Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Τα σενάρια, η αποχή ρεκόρ και oι 12 «μνηστήρες» των Ηλυσίων
Δώδεκα συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν αύριο (10/4) την ψήφο των Γάλλων για το ύπατο αξίωμα της χώρας, αλλά μόνο δύο έχουν πιθανότητες να φτάσουν στον δεύτερο, κρίσιμο γύρο που διεξάγεται στις 24 Απριλίου.
Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδιώκει να επανεκλεγεί και σε περίπτωση που κερδίσει θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που Γάλλος πρόεδρος επιστρέφει στο αξίωμα. Αντιμετωπίζει ισχυρή πρόκληση από την αρχηγό της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, την οποία είχε κερδίσει στον δεύτερο γύρο του 2017.
Κλείνει η ψαλίδα Μακρόν-Λε Πεν
Την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, λίγες ώρες πριν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες, νέα δημοσκόπηση εμφάνισε την Λεπέν μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Μακρόν. Όταν ο Μακρόν ξεκίνησε το δικό του πολιτικό κίνημα το 2016, υποσχέθηκε ένα νέο είδος πολιτικής. Καθώς αγωνίζεται ωστόσο να κερδίσει δεύτερη θητεία, η ακροδεξιά φαίνεται πως τον απειλεί για άλλη μια φορά.
Ο ίδιος παραδέχθηκε οτι καθυστέρησε να ξεκινήσει την προεκλογική εκστρατεία, επειδή ήταν απασχολημένος με τις διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι συναντήσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτν του έδωσαν ώθηση στις σφυγμομετρησεις με τους δημοσκόπους να προβλέπουν ωστόσο οτι κλείνει η ψαλίδα και η Λε Πεν κερδίζει έδαφος.
Οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Λεπέν έχουν επηρεάσει τις ανησυχίες πολλών Γάλλων ψηφοφόρων - αλλά έχουν επίσης τροφοδοτήσει κατηγορίες για ισλαμοφοβία και ρατσισμό που πυροδότησε φόβο μεταξύ άλλων στη Γαλλία για την άνοδο της δημοτικότητάς της.
Αυτή τη φορά, η Λεπέν έκανε μια «έξυπνη εκστρατεία» με επίκεντρο το κόστος ζωής για τους ανθρώπους, κάτι που αποτελεί βασικό μέλημα για τους Γάλλους ψηφοφόρους. Καθώς ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στα ύψη και οι τιμές της ενέργειας σημειώνουν ρεκόρ, ορισμένοι θεωρούν οτι θα επιστρέψουν οι διαδηλωτές των «κίτρινων γιλέκων».
Φόβοι για αποχή ρεκόρ
Οι γαλλικές προεδρικές εκλογές ενδέχεται να έχουν ιστορικά χαμηλή συμμετοχή, λένε οι δημοσκόποι. Μια δημοσκόπηση του Ifop αυτόν τον μήνα διαπίστωσε ότι το 80% των Γάλλων πιστεύει ότι η εκστρατεία ήταν «κακής ποιότητας». Οι ψηφοφόροι καταγγέλλουν έλλειψη νέων πολιτικών ιδεών ή οράματος και θεωρούν οτι οι πολιτικοί προσφέρουν ελάχιστες λύσεις στα προβλήματά τους, μετά από δύο χρόνια πανδημίας, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το αυξανόμενο κόστος ζωής.
Το ενδιαφέρον για αυτή την εκστρατεία ήταν αισθητά μικρότερο από ό,τι στις τελευταίες προεδρικές εκλογές πριν από πέντε χρόνια. Υπήρξαν λιγότερες συγκεντρώσεις και οι ψηφοφόροι παραπονέθηκαν ότι δεν υπήρξε ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων.
Καθώς η εκστρατεία του πρώτου γύρου εισήλθε στην τελευταία της εβδομάδα, το 54% των ανθρώπων είπαν ότι ένιωθαν ότι δεν είχε ξεκινήσει ακόμα. Ένας άνευ προηγουμένου αριθμός Γάλλων ψηφοφόρων δηλώνουν αβέβαιοι για ποιον να ψηφίσουν και η αποχή μπορεί να φτάσει ποσοστό ρεκόρ έως και 30%.
Οι δημοσκόποι λένε ότι το γεγονός πως οι εκλογές θεωρούνταν για μήνες προδιαγεγραμμένες και οι δημοσκόποι προέβλεπαν άνετη νίκη Μακρόν θα μπορούσε να επηρεάσει τη συμμετοχή και τις επιλογές. Συνολικά το 66% των Γάλλων πιστεύει επί του παρόντος ότι ο Μακρόν θα κερδίσει – ένα ποσοστό που έχει μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η υποστήριξη της Λεπέν έχει αυξηθεί.
