Ουκρανία: Η κατάσταση στα πολεμικά μέτωπα μέσα από χάρτες - Στόχος της Μόσχας οι ανατολικές επαρχίες
Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς για 56η ημέρα, οι σφοδρές επιθέσεις στην Ουκρανία. Σχεδόν δύο μήνες μετά, η Μόσχα ζητά από τη Δύση να αναγνωρίσει την αυτονομία των περιοχών που δείχνει να ελέγχει με τον στρατό του και την ένταξη της Κριμαίας και επισήμως ως μέρος της ρωσικής επικράτειας.
Μέσα από χάρτες της Google, αποτυπώνεται η κατοχή των ουκρανικών εδαφών από τα ρωσικά στρατεύματα καθώς και οι κινήσεις τους. Από τις εικόνες που προκύπτουν ενισχύεται το σενάριο της διχοτόμησης της Ουκρανίας.
Η Ουκρανία φαίνεται να έχει αποδυναμωθεί ενώ παράλληλα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις του Κρεμλίνου, το οποίο επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην χώρα. Η αποδυνάμωση της χώρας οφείλεται στον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας και την αποκοπή του Κιέβου από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ, σε συνδυασμό με την απουσία δυτικών δυνάμεων (σ.σ. ΝΑΤΟ) από την κεντρική και βόρεια Ουκρανία.
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουμε από το μέτωπο του πολέμου μας δείχνουν ότι ο Πούτιν θέλει να ελέγξει τις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται στα σύνορα με τη Ρωσία, δημιουργώντας μία «ζώνη ασφαλείας», όπως την αποκαλούν. Η «ζώνη ασφαλείας» περιλαμβάνει ένα μέτωπο μήκους 480 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το Χάρκοβο και εκτείνεται έως τη Χερσώνα και το Μικολάιφ, ενώ σε μία επόμενη φάση των πολεμικών επιχειρήσεων, δεν αποκλείεται ο εγκλωβισμός και της Οδησσού, ώστε να «αποκλειστεί» κάθε έξοδος της Ουκρανίας προς τη θάλασσα.
Στο ρωσικό στόχαστρο το «Ντονμπάς»
Η Ρωσία με τις κινήσεις της δείχνει ότι ο νέος στόχος της είναι η «απελευθέρωση», όπως την αποκαλούν, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (σ.σ.Ντονμπάς), μαζί με κοντινές περιοχές. Οι κινήσεις ξεκινούν από τα σύνορα με τη Ρωσία, με κατεύθυνση προς το εσωτερικό και τη ζώνη που έχουν θέσει ως όριο στη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι χθές, (σ.σ.Τρίτη 20 Απριλίου), ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram είπε: «Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή».
Η Ρωσία διατηρεί τα κατεκτημένα νότια εδάφη
Τα ρωσικά στρατεύματα στον νότο δείχνουν να κινούνται με πιο αργό ρυθμό, διατηρώντας τα εδάφη που έχουν κατακτήσει έως τώρα και κτυπώντας στρατηγικούς στόχους.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για προετοιμασία ενός ακόμα μετώπου, το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε πλήρη κλίμακα όταν θα ολοκληρωθεί η κατάκτηση του Ντονμπάς. Με άλλα λόγια, το σχέδιο Πούτιν φαίνεται να περιλαμβάνει ως επόμενο «σταθμό» την Οδησσό και όχι το Κίεβο, όπως φοβούνται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και οι συνεργάτες του.
Η Μαριούπολη είναι πόλη «κλειδί» για τις ρωσικές επιχειρήσεις
Οι ρωσικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στη Μαριούπολη, καθώς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι στην Αζοφική και ο σύνδεσμος του Ντονμπάς με τις νότιες και δυτικές περιοχές. Παρά το γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός αντιστέκεται, με ότι δυνάμεις του έχουν απομείνει, η πτώση της Μαριούπολης είναι θέμα χρόνου και θα επιτευχθεί σύντομα σύμφωνα με διεθνής αναλυτές. Επιπλέον, οι Ρώσοι ελέγχουν πλήρως τον διάδρομο από το Ντονμπάς προς την Κριμαία.
Τους όρους για ειρηνευτική συμφωνία έστειλε η Μόσχα στο Κίεβο
Προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας απέστειλε η Μόσχα στο Κίεβο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η Ρωσία υπέβαλε προσχέδιο με ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία «με σαφή γλώσσα» και περιμένει απάντηση
«Αυτή τη στιγμή, το έγγραφο μας το οποίο περιλαμβάνει ξεκάθαρους όρους, παραδόθηκε στην ουκρανική πλευρά. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο. Περιμένουμε μια απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ.
Ζαχάροβα: «Η οικονομική βοήθεια στο Κίεβο καταλήγει στις τσέπες της Δύσης»
Για εγκλήματα πολέμου κατηγορεί η Μόσχα το Κίεβο περνώντας στην αντεπίθεση δια στόματος της εκπροσώπου του Κρεμλίνου Μαρίας Ζαχάροβα.
Η Ρωσία θεωρεί την Ουκρανία υπεύθυνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ενώ επιτέθηκε στις χώρες που συνδράμουν οικονομικά την κυβέρνηση Ζελένσκι λέγοντας ότι τα τα χρήματα κατευθύνονται στις τσέπες της «συλλογικής Δύσης».
Ως παράδειγμα ανέφερε τη Νέα Ζηλανδία, η βοήθεια της οποίας Ζηλανδία περιλάμβανε 5 εκατομμύρια δολάρια για όπλα και 2 εκατομμύρια δολάρια για εμπορικές υπηρεσίες χαρτογράφησης, και ως εκ τούτου τίποτα από τα χρήματα αυτά δεν πήγε στην Ουκρανία.
Υποστήριξε ότι: «Αυτά τα χρήματα έρχονται στις τσέπες της συλλογικής Δύσης» και ότι «η λεγόμενη βοήθεια επιστρέφει πάντα στους ίδιους λογαριασμούς στις ίδιες τράπεζες από όπου προήλθε».
Πούτιν: «Εισβάλαμε στην Ουκρανία για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό του Ντονμπάς»
Πούτιν: «Εισβάλαμε στην Ουκρανία για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό του Ντονμπάς»
Πούτιν: «Εισβάλαμε στην Ουκρανία για να προστατεύσουμε τον πληθυσμό του Ντονμπάς»
«Επί οκτώ χρόνια, οι βομβαρδισμοί, οι επιθέσεις πυροβολικού και οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν στο Ντονμπάς. Φυσικά, ήταν πολύ, πολύ δύσκολο για τους ανθρώπους. Η ζωή των ανθρώπων στην Κριμαία, στη Σεβαστούπολη ήταν διαφορετική και αυτό είναι προφανές, αλλά ήταν η τραγωδία που εξελισσόταν στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, που ανάγκασε, απλά ανάγκασε τη Ρωσία να ξεκινήσει αυτή τη στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία όλοι γνωρίζουν καλά σήμερα», είπε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν υπενθύμισε στους ακροατές του ότι ο σκοπός της επιχείρησης είναι να βοηθηθούν οι άνθρωποι που ζουν στο Ντονμπάς, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα πετύχει να επαναφέρει την κατάσταση στην περιοχή αυτή σε κανονικούς ρυθμούς.
«Θα ενεργήσουμε με συνέπεια και θα επιτύχουμε μια κατάσταση στην οποία η ζωή θα επανέλθει σταδιακά στην κανονικότητα και εκεί. Η ζωή στο Ντονμπάς θα γίνει καλύτερη», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Live blog: Σχέδιο για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία επεξεργάζεται η Μόσχα - Ραγδαίες εξελίξεις