H EE άρει τις κυρώσεις προς την Μιανμάρ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σήμερα να άρει για έναν χρόνο τις κυρώσεις σε βάρος τηςΜιανμάρ ως αναγνώριση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων ύστερα από μισό αιώνα στρατιωτικής διακυβέρνησης.
1'

Η απόφαση η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ εντός της εβδομάδος ελήφθη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ σε συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία σημαντική εξέλιξη για τη χώρα καθώς οι κυρώσεις είχαν στο στόχαστρό τους χίλιες εταιρείες και οργανισμούς, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση της βίζας που έχει επηρεάσει περίπου 500 ανθρώπους.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν την απαγόρευση παροχής τεχνικής βοήθειας που σχετίζεται με τον στρατό αλλά και την απαγόρευση επενδύσεων στους τομείς της ξυλείας, της εξόρυξης ορυκτού πλούτου και των πολύτιμων μεταλλευμάτων.

Να σημειωθεί πως η άρση των κυρώσεων δεν θα ισχύσει για το εμπάργκο όπλων, ένα θέμα για το οποίο υπήρξαν διαφορετικές απόψεις από τα μέλη τις ΕΕ καθώς κάποιες χώρες είχαν πιέσει για πλήρη άρση των κυρώσεων ενώ άλλες ήθελαν να διατηρήσουν την πίεση στη χώρα.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει η Βρετανία η οποία διατηρεί τις ανησυχίες της όσον αφορά στις συγκρούσεις και στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συγκεκριμένες εθνοτικές περιοχές της Μιανμάρ.