Εκλογές στη Γαλλία: Πώς «εξαφανίστηκαν» από το χάρτη τα άλλοτε κυρίαρχα κόμματα - Τι μέλλει γενέσθαι
Εκλογές στη Γαλλία: Η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών, Βαλερί Πεκρές και η δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αν Ινταλγκό κατέγραψαν απογοητευτικά αποτελέσμαστα στις κάλπες. Η ήττα των δύο κυριών απηχεί τη συντριβή του δικομματισμού
Η υποψήφια των Ρεπουμπλικανών Bαλερί Πεκρές τερμάτισε στην πέμπτη θέση, αφού απέτυχε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους που στράφηκαν είτε στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, είτε στην ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν, που «πέρασαν» στον δεύτερο γύρο της 24ης Απριλίου.
Το πλήγμα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό καθώς το κόμμα των Ρεπουμπλικανών έχει τις ρίζες του στον Σαρλ ντε Γκωλ, τον ήρωα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που έχτισε τα θεμέλια της παντοδύναμης γαλλικής προεδρίας.
«Κλήθηκα να δώσω μάχη σε δύο μέτωπα, μεταξύ του κόμματος του προέδρου και των άκρων που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διχάσουν και να νικήσουν τη ρεπουμπλικανική δεξιά», είπε η Πεκρέςμετά την ήττα της. «Το αποτέλεσμα είναι προφανώς μια προσωπική, αλλά και συλλογική απογοήτευση».
Αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Με τις κοινοβουλευτικές εκλογές να πλησιάζουν τον Ιούνιο, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους και να επανεφεύρουν ένα συντηρητικό μήνυμα που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ψηφοφόρων.
«Βρίσκονται στην αντιπολίτευση εδώ και 10 χρόνια—αυτός θα έπρεπε να ήταν αρκετός χρόνος για να έχουν παρουσιάσει ένα πρόγραμμα και μερικούς ισχυρούς υποψηφίους», δήλωσε ο Ντομινίκ Ρεινιέ από το think-tank Fondapol στο Παρίσι.
Το κόμμα εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της Γερουσίας και των δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη Γαλλία, αλλά οι ηγέτες του φαίνεται ότι δεν μπορούν να βρουν ένα εθνικό βάρος μετά την προεδρική ήττα του Νικολά Σαρκοζί το 2012.
«Βλέπουμε μια ανασύνθεση της γαλλικής πολιτικής ζωής, με αυτή τη νέα πολικότητα μεταξύ των κεντρώων και της ακροδεξιάς»,εξηγεί ο Γκασπάρ Εστραντά, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι. «Τα παραδοσιακά κυβερνώντα κόμματα, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, έλαβαν μαζί λιγότερο από το 10% των ψήφων – αυτό λέει πολλά για την πολιτική εξέλιξη της Γαλλίας», είπε.
Ο Μακρόν δεν μπορεί να επιδιώξει επανεκλογή το 2027, καθώς υπάρχουν όρια στην προεδρική θητεία στη Γαλλία. Το πρωτοεμφανιζόμενο κεντρώο κόμμα του δεν έχει προφανείς διαδόχους, που σημαίνει η μάχη για τη διαδοχή του έχει ήδη ξεκινήσει.
Η Λε Πεν είπε ότι αυτή είναι η τελευταία της προεδρική εκστρατεία, αλλά η ισχυρή της εμφάνιση καθιστά πιθανό ότι θα παραμείνει μια ισχυρή δύναμη. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τον πρώην πρωθυπουργό του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, του οποίου η δημοτικότητα στα δεξιά έχει εκτοξευθεί από τότε που ανέλαβε τη θέση του δημάρχου της Χάβρης.
Έχει δημιουργήσει το δικό του κόμμα, με την επωνυμία Horizons, και αναμένεται να στρατολογήσει περισσότερους υποψηφίους από το κόμμα του Mακρόν- ένα σχήμα που δεν κατάφερε να δωσει δυναμικό παρών σε δημαρχεία ή περιφερειακά συμβούλια.
Η συντριβή των Σοσιαλιστών
Η πρόκληση είναι ακόμη πιο μεγάλη για τους Σοσιαλιστές. Η υποψήφια του κόμματος Αν Ινταλγκό σημείωσε μόλις μόλις 2%, κάτω από το όριο του πέντε% που απαιτείται για να χρηματοδοτηθούν τα έξοδα της εκστρατείας από το κράτος.
«Το 2017 είδαμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα να...εκρήγνυται και σε αυτή την ψηφοφορία πιθανότατα θα δούμε την έκρηξη των Ρεπουμπλικανών», δήλωσε ο Ρεμί Λεφέβρ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Λιλ στο πολιτικό περιοδικό Grand Continent.
Η ισχύς του κόμματος έχει μειωθεί εδώ και δεκαετίες καθώς το πολιτικό τοπίο της Γαλλίας μετατοπίστηκε προς τα δεξιά. Πιο πρόσφατα, οι αριστεροί ψηφοφόροι υποστήριξαν τον Μακρόν ή αγκάλιασαν την επαναστατική ρητορική του Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ξεπέρασε κατά πολύ τους Σοσιαλιστές με ποσοστό περίπου 21%.
«Η αριστερά δεν μπόρεσε ποτέ να ανακτήσει την εργατική τάξη…», είπε ο Ρέινι. «Αντί να εφεύρει εκ νέου τον εαυτό του, το κόμμα έμεινε προσκολλημένο στις γραφειοκρατικές μεσαίες τάξεις και τους δημοσίους υπαλλήλους, γεγονός όχι απαραίτητα κακό, αλλά δεν είναι αρκετό».
Ωστόσο, ούτε ο Μελανσόν, ούτε οι Πράσινοι ούτε οι κομμουνιστές υποψήφιοι, που όλοι τους νίκησαν τον Ινταλγκό στις κάλπες, δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμμαχία. «Απόψε απευθύνω επίσημη έκκληση στις αριστερές και περιβαλλοντικές δυνάμεις, στις κοινωνικές δυνάμεις, στους πολίτες που θέλουν να δεσμευτούν, να οικοδομήσουν μαζί ένα σύμφωνο για κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη για το κοινοβούλιο», δήλωσε την Κυριακή ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορ.
Ο «πονοκέφαλος» των βουλευτικών
Εάν οι Σοσιαλιστές απωλέσουν ξανά κοινοβουλευτικές έδρες τον Ιούνιο -επί του παρόντος διαθέτουν μόλις 25 - η κρατική χρηματοδότηση για το κόμμα τους θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, φέρνοντάς τους σε δεινή οικονομική κατάσταση λίγα χρόνια μετά την πώληση της εμβληματικής έδρας τους στο Παρίσι.
«Προσπάθησαν να παρουσιαστούν ως ένα κοινωνικό-οικολογικό κόμμα... αλλά χωρίς να διατυπώσουν ξεκάθαρα ένα πρωτότυπο δόγμα», είπε ο Φρεντερίκ Σαουίκι, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι.
«Εάν το άσχημο αποτέλεσμα στις εκλογές για την προεδρία ακολουθηθεί από μια κατάρρευση στις βουλευτικές εκλογές, η επιβίωση του κόμματος με τη σημερινή του μορφή θα τεθεί υπό αμφισβήτηση», είπε.
Διαβάστε επίσης:
Γαλλία: Επικράτηση Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών - Έρχεται μεγάλη μάχη με την Λεπέν