Η Δύση εξοπλίζει το Κίεβο και εγκαλεί τη Ρωσία για την Μπούτσα- «Δεν χτυπάμε αμάχους» επιμένει Μόσχα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ετοιμάζονται να επιβάλουν νέες κυρώσεις, εγκαλώντας τη Μόσχα για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα της Ουκρανίας, καθώς η Δύση κάνει νέες προσπάθειες να ακρωτηριάσει την οικονομία της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε τις θηριωδίες στη χώρα του ως «εγκλήματα πολέμου», ενώ οι αρχές της Ουκρανίας δήλωσαν ότι σχεδόν περισσότερα από 4.400 περιστατικά ερευνώνται.«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει για την Μπούτσα στη Χάγη», δήλωσε η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Iρίνα Βενεκτίκτοβα.
Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και κάνει λόγο για ψεύτικες εικόνες, σκηνοθετημένες απο το Κίεβο και τη Δύση, μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της. Θα πολεμήσει όπως διεμήνυσε τις κατασχέσεις ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, ενώπιον δικαστηρίων σε όλο τον κόσμο, είπε ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρόεδρος σήμερα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.
Σε ανάρτησή του στο Telegram είπε: «Οι αντίπαλοί μας... πρέπει να καταλάβουν ότι θα αντιμετωπίσουν μεγάλο αριθμό υποθέσεων στα δικαστήρια. Τόσο στα εθνικά δικαστήρια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης όσο και στα διεθνή δικαστήρια».
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι νέες κυρώσεις που θα αποκαλυφθούν σήμερα Τετάρτη (6/4) αποτελούν εν μέρει απάντηση για τα γεγονότα στην Μπούτσα. Τα μέτρα, που συντονίζονται μεταξύ της Ουάσιγκτον, των οικονομιών της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα στοχεύουν ρωσικές τράπεζες και αξιωματούχους και θα απαγορεύουν τις νέες επενδύσεις στη Ρωσία.
«Ο στόχος είναι να τους αναγκάσουμε να κάνουν μια επιλογή», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Το μεγαλύτερο μέρος του στόχου μας εδώ είναι να εξαντλήσουμε τους πόρους που έχει ο Πούτιν για να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας». Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποιο οι κυρώσεις θα στόχευουν τις δύο κόρες του Πούτιν.
Οι προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ, τις οποίες πρέπει να εγκρίνουν τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ, θα απαγορεύουν την αγορά ρωσικού άνθρακα και θα αποτρέπουν την είσοδο ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι η ΕΕ εργάζεται επίσης για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου. Η Ευρώπη, η οποία προμηθεύεται περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, ήταν επιφυλακτική για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα είχε μια πλήρης απαγόρευση της ρωσικής ενέργειας.
Ωστόσο, σηματοδοτώντας την ενίσχυση της αποφασιστικότητας της ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας είπε ότι η απαγόρευση του άνθρακα είναι το πρώτο βήμα προς ένα εμπάργκο σε όλες τις ρωσικές εισαγωγές ορυκτών καυσίμων.
Η ομιλία Ζελένσκι στο ΣΑ του ΟΗΕ
Η νέα πίεση από τη Δύση έρχεται αφότου ο Ζελένσκι έδωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μια οδυνηρή αναφορά για τις φρικαλεότητες στη χώρα του και απαίτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι Ρώσοι ηγέτες για εγκλήματα πολέμου.
Μια μέρα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε να λογοδοτήσει ο Πούτιν, ο Ζελένσκι είπε ότι θα πρέπει να συσταθεί ένα διεθνές δικαστήριο παρόμοιο με τις δίκες των Ναζί της Νυρεμβέργης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τη Μπούτσα τη Δευτέρα, αφού αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πτώματα 410 αμάχων ανασύρθηκαν από πόλεις της περιοχής του Κιέβου. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έως και 300 άνθρωποι βρέθηκαν σε έναν ομαδικό τάφο στην Μπούτσα.
«Δεν υπάρχει ούτε ένα έγκλημα που να μην διέπραξαν εκεί» είπε ο Ζελένσκι «Οι Ρώσοι αναζήτησαν και σκότωσαν σκόπιμα όποιον υπηρετούσε τη χώρα μας. Πυροβόλησαν και σκότωσαν γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Σκότωσαν ολόκληρες οικογένειες –ενήλικες και παιδιά– και προσπάθησαν να κάψουν τα πτώματα» πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι μίλησε για πολίτες που «πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού μετά από βασανιστήρια. Μερικοί από αυτούς πυροβολήθηκαν στους δρόμους. άλλοι πετάχτηκαν στα πηγάδια. Έτσι πέθαναν εκεί υποφέροντας» είπε καλώντας το ΣΑ του ΟΗΕ να σταθεί στο ύψος του όνοματός του. «Είναι προφανές ότι ο βασικός θεσμός του κόσμου που πρέπει να οδηγήσει προς την ειρήνη απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά».
Η αντίδραση της Μόσχας
Η Ρωσία λέει ότι οι εικόνες με τις δολοφονίες αμάχων απο την πόλη Μπούτσα της Ουκρανίας «παραγγέλθηκαν» απο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε μία προσπάθεια να κατηγορηθεί η Μόσχα.
«Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι της πρόκλησης;Φυσικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαρία Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο για σχέδιο με στόχο να αμαυρωθεί η φήμη της Ρωσίας. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ από την πλευρά του είπε ότι τα σχόλια του Μπάιντεν τη Δευτέρα που αποκάλεσε τον Πούτιν «εγκληματία πολέμου» και απαιτούσε «μια δίκη για εγκλήματα πολέμου» ήταν απαράδεκτα και ανάξια για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, περιέγραψε ως «σκηνοθετημένη πρόκληση» τις ωμότητες στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους.
«Eξαρχής ήταν πολύ καθαρό πως αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ακόμη μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια με σκοπό την δυσφήμιση και τη στέρηση κάθε ανθρώπινης ιδιότητας των Ρώσων στρατιωτικών καθώς και την άσκηση πολιτικής πίεσης στη Ρωσία», δήλωσε ο Νεμπένζια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Σύνοδος ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ
Κατευθυνόμενος στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και της G7, ο Άντονι Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είπε: «Αυτό που είδαμε στη Μπούτσα δεν είναι τυχαία πράξη μιας μονάδας απατεώνων. Είναι μια σκόπιμη εκστρατεία (...). Οι αναφορές είναι κάτι παραπάνω από αξιόπιστες.
Τα στοιχεία υπάρχουν για να τα δει ο κόσμος. Αυτό ενισχύει την αποφασιστικότητά μας και την αποφασιστικότητα των χωρών σε όλο τον κόσμο να διασφαλίσουν ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τη μια ή την άλλη μέρα, υπάρχει ευθύνη για όσους διέπραξαν αυτές τις πράξεις, για εκείνους που τις διέταξαν».
Oι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο (6-7 Απριλίου) με το βλέμμα στραμμένο στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι εντείνουν την υποστήριξή τους για το δικαίωμα της Ουκρανίας να αμυνθεί, μεταξύ άλλων με αντιαρματικά όπλα, συστήματα αεράμυνας και άλλο εξοπλισμό, καθώς και αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια και οικονομική βοήθεια.