Γαλλικές εκλογές: Η Μαρίν, ο Μακρόν και το θρίλερ του δεύτερου γύρου
Από αρκετούς δυτικούς πολιτικούς αναλυτές διατυπώνεται η άποψη ότι σε αυτή την φάση η λύση Μακρόν είναι αυτό που λέμε «το μη χείρον βέλτιστο». Καλύτερα Μακρόν πάρα Λεπέν, διότι η Λεπέν είναι ακροδεξιά, ξενοφοβική κλπ. Μπορεί άραγε ο Εμανουέλ Μακρόν να επανεκλεγεί με αυτά τα επιχειρήματα στον δεύτερο γύρο; Δύσκολο.
Στην προηγούμενη πολιτική αναμέτρηση του 2017 το «αντι-Λεπεν» μέτωπο ήταν αρκετό για τον Μακρόν να κερδίσει τις εκλογές. Οι ελπίδες στο προσωπό του ήταν τεράστιες στα μάτια των Γάλλων, μόνο που τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το φαινόμενο Μακρόν ξεφούσκωσε και η Λεπέν έγινε πιο «συστημική» υιοθετώντας ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.
Στο εσωτερικό της Γαλλίας η δυσαρέσκεια για τον Γάλλο πρόεδρο σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής είναι τεράστια. Ένα μεγάλο μέρος θεωρεί τον Μακρόν πρωθυπουργό της ελίτ και για να είμαστε ειλικρινείς μέχρι σήμερα δεν έχει να επιδείξει κάποιο θετικό έργο στην οικονομική πολιτική της Γαλλίας, ούτε βεβαίως στην Παιδεία ή στα ζητήματα του ασφαλιστικού και του συνταξιοδοτικού. Αρκετοί θεωρούν ότι ο Γάλλος πρόεδρος είναι μακριά από τη βάση γεγονός που έχει δώσει χώρο στη Μαρίν Λεπέν να κάνει το δικό της παιχνίδι και να αυξήσει αργά αλλά σταθερά τα ποσοστά της. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λεπέν σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία έχει «αποποιηθεί» ακόμα περισσότερο το ακροδεξιό παρελθόν της. Δεν χρησιμοποιεί καν το όνομα του πατέρα της. Κατεβαίνει απλά ως Marina for President...
Tα πράγματα για τον Μακρόν είναι εξόχως δυσκολα κι αυτό φάνηκε από τον πρώτο γύρο. Τα ποσοστά της Λεπέν και του ακροδεξιού Ζεμούρ αθροιζόμενα θα μπορούσαν να στείλουν τον Μακρόν στη 2η θέση. Δεν θα ήταν ακροβασία να πούμε ότι τον «έσωσε» ο Ζεμούρ. Κρατήστε επίσης ότι ο Μελανσόν αν και επίσημα πήρε αποστάσεις από τη Λεπέν για τον δεύτερο γύρο, δεν σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τους ψηφοφόρους του. Η εκλογική δεξαμενή του Μελανσόν δεν είναι η κλασική ευρωπαϊκή αριστερά. Είναι κάτι σαν τη δική μας ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ο ευρωσκεπτικισμός δηλαδή στη Γαλλία έχει φουντώσει για τα καλά και ο Μακρόν μέχρι το Πάσχα θα πρέπει να έχει βρει άλλο αφήγημα για να κερδίσει τις εκλογές. Το είμαι δημοκράτης δεν φτάνει.
Διαβάστε επίσης:
Πες μας τη Γνώμη σου: Μακρόν ή Λεπέν; Ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας;