Ο Μπάιντεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία - Ανεπιθύμητοι στην Ρωσία Καμάλα Χάρις και Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Μπάιντεν για Ουκρανία.
Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και τα ανατολικά πλήττονται αδιάκοπα