Έπεσε η κυβέρνηση της Ολλανδίας
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε σήμερα στη βασίλισσα Βεατρίκη την παραίτηση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας με το ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς.
«Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε υπέβαλε στις 23 Απριλίου 2010 στην Αυτού Μεγαλειότητα την βασίλισσα την παραίτηση όλων των υπουργών και των υφυπουργών με άμεση ισχύ», ανέφερε η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τα ολλανδικά ΜΜΕ, ο κ.Ρούτε έμεινε για περίπου δύο ώρες στο γραφείο της βασίλισσας, προκειμένου να υποβάλλει επισήμως την παραίτηση της κυβέρνησής της.
Να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις που άρχισαν στις 5 Μαρτίου διεκόπησαν το Σάββατο, όταν ο Γκερτ Βίλντερς εγκατέλειψε το τραπέζι των συνομιλιών, διαρρηγνύοντας τη συμφωνία που συνέδεε το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) με την κυβέρνηση μειοψηφίας, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση τον Οκτώβριο 2010.
Στόχος των διαπραγματεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος ήταν άλλωστε η συμφωνία ανάμεσα στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και τον Γκερτ Βίλντερς για την περικοπή 16 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες κατά το 2013.
Αναλυτές ανέφεραν στο Reuters ότι νέες εκλογές θα μπορούσαν να ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα και να πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Mέσα στο κλίμα αυτό ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επικεντρώθηκε στο γεγονός πως η Ολλανδία πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.
«Θεωρούμε πως οι ολλανδικές αρχές θα βρουν μια λύση που θα διασφαλίζει την οικονομική σταθερότητα στη χώρα, όπως και την διατήρηση των συμφερόντων του ολλανδικού λαού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπαρόζο. Για να καταλήξει λέγοντας πως είναι πεπεισμένος ότι ακόμα και τώρα μπορεί να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα που ανέκυψε στην ολλανδική πολιτική σκηνή.
Ακόμη σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Maurice de Hond, η οποία αναφέρεται στο Reuters, η Ολλανδία παραμένει διαιρεμένη πολιτικά.
Η δημοσκόπηση έδειξε πως δύσκολα θα μπορούσε να συσταθεί νέος συνασπισμός σύντομα, ότι η δημοτικότητα του Βίλντερς έχει μειωθεί, ενώ αναδεικνύεται ο Ρούτε.
Καθοδικά το ολλανδικό χρηματιστήριο
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας έχουν αντίκτυπο και στην χρηματαγορά. Ο δείκτης AEX παρουσίασε πτώση σχεδόν 8 μονάδων, με «βουτιά» της τάξης του 2,53%.
Ο Joshua Raymond της City Index επιβεβαίωσε πως οι επενδυτές ανησυχούν εξαιτίας της αποτυχίας συμφωνίας για τα μέτρα λιτότητας: «Για μια ακόμα φορά, ο πολιτικός αναβρασμός, σε συνδυασμό με την κρίση στην ευρωζώνη απειλούν να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές…».