοντας «χαλιφάτο» και επεκτείνοντας τα πλοκάμια του σε όλη την περιοχή. Το φυσικό «χαλιφάτο» του ΙΚ συνετρίβη στο Ιράκ και τη Συρία, αν και οι μαχητές του εξακολουθούν να είναι ενεργοί και να πραγματοποιούν επιθέσεις.
Διαβάστε επίσης:
Αϊμάν αλ Ζαουάχρι: Και το Τελ Αβίβ είναι μουσουλμανική γη