Εκλογές στη Γαλλία: Η «αποκρυπτογράφηση» των μονομάχων Μακρόν-Λεπέν στο Infographic του Newsbomb.gr
Πέντε χρόνια πριν ο Εμανουέλ Μακρόν είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά τη Μαρίν Λε Πεν, υποσχόμενος «αλλαγή» και συντριβή του δικομματισμού. Τότε όπως και τώρα oι δύο «μονομάχοι» εξέφραζαν δύο διαφορετικούς κόσμους.
Εκτός απροόπτου, ο Γάλλος πρόεδρος θα ανανεώσει την πενταετή του θητεία στα Ηλύσια, αν και με μικρότερο ποσοστό αυτή τη φορά. Ποιοι ειναι οι δύο υποψήφιοι, ποιές οι πολιτικές και οικογενειακές τους καταβολές και τι πρεσβεύουν;
Εμανουέλ Μακρόν
Άνθρωπος των τραπεζών, «δημιούργημα συγκυριών» που τον εκτόξευσαν στην κορυφή, «ούτε αριστερός, ούτε δεξιός» αιώνια ερωτευμένος με τη σύζυγο του Μπριζίτ μία γυναίκα 25 χρόνια μεγαλύτερή του χωρίς την οποία όπως επαναλαμβάνει, «δε θα ήταν ο ίδιος»… Ποιός είναι τελικά ο Εμανουέλ Μακρόν, ο άνθρωπος που ίδρυσε την πλατφόρμα «Η Δημοκρατία Εμπρός» ένα νέο και άφθαρτο πολιτικό κίνημα και κέρδισε την προεδρία το 2017, γκρεμίζοντας το δικομματισμό;
Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της 5ης γαλλικής δημοκρατίας γεννήθηκε στις 21 Δεκέμβρη του 1977 στην πρωτεύουσα της Πικαρδίας, Αμιένη, από ένα καθηγητή Νευρολογίας και μία παιδίατρο, σύμβουλο στην τοπική Υπηρεσία Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η γυναίκα που τον στιγμάτισε όμως ήταν η γιαγιά του, διευθύντρια σε ένα σχολείο της περιοχής, ταπεινής καταγωγής, στην οποία -όπως εξομολογείται στο βιβλίο του «Επανάσταση» οφείλει όχι μόνο τις αριστερές του καταβολές, αλλά και την εργασιομανία του.
Κοντά της έτρεχε κάθε απόγευμα μετά το σχολείο για να περάσουν ατελείωτες ώρες μαζί, μελετώντας γραμματική, ιστορία, γεωγραφία και έμαθε να «ξεκοκκαλίζει» αργότερα όλα τα έργα των κλασικών. Το 1995 συνάντησε τη δεύτερη γυναίκα-σταθμό στη ζωή του, την Μπριζίτ Τρονιέ που δίδασκε Γαλλικά και Θέατρο στο σχολείο του.
Γόνος μίας οικογένειας εύπορων σοκολατοποιών της περιοχής, εκείνη ήταν παντρεμένη με τον τραπεζίτη Αντρέ Λουί Οζιέρ και μητέρα τριών παιδιών. Εκείνος, ήταν ένας ώριμος και έξυπνος μαθητής, ένα παιδί-θαύμα που «ήξερε τα πάντα για τα πάντα» .Στις πρόβες για το θεατρικό «Ο Ιάκωβος και ο Αφέντης του» του Μιλαν Κούντερα συναντήθηκαν για πρώτη φορά και μαγνητίστηκαν.
«Είχε μια τρομερή επιρροή πάνω μου», εξομολογήθηκε η ίδια αργότερα στο Paris Match και ένα μίνι σκάνδαλο είχε ήδη ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία που τον ανάγκασε να φύγει για να τελειώσει το σχολείο στο Παρίσι. Προηγουμένως είχε φροντίσει να της υποσχεθεί πως «ότι και αν κάνει θα επιστρέψει για να την παντρευτεί»...Το 2007, δύο περίπου χρόνια μετά το διαζύγιό της η 54χρονη τότε Μπριζίτ και ο 29χρονος Εμανουέλ παντρεύτηκαν στην πόλη Τουκέ.
«Ήταν «η επισημοποίηση ενός έρωτα που ήταν παράνομος στην αρχή, κρυφός και παρεξηγημένος από πολλούς», άντεξε όμως στο χρόνο και «σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του» όπως είχε πει εκείνη. Σήμερα η πρώτη κυρία πλέον της Γαλλίας, εξακολουθεί να τον θαυμάζει απεριόριστα. Παιδιά δεν απέκτησαν μαζί, μεγάλωσαν όμως τρία παιδιά και 7 εγγόνια.