Η αίσθηση της κούρασης και του προκαταρκτικού συμπεράσματος έχει κάνει συγκρίσεις με τον εκλογικό «σεισμό» του 2002 πριν από 20 χρόνια, όταν ο πατέρας της Λεπέν, ο ακροδεξιός Ζαν-Μαρί Λεπέν, «πέρασε» στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Ζακ Σιράκ.
«Σήμερα όπως ακριβώς το 2002 υπάρχει η αίσθηση μιας εκστρατείας που δεν πέτυχε, η οποία με τη σειρά της δημιούργησε μία ροπή προς μια ψήφο διαμαρτυρίας», δήλωσε ο François Miquet-Marty, επικεφαλής των δημοσκοπήσεων της Viavoice. «Η δημοσκόπησή μας δείχνει ότι το 75% των Γάλλων πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πραγματικά νέες ιδέες σε αυτή την εκστρατεία.
Και την ίδια στιγμή, το 76% των ανθρώπων ανησυχεί για το μέλλον των παιδιών τους. Υπάρχει η αίσθηση ότι οι λύσεις που προσφέρονται σε αυτήν την εκστρατεία δεν είναι αρκετές». Γαλλικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές έχουν περιγράψει την εκστρατεία ως μία «κουρασμένη» αναμέτρηση σε μια χώρα που έχει ήδη φθαρεί από τις κρίσεις.
Η προεκλογική εκστρατεία
Η πρώιμη εκστρατεία ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο την ώρα που η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού σάρωνε τη χώρα. Στη συνέχεια, η αιφνιδιαστική άνοδος του ακροδεξιού υποψηφίου Ερίκ Ζεμούρ τοποθέτησε το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας στην κορυφή της ατζέντας. Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριάρχησε τελικά στα πρωτοσέλιδα. Ο Μακρόν προσπάθησε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του παρομοιάζοντας την πολιτική διάθεση με αυτή στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από την ψηφοφορία για το Brexit το 2016.
Φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος εδώ και δύο δεκαετίες που επανεκλέγεται, υποσχόμενος να συνεχίσει να μειώνει τους φόρους, να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 65 έτη και να μειώσει το ποσοστό ανεργίας. Όμως μπήκε αργά στην «κούρσα», εστιάζοντας στη διπλωματία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είδε την ψαλίδα με τη Λεπέν να μειώνεται το τελευταίο διάστημα.
Δεν υπάρχει «καμία βεβαιότητα», προειδοποίησε στη μοναδική του συγκέντρωση, στη Ναντέρ έξω από το Παρίσι. «Μην πιστεύετε σε δημοσκοπήσεις ή σχολιαστές που ακούγονται οριστικές και σας λένε ότι… οι εκλογές έχουν ήδη γίνει, ότι όλα θα πάνε καλά. Από το Brexit μέχρι τόσες εκλογές, αυτό που φαίνεται απίθανο μπορεί να συμβεί!».
Ο Μακρόν είπε αργότερα σε συνέντευξή του ότι η κοινωνία είναι «κουρασμένη από δύο χρόνια κορονοϊού» και «έκπληκτη» από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υποστήριξε ότι «πραγματικά θέματα» είχαν πράγματι συζητηθεί στην εκστρατεία, λέγοντας ότι «ο πόλεμος είναι πραγματικό θέμα!». αλλά παραδέχτηκε ότι υπήρχε «μια συλλογική αμφισβήτηση για το αν η ψηφοφορία εξακολουθεί να έχει νόημα». Η ψηφοφορία είναι κρίσιμη είπε και κάλεσε τους Γάλλους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.
Η Λεπέν έχει επικεντρωθεί στην κρίση του κόστους ζωής, ενώ το αντιμεταναστευτικό της πρόγραμμα θα απαγόρευε τη μουσουλμανική μαντίλα από όλους τους δημόσιους χώρους. Ο σκληροπυρηνικός αριστερός Ζαν Λικ-Μελανσόν σκαρφαλώνει επίσης στις δημοσκοπήσεις, υποσχόμενος να παγώσει τις τιμές και να αναθεωρήσει το προεδρικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης:
Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Oι «μονομάχοι» των Ηλυσίων στο Infographic του Newsbomb.gr
Προεδρικές εκλογές στη Γαλλία: Οι προκλήσεις του Μακρόν και το αποτύπωμα του πολέμου στις κάλπες