Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Σεούλ απέρριψε το αίτημα Ζελένσκι για αποστολή όπλων
«Έχετε κάτι που μπορεί να είναι απαραίτητο για εμάς...τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά, αντιαρματικά, όπλα κατά πλοίων», ανέφερε ο Ζελένσκι για να λάβει στη συνέχεια την αρνητική απάντηση της Νότιας Κορέας
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα από τη Σεούλ να παράσχει οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια μπορεί, καθώς όπως είπε, η Ρωσία μπορεί μόνο τότε να εξαναγκαστεί να συνάψει ειρήνη.
Μιλώντας σε βιντεοσκοπημένη ομιλία σε νοτιοκορεάτες βουλευτές, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων όπλων, εάν θέλει να επιβιώσει από τον πόλεμο.
«Έχετε κάτι που μπορεί να είναι απαραίτητο για εμάς...τεθωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά, αντιαρματικά, όπλα κατά πλοίων», είπε.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Νότια Κορέα διαθέτει πολλά όπλα που όχι μόνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον να διασωθούν οι ζωές απλών άμαχων Ουκρανών, αλλά και στο να αποτραπεί μια επίθεση της Ρωσίας σε άλλα κράτη.
«Δεν υπάρχει ελπίδα ότι η Ρωσία θα σταματήσει από μόνη της», είπε ο Ζελένσκι. «Η Ρωσία μπορεί μόνο να εξαναγκαστεί να το κάνει αυτό, μπορεί μόνο να αναγκαστεί να επιδιώξει την ειρήνη», συμπλήρωσε.
Όπως τόνισε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πιθανότατα σκοτώθηκαν στην επίθεση της Ρωσίας μόνο στη νοτιοανατολική πόλη της Μαριούπολης. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την ακρίβεια της εκτίμησής του.
Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Το υπουργείο Άμυνας της Σεούλ ανακοίνωσε σήμερα ότι απέρριψε αίτημα του Ουκρανού υπουργού Άμυνας Ολεκσέι Ρέζνικοφ για παροχή αντιαεροπορικών όπλων.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Σουχ Γουκ είπε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι οποιαδήποτε υποστήριξη θανατηφόρων όπλων θα περιοριστεί λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση ασφαλείας της Νότιας Κορέας και των πιθανών επιπτώσεών της στη στρατιωτική ετοιμότητα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Ζελένσκι δεν ανέφερε σε αυτή την απόρριψη, αλλά είπε ότι «οι συνήθεις κανόνες για την προμήθεια όπλων πρέπει να αναθεωρηθούν και να ληφθούν γρήγορα μέτρα».
Ο Κιμ Γιονγκ ντά, ειδικός στον τομέα σε ζητήματα άμυνας που επιβλέπει τη στρατιωτική μεταρρύθμιση στο φιλελεύθερο ελάσσονα αντιπολιτευόμενο Κόμμα Δικαιοσύνης, είπε το Σάββατο ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Σεούλ ζήτησε επίσης από τους Νοτιοκορεάτες να στείλουν όπλα εδάφους-αέρος, συγκεκριμένα το πυραυλικό σύστημα KM-SAM με εμβέλεια έως 40 χλμ, επικαλούμενες πηγές που δεν κατονομάζονται.
Η Νότια Κορέα έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία και δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να στείλει άλλα 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ αποστέλλει περίπου 20 τύπους μη θανατηφόρων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων αλεξίσφαιρων κρανών και ιατρικών κιτ, συνολικού ύψους 1 δισεκατομμυρίου γουόν (811.000 δολάρια).
Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν σχολίασε αμέσως τις δηλώσεις του Κιμ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
Πόλεμος στην Ουκρανία - Λαβρόφ: Δεν σταματούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πριν τις συνομιλίες