Ο Εμανουέλ Μακρόν σπούδασε γλωσσολογία, Κοινωνικές Επιστήμες και Φιλοσοφία και είναι απόφοιτος της περίφημης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Γαλλίας (ΕΝΑ), ενώ εργάστηκε ως επενδυτικός σύμβουλος στον ιστορικό τραπεζικό όμιλο Rothschild, κλείνοντας σημαντικές συμφωνίες, όπως η ανακεφαλαιοποίηση της εφημερίδας Le Monde και η πώληση θυγατρικής της φαρμακευτικής Pfizer στη Nestle. Tα 4 χρόνια του στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών του απέφεραν 3 εκατομμύρια ευρώ και μία πολύτιμη εμπειρία για την πολιτική όπως ο ίδιος επαναλαμβάνει. Το 2012 έγινε σύμβουλος του Φρανσουά Ολάντ και δύο χρόνια αργότερα υπουργός Οικονομίας.
Μαρίν Λεπέν
H Mαριόν Αν Περιν Λε Πέν, η μικρότερη από τις τρεις κόρες του πατριάρχη της γαλλικής ακροδεξιάς και της πρώτης του συζύγου Πιερέτ Λαλάν, γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1968 στο εύπορο προάστιο Νειγί σιρ Σεν. Τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια στιγματίστηκαν από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ζαν Μαρί Λεπεν το 1976, όταν μια βόμβα εξερράγη έξω από το σπίτι τους, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές, αλλά και το πολύκροτο διαζύγιο των γονιών της.
Το 1987 , τρία χρόνια μετά το διαζύγιο που άργησε βασανιστικά να εκδοθεί η Πιερέτ πόζαρε στο εξώφυλλο του Playboy ως «καυτή» νοικοκυρά. Φορούσε μόνο μια ποδιά και κρατούσε μια σκούπα για να εκδικηθεί τον «απιστο» και βίαιο σύζυγό της που είχε κάνει δημόσια ανάρμοστα σχόλια εις βάρος της. Παράλληλα αποκάλυπτε τους κρυφούς τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε στην Ελβετία. Τα χρόνια πέρασαν και οι οικογενειακές έριδες δε εγκατέλειψαν ποτέ τους Λεπέν. Και πήραν πολλές μορφές.
Ανάμεσά στη Μαρίν Λεπέν και τον πατέρα της -για την κληρονομιά και την κατεύθυνση του Εθνικού Μετώπου του εθνικιστικού, ξενοφοβικού Κόμματος που εκείνος ίδρυσε το 1972 και εκείνη κληρονόμησε το 2011. Αλλά και ανάμεσα στην ίδια και τη δημοφιλή ανεψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν που προβάλλεται ως η πραγματική γνήσια απόγονος του παππού της.
Η Μαριν Λεπέν σπούδασε Νομική και το 1992 απέκτησε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, η μεγάλη της όμως αγάπη ήταν πάντοτε η πολιτική, που την οδήγησε να ενταχθεί στο Κόμμα από τα 18 της κιόλας χρόνια. Έκανε το ντεμπούτο της πριν από 20 και πλέον χρόνια ως δημοτική σύμβουλος στο Νορ-πα-ντε Καλέ και από τότε αργά και σταθερά άρχισε μία εκστρατεία «αποδαιμονοποίησης» του αντισημητικού, ρατσιστικού, ξενοφοβικού Κόμματος.
Από το 2011 όταν ανέλαβε και επίσημα τα ηνία του λείανε τις γωνίες του και επιχείρησε να γίνει η φωνή των «αγανακτισμένων» της παγκοσμιοποίησης και της αποβιομηχάνισης, συνενώνοντας τους πρώην εργάτες της χαλυβουργίας στην Αλσατία-Λωρραίνη και τους μεταλλωρύχους στο Πα-ντε Καλέ με τους «πατριώτες» που αισθάνονται ότι απειλείται η γαλλική κουλτούρα από τους ξένους και την παντοδυναμία των Βρυξελλών.
Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 το Εθνικό Κόμμα ήρθε τρίτο, αποσπώντας το 18% περίπου των ψήφων, λίγο αργότερα, κατάφερε για πρώτη φορά από το 1986 να εκλέξει τρεις βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, ενώ η πρωτιά τέλος στις Ευρωεκλογές του 2014 με το ιστορικό ποσοστό του 25% επισφράγισε την ανοδική της πορεία.
Η Μαρίν Λεπέν έχει παντρευτεί και έχει χωρίσει δυο φορές με στελέχη του κόμματος, απέκτησε τρία παιδιά, την πρωτότοκη Ζαν –από τη Ζαν Ντ Αρκ- και τα δίδυμα Λουί και Ματίλντ. Το περιοδικό Time την έχει συμπεριλάβει δύο φορές, το 2022 και το 2015 στη λίστα τω 100 προσωπικοτήτων με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
Το όραμα τους για τον κόσμο
Εθνική προτεραιότητα vs ανανέωση
Όταν το κόστος ζωής έγινε το νούμερο ένα ζήτημα των εκλογών, η Μαρίν Λεπέν το έκανε επίκεντρο της εκστρατείας της. Αλλά το άλλο μεγάλο σχέδιο είναι να καταστήσει την κοινωνική στέγαση, τις θέσεις εργασίας και την πρόνοια «εθνική προτεραιότητα» για τους Γάλλους υπηκόους και να καταπολεμήσει τον ισλαμισμό.
Μετά από πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Εμανουέλ Μακρόν υπόσχεται «πλήρη ανανέωση», καθώς προσπαθεί να προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο από την αριστερά όσο και από την δεξιά.
Κόστος ζωης
Η Μαρίν Λεπέν υποσχέθηκε μια σειρά μέτρων για τη μείωση του κόστους ζωής. Θέλει να καταργήσει τον φόρο εισοδήματος για όλα τα άτομα κάτω των 30 ετών, να μειώσει τον ΦΠΑ στα καύσιμα από 20% στο 5,5% και να τον καταργήσει σε 100 άλλα βασικά είδη.
Θέλει να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τους μισθούς κατά 10% και να αυξήσει τους μισθούς των εκπαιδευτικών κατά 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θέλει επίσης να μειώσει τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους με την επανεθνικοποίησή τους και να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση καταργώντας το τέλος τηλεοπτικής άδειας των 138 ευρώ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν λέει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει δισεκατομμύρια ευρώ για να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και προτείνει να επιτρέπεται στους εργοδότες να δίνουν στο προσωπικό αφορολόγητο μπόνους έως και 6.000 ευρώ. Υπόσχεται να αυξήσει και τους μισθούς των δασκάλων, με αντάλλαγμα επιπλέον ευθύνες και είναι έτοιμος να καταργήσει το τέλος τηλεοπτικής άδειας.
Συντάξεις
Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλησε να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη. Όμως το σχέδιό του προκάλεσε οργή στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα στα αριστερά και μείωσε τις προσδοκίες του, μιλώντας για σύνταξη στα 64 . «Είναι λογικό. Είμαι έτοιμος να ακούσω», είπε, υποσχόμενος επίσης να αυξήσει την ελάχιστη κρατική σύνταξη από 950 ευρώ σε 1.100 ευρώ.
Η Μαρίν Λεπέν θέλει να διατηρήσει την ηλικία σύνταξης στα 62 έτη, με τους εργαζόμενους που ξεκίνησαν να εργάζονται στα 20 να μπορούν να συνταξιοδοτούνται στα 60 έτη. Οι ψηφοφόροι είπε οτι θα καταλάβουν πως ο αντίπαλός της προσπαθεί να κερδίσει ή να κατευθύνει τους αριστερούς ψηφοφόρους. .
Μετανάστευση και ασφάλεια
Η Μαρίν Λεπέν θέλει δημοψήφισμα για τη μετανάστευση, με σχέδια για αυστηρούς κανόνες για την είσοδο στη Γαλλία. Σύμφωνα με μια άκρως αμφιλεγόμενη πρόταση που ονομάζεται «εθνική προτεραιότητα», θέλει επίσης να παρέχε κατά προτεραιότητα στους Γάλλους υπηκόους στέγαση και κοινωνικές υπηρεσίες πριν από τους αλλοδαπούς
Ο Μακρόν την κατηγόρησε για «αυταρχισμό» και αδυναμία σεβασμού του συντάγματος. Έχει καταδικάσει την «εθνικιστική ατζέντα της κυρίας Λεπέν, που δεν είναι πατριωτισμός». Υποσχέθηκε να απελευθερώσει την αστυνομία και τους χωροφύλακες από τα καθήκοντα διαχείρισης, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους στους δρόμους μέχρι το 2030, με 11 νέες κινητές μονάδες και 200 ταξιαρχίες χωροφυλάκων.
Ισλαμικές μαντήλες
Η Λεπέν θέλει να απαγορεύσει στις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα σε δημόσιους χώρους και να τους επιβάλει πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης. Αποκαλεί το πέπλο «στολή» που επιβάλλεται από ανθρώπους με ριζοσπαστικό όραμα για το Ισλάμ. Η Γαλλία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό της Δυτικής Ευρώπης και καθώς το 69% ψήφισε τον ακροαριστερό υποψήφιο Ζαν-Λικ Μελανσόν στον πρώτο γύρο, η ψήφος των μουσουλμάνων θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον δεύτερο γύρο.
Ο Μακρόν κατέστησε σαφή την αντίθεσή του στην πολιτική του αντιπάλου του επαινώντας μια νεαρή γυναίκα που φορούσε χιτζάμπ, η οποία είπε ότι ήταν φεμινίστρια. «Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση σε όλες τις ανοησίες», είπε.
Ευρώπη
Ο Μακρόν χαρακτήρισε αυτές τις εκλογές «δημοψήφισμα για την Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη προστατεύει τη Γαλλία από κρίσεις και πολέμους, κατηγορώντας την αντίπαλό του ότι θέλει να εγκαταλείψει την ΕΕ σε ένα «Frexit» χωρίς να τολμάει να το πει.
Η Λεπέν έχει απομακρυνθεί πολύ από το αρχικό της σχέδιο να αποχωρήσει από την ΕΕ, αν και το στρατόπεδο Μακρόν πιστεύει ότι αυτό είναι το απόλυτο σχέδιό της. «Κανείς δεν είναι εναντίον της Ευρώπης», είπε μετά τον πρώτο γύρο.
Και όμως, το 2012, ήταν υπέρ της αποχώρησης της Γαλλίας από την ΕΕ, μια στάση που στη συνέχεια εγκατέλειψε το 2017. Τώρα λέει ότι θέλει να παραμείνει εντός της ΕΕ, αλλά να την αλλάξει από μέσα, για να πετύχει μια «Ευρώπη κυρίαρχων εθνών». Υπέρμαχος του Brexit, μιλάει για την απελευθέρωση της Γαλλίας από το «στενό των Βρυξελλών», ενώ αρνείται ότι τρέφει ελπίδες για Frexit.
Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι συγκαλύπτει τις πραγματικές της προθέσεις. Μεγάλο μέρος του προγράμματός της σημείωσε παραβιάζει τους νόμους και τις αρχές της ΕΕ: «Δεν μπορείς να αλλάξεις τους κανόνες μιας λέσχης 27 μελών μόνος σου, μόνο και μόνο επειδή είσαι η Μαρίν Λεπέν. Το σχέδιό σου είναι ένα σχέδιο που θα συρρικνώσει τη Γαλλία».
Ρωσία και ΝΑΤΟ
Η Μαρίν Λεπέν ήταν επικριτική για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η εξάρτησή της από τη Ρωσία για τραπεζικά δάνεια προς το κόμμα της και οι φιλικές της σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ξεχάστηκαν στην προεκλογική εκστρατεία.
Επίσης, δεν είναι οπαδός του ΝΑΤΟ, προτείνοντας στη Γαλλία να εγκαταλείψει την «ολοκληρωμένη διοίκηση» της παραμένοντας στην οργάνωση, όπως συνέβαινε απο το 1966-2009. Μετά τον πόλεμο πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει «στρατηγική προσέγγιση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας».
Ο Μακρόν έπαιξε βασικό διπλωματικό ρόλο στον πόλεμο, με τη Γαλλία να ασκεί την προεδρία της ΕΕ. Αυτό αρχικά λειτούργησε υπέρ του στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δεν ήταν πλήρως συγκεντρωμένος στην κούρσα για την προεδρία, πραγματοποιώντας την πρώτη του μεγάλη συγκέντρωση, μόνο οκτώ ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο.
Υγεία και παιδεία
Η λεγόμενη απουσία υγειονομικής περίθαλψης στις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας έγινε μεγάλο προεκλογικό ζήτημα. Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε οτι θέλει να προσλάβει 50.000 νοσοκόμες και φροντιστές μέχρι το 2027. Η Λεπέν κατηγόρησε τον αντίπαλό της για τη μείωση 18.000 νοσοκομειακών κλινών κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και προτείνει να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις νοσηλευτών.
Ο Μακρόν θέλει επίσης να επικεντρωθεί στην επαγγελματική εκπαίδευση, με αύξηση 50% στις θέσεις αμειβόμενης εργασίας. Όλα τα σχολεία θα παρέχουν περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες, έτσι ώστε και τα παιδιά ηλικίας έξι έως 12 ετών να κάνουν 30 λεπτά αθλητισμού κάθε μέρα από τον Σεπτέμβριο.
Διαβάστε επίσης:
Εμανουέλ Μακρόν: Η φωτογραφία με το ανοιχτό πουκάμισο που έγινε viral
Εκλογές στη Γαλλία: Η «μητέρα όλων των μαχών» και τα πέντε μηνύματα της κάλπης