Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα το αποτέλεσμα των Γαλλικών εκλογών;

Θρίλερ στο Παρίσι, προβληματισμός στην Αθήνα για το ποιος θα είναι νικητής των Γαλλικών εκλογών – Πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες; Οι κάλπες στο Παρίσι θα αποτελέσουν ένα θαυμάσιο case study για τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές  
AP Photo
4'

Το σκηνικό των Γαλλικών εκλογών είναι λίγο έως πολύ προβλέψιμο. Υπάρχει τo αναμενόμενο δίπολο Μακρόν εναντίον Λεπέν και ο παράγοντας Μελανσόν. Το αποτέλεσμα της κάλπης επειδή ακριβώς η Γαλλία είναι μια ισχυρή δύναμη στην Ευρώπη, αλλά και στο διεθνές στερέωμα, σαφέστατα θα επηρεάσει (ως ένα βαθμό) τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Ε.Ε. και κατ΄επέκταση στην Ελλάδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να χτίσει το προφίλ ενός ηγέτη ο οποίος αποτελούσε το αντίπαλον δέος της Μέρκελ και γενικότερα της Γερμανίας. Δεν δίστασε να συγκρουστεί αρκετές φορές με το κατεστημένο των ΗΠΑ, με την πρώην Γερμανίδα Καγκελάριο για τα ζητήματα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο άνθρωπος που υποστήριξε όσο κανείς άλλος την Ελλάδα στην κόντρα με την Τουρκία.

Ο σημερινός Γάλλος Πρόεδρος όχι μόνο τάχθηκε ανοικτά υπέρ της Ελλάδας, αλλά τάχθηκε ξεκάθαρα κατά του Ερντογάν και του τουρκικού αναθεωρητισμού. Έχτισε γερά θεμέλια στο δόγμα «Ελλάς – Γαλλία συμμαχία» και για όλους τους παραπάνω λόγους ο Μακρόν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον ελληνικό λαό. Η επίδραση θα είναι πολύ διαφορετική αν έχουμε τον Μελανσόν, την Λεπέν ή τον Μακρόν στο τιμόνι της Γαλλίας. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Αθήνα είναι μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς όλοι οι Γάλλοι υποψήφιοι έχουν διασυνδέσεις και καλές σχέσεις με τα ελληνικά κόμματα. Ανεξάρτητα, όμως, από το αποτέλεσμα θα διατηρηθούν οι ισχυροί δεσμοί της Αθήνας με τα γαλλικά κόμματα και η Ελλάδα θα επηρεαστεί στο βαθμό που αυτό θα γίνει και για τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Δεν πρόκειται δηλαδή να διακοπούν οι ισχυρές στρατιωτικές και αμυντικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα αν η Λεπέν ή ο Μελανσόν θα συνεχίσουν να διατηρούν την Γαλλία ως αντίπαλο πόλο στη γερμανοκρατούμενη Ευρώπη ή αν θα την οδηγήσουν σε μια εθνική απομόνωση λόγω των δικαιολογημένου ευρωσκεπτικισμού που υπάρχει και στο εσωτερικό της Γαλλίας.

Στην Ελλάδα η μεγάλη πλειονότητα πιστεύει ότι φωνές όπως του Μακρόν χρειάζονται στη Γηραιά Ήπειρο, αφού τις τελευταίες δεκαετίες κανένας άλλος ηγέτης δεν όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη Μέρκελ και στον Ερντογάν. Τα βιαστικά συμπεράσματα ότι αν δεν βγει ο Μακρόν θα τιναχτούν όλα στον αέρα είναι παρακινδυνευμένα. Προφανώς ο Μακρόν είναι περισσότερο ευρωπαϊστής και φιλέλληνας, αλλά προφανώς οι Γάλλοι ψηφίζουν με άλλα κριτήρια από όλους εμάς. Για παράδειγμα πολλοί αριστεροί ψήφισαν Μακρόν στις προηγούμενες εκλογές. Ωστόσο, ο Γάλλος Πρόεδρος ακολουθήσε στο εσωτερικό μια δεξιά πολιτική, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου όπως έγινε θυμίζω με τα κίτρινα γιλέκα. Από την άλλη μεριά η Λεπέν, σε αυτές τις εκλογές βάζει στην άκρη τις εθνικιστικές και ξενοφοβικές διακηρύξεις που την ανέδειξαν και εστιάζει περισσότερο στο κοινωνικό κομμάτι χτυπώντας τον Μακρόν κυρίως μέσω του συνταξιοδοτικού. Μην ξεχνάτε ότι στις προεκλογικές τις αφίσες δεν χρησιμοποιεί το επίθετό της, αλλά μόνο το όνομά της. «Η Μαρίνα για Πρόεδρος» είναι το σύνθημά της και όχι η Λεπέν για πρόεδρος.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι η προσωρινή δημοσκοπική άνοδος που είδε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει υποχωρήσει, καθώς οι Γάλλοι δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την καθημερινότητά τους και τις συνέπειες του πολέμου σε αυτήν, παρά για τον πόλεμο αυτόν καθ’ εαυτόν και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Πρακτικά δηλαδή οι Γαλλικές εκλογές δεν θα μας επηρεάσουν ιδιαίτερα αλλά θα είναι ένα θαυμάσιο case study για τις επερχόμενες ελληνικές εκλογές. Τροφή για σκέψη και μελέτη και από τους πολιτικούς μας και από τους δημοσκόπους μας.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλικές εκλογές: Ποιοι είναι και τι θέλουν οι πέντε βασικοί διεκδικητές της προεδρίας