Ιταλία: Επιχείρηση «θερμοστάτης» σε δημόσια κτήρια για να γλιτώσουν από την ενεργειακή κρίση

Την επιχείρηση «θερμοστάτης» έχει ενεργοποιήσει η Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Την επιχείρηση «θερμοστάτης» έχει ενεργοποιήσει η Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
INTIME/Φωτογραφία αρχείου
2'

Σε πρωτόγνωρα μέτρα προχωρούν από τον Μάιο οι αρχές στην Ιταλία προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εκκινώντας την επιχείρηση «θερμοστάτης».

Το σχέδιο προβλέπει ότι σε σχολεία και δημόσια κτήρια δεν θα επιτρέπεται πλέον να ορίζουν τα κλιματιστικά σε θερμοκρασία μικρότερη των 25 βαθμών Κελσίου.

Παράλληλα η Ιταλία ανακοίνωσε συμφωνία με την Αγκόλα προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες αερίου που θα φτάνουν από την αφρικανική αρχή. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας υπεγράφη μια διακήρυξη αρχών προκειμένου να αναπτυχθούν νέες πηγές αερίου.

Τα κλιματιστικά είχε «δείξει» ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ο οποίος είχε αναφερθεί με ειρωνεία ότι οι Ιταλοί ίσως θα πρέπει να θυσιάσουν τα κλιματιστικά προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία.

«Θέλουμε να υπάρξει ειρήνη ή θέλουμε να έχουμε ανοιχτά τα κλιματιστικά μας;» είχε πει χαρακτηριστικά ο Ντράγκι υποστηρίζοντας την άποψη ότι η Ιταλία θα πρέπει να συνταχθεί με την ΕΕ σε περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Η «επιχείρηση θερμοστάτης» θα διαρκέσει από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2023 με το όριο για τον χειμώνα όσον αφορά τα κλιματιστικά να μπαίνει στους 19 βαθμούς Κελσίου. Πάντως για την ώρα παραμένει άγνωστο πώς θα επιτηρηθεί το μέτρο μολονότι έχουν ανακοινωθεί πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ και κλιμάκια του υπουργείου Εργασίας να επιφορτίζονται με τους ελέγχους.

Για την ώρα το σχέδιο δεν περιλαμβάνει τα νοσοκομεία χωρίς να αποκλείεται να επεκταθεί και στα ιδιωτικά σπίτια.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας υποστηρίζει ότι το μέτρο θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση 2-4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο καθώς εκτιμάται ότι το57% του ενεργειακού κόστους των δημοσίων κτηρίων προέρχεται από τη θερμοκρασία.