Γαλλικές εκλογές: Oι σχέσεις Μακρόν-Μητσοτάκη και το ενδεχόμενο ανατροπής των προβλέψεων
Πώς «διαβάζει» η Ελλάδα το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρυψε την προτίμησή της για τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς αξιολογεί ως θετικό το γεγονός ότι ο γαλλικός λαός έδωσε σαφές προβάδισμα στον νυν πρόεδρο ο οποίος είναι υπέρ της ευρωπαϊκής σταθερότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε στο παρελθόν έχει εκφραστεί με πολύ θετικά λόγια για τον Γάλλο πρόεδρο για το οποίο έχει πει ότι μπορεί να επικοινωνεί εύκολα, όπως έκανε και πέρυσι με τις πυρκαγιές όταν χρειάστηκε τη συνδρομή του για να στείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα.
Κάτι που επίσης δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι οι δύο ηγέτες επικοινωνούσαν αρκετά συχνά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής, ο κ. Μητσοτάκης ενημερωνόταν για τον διαμεσολαβητικό ρόλο του κ. Μακρόν και τις επικοινωνίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς ωστόσο να γίνονται επίσημες ανακοινώσεις.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο, ούτε με την ίδια άνεση. Άλλωστε υπάρχει η φθορά των 5 ετών εξουσίας.
Δεν είναι βέβαιο ότι οι Γάλλοι πολίτες νοιάζονται περισσότερο για τον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι για την πραγματική απειλή της ακρίβειας και τις επιπτώσεις του πολέμου όπως η ενεργειακή κρίση. Ο πόλεμος ασφαλώς έπαιξε τον ρόλο του στον πρώτο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης δεν ήταν όμως ο καθοριστικός παράγοντας για τον οποίο πήγανε οι ψηφοφόροι στην κάλπη. Κρατάμε, επίσης, ότι ο τρίτος υποψήφιος Ζαν-Λικ Μελανσόν, αν και 70 χρονών αποτέλεσε την πρώτη επιλογή των νέων ανθρώπων και ήταν τελικά μια ανάσα από το να μπει στον δεύτερο γύρο.
Τα γαλλικά δίκτυα ενημέρωσης αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε η Γαλλία να αντιμετωπίζει τη δική της στιγμή Τραμπ καθώς είναι γνωστό ότι η Λεπέν πάντα δήλωνε ότι θαύμαζε πολιτικά εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι Γάλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι το παιχνίδι θα παιχτεί στον δεύτερο γύρο των εκλογών μέχρι το τελευταίο λεπτό. Οι 15 ημέρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω της πυκνότητας των γεγονότων, και ως εκ τούτου ουδεμία πρόβλεψη μπορεί να γίνει, με δεδομένο πως η Μαρίν Λεπέν έχει σημαντική αποθήκη ψήφων.
H εκλογική δυναμική που επέδειξε έχει στρέψει την προσοχή όλης της Ευρώπης καθώς από τη μία ο πόλεμος που συνεχίζεται στην Ουκρανία και από την άλλες οι καλές σχέσεις της Λεπέν με τον Ρώσο πρόεδρο σημαίνει ότι μία ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν θα έδινε ώθηση σε όλους τους λαϊκίστικούς και εθνικιστικούς κύκλους ανά την Ευρώπη και θα προκαλούσε ισχυρούς κραδασμούς όσο και το Brexit. Αν λοιπόν κερδίσει η Λεπέν τι θα αλλάξει για την Ευρώπη; Και τι θα αλλάξει για τον κόσμο;
Διαβάστε επίσης:
Γαλλικές εκλογές: Η Μαρίν, ο Μακρόν και το θρίλερ του δεύτερου γύρου