Εκλογές στη Γαλλία: Πιο πειστικός αλλά και πιο αλαζόνας ο Μακρόν – Η πρώτη δημοσκόπηση για το debate

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ Μακρόν-Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά το ντιμπέιτ Μακρόν-Λεπέν ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
7'

Ο Εμανουέλ Μακρόν κρίθηκε πως ήταν πιο πειστικός, αλλά και πιο αλαζόνας, από την αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν στο προεκλογικό τους ντιμπέιτ ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Η στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω έδειξε πως το 59% έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λεπέν.

Το 2017, ανάλογη έρευνα είχε αναδείξει νικητή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο αντιπάλων επίσης τον κ. Μακρόν, πολύ πιο καθαρά (63%).

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου ο Μακρόν οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του εξασφαλίζοντας γύρω στο 55,5% των ψήφων ενώ το 2017 είχε επικρατήσει της Μαρίν Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%.

Το ντιμπέιτ Μακρόν-Λεπέν

Στα οικονομικά ζητήματα διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν κατά το πρώτο τμήμα της τηλεοπτικής τους μονομαχίας το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.

Η Μαρίν Λεπέν είπε ότι στη διάρκεια της θητείας Μακρόν είδε τον γαλλικό λαό να υποφέρει. Υποσχέθηκε πως θα είναι η πρόεδρος που θα του προσφέρει προστασία, ελευθερία, δικαιοσύνη και ασφάλεια. Δήλωσε πως θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων αποφεύγοντας την φορολογική επιβάρυνση των καυσίμων. Είπε επίσης ότι θα προχωρήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις, θα δώσει αυξήσεις και θα ενισχύσει τις μονογονεϊκές οικογένειες. «Θα ξαναδώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους» είπε η Λεπέν.

Δείτε ξανά, το debate Μακρόν - Λεπέν

SPECIAL EDITION: Macron vs Le Pen: follow the Debate LIVE - French presidential election ??

Ειδικότερα, η Μαρίν Λεπέν ξεκίνησε την τηλεμαχία με μία ζοφερή εκτίμηση αναφορικά με την πενταετή θητεία του Εμανουέλ Μακρόν στον προεδρικό θώκο της χώρας: «Τα τελευταία πέντε χρόνια είδα τον λαό της Γαλλίας να ανησυχεί, να φοβάται και να τρέμει για το μέλλον. Απόψε εύχομαι να τους πούμε ότι είναι δυνατή μια εναλλακτική επιλογή. Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν απάντησε, κάνοντας μια αναδρομή στις κρίσεις που αντιμετώπισε η Γαλλία κατά τη διάρκεια της θητείας του, από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή. Μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές των Γάλλων πολιτών. Η Γαλλία θα γίνει πιο δυνατή εάν εναγκαλιστεί τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία», δήλωσε ο Μακρόν, πετώντας ουσιαστικά το γάντι στους αριστερούς ψηφοφόρους που είχαν στηρίξει τη φιλόδοξη οικολογική πλατφόρμα που λάνσαρε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατά τον α' γύρο.

Λεπέν: Θα μειώσω των ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5%

«Θα επιστρέψω τα χρήματα στους Γάλλους, θα μειώσω τον ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5% και θα εξαιρέσω τους πολίτες κάτω των 30 ετών από το φόρο εισοδήματος», δήλωσε η Λεπέν, επιχειρώντας να αντικρούσει το επιχείρημα Μακρόν για περικοπή των προνομίων.

«Υπόσχομαι να επιστρέψω τα χρήματα στον λαό και να ενισχύσω το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 150-200 ευρώ», πρόσθεσε η ίδια.

Μακρόν: Περήφανος που δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε υπερήφανος «επειδή κατορθώσαμε να δημιουργήσουμε 1,2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας», σημειώνοντας πως επί των ημερών του έχει σημειωθεί ρεκόρ στη μείωση της ανεργίας.

Ασκώντας κριτική στη Μαρίν Λεπέν, της είπε: «Δεν βλέπω πουθενά στις προτάσεις να χρησιμοποιείτε την λέξη "ανεργία". Υποθέτω πως αυτό σημαίνει ότι κάναμε καλή δουλειά σε αυτό τον τομέα και θέλω να σας ευχαριστήσω που το αναγνωρίζετε».

Ο ίδιος αντέκρουσε τα όσα είπε η Λεπέν περί άμεσης αύξησης των μισθών, σημειώνοντας με νόημα ότι βάσει γαλλικού Συντάγματος ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει καμία απολύτως εξουσία, ώστε να απαιτήσει την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. «Δεν θα ανεβάσετε τους μισθούς ούτε θα δώσετε μπόνους. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνον οι διευθυντές των εταιρειών και κανείς άλλος».

Εξωτερική πολιτική

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε έντονα τις στενές σχέσεις της Μαρίν Λεπέν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως δεν θα μπορέσει να προστατεύσει αποτελεσματικά τη Γαλλία. Ο υποψήφιος πρόεδρος υπενθύμισε στη συνέχεια ότι το κόμμα της κυρίας Λεπέν πήρε δάνειο το 2014 από ρωσική τράπεζα «προσκείμενη στην εξουσία» του κ. Πούτιν.

Ο Μακρόν υποστήριξε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και την αποστολή στην Ουκρανία εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των ρωσικών επιθέσεων.

«Θεωρώ ότι η ρωσική επιθετικότητα με θύμα την Ουκρανία είναι απαράδεκτη», είπε η Μαρίν Λεπέν. «Παραδέχομαι ότι οι προσπάθειες που κάνατε αξίζουν την υποστήριξη. Η μόνη κύρωση κατά της οποίας διαφωνώ είναι το μπλοκάρισμα της εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου», είπε στη συνέχεια η Μαρίν Λεπέν, υποστηρίζοντας ότι αυτό «θα κάνει πολύ κακό στον γαλλικό λαό».

Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά δάνεια, η Λεπέν ισχυρίστηκε πως είναι νόμιμα και πως δεν είχε άλλη λύση. Η Μαρίν Λεπέν κατηγόρησε επίσης τον Μακρόν ότι «υποδέχτηκε τον Βλαντίμιρ Πούτιν με τυμπανοκρουσίες στις Βερσαλλίες». Αναφερόμενη στα ευρωπαϊκά ζητήματα είπε ότι θέλει να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (...) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», είπε η Λεπέν.

Ο απερχόμενος πρόεδρος επέκρινε την Λεπέν «ότι δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια Ευρώπη των εθνών, εννοεί την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρώπη».

«Εμφύλιος»

Ως προς το λεγόμενο ζήτημα της «μαντίλας» η Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής της στους δημόσιους χώρους.

«Είμαι υπέρ της απαγόρευσης της μαντίλας στον δημόσιο χώρο γιατί πιστεύω ότι είναι στολή που επιβάλλεται από τους ισλαμιστές», ξεκαθάρισε η Μαρίν Λεπέν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν την επέκρινε έντονα, λέγοντας ότι αν η Μαρίν Λεπέν εφαρμόσει αυτά που λέει, θα «προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο» στη Γαλλία.

«Δεν παλεύω ενάντια στη θρησκεία του ισλάμ, δεν υπάρχει πρόβλημα, παλεύω ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία, η οποία επιτίθεται στην ισότητα των φύλων, την ανεξιθρησκία, τη δημοκρατία και επιδιώκει να επιβάλει θρησκευτικό νόμο που ονομάζεται σαρία», επέμεινε η Λεπέν, υποστηρίζοντας πως είναι απαραίτητο «να κλείσουν 570 τζαμιά ριζοσπαστών».

Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε ότι η ακροδεξιά υποψήφια «από την μαντίλα» κατέληξε να «περάσει στην τρομοκρατία και στον ισλαμισμό».

Προεκτείνοντας αυτό το σκεπτικό, «πόσοι αστυνομικοί και χωροφύλακες θα τρέχουν πίσω από τις μαντίλες;» διερωτήθηκε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

«Όσοι έτρεχαν πίσω από αυτούς που δεν φόραγαν μάσκες», αντέταξε η Μαρίν Λεπέν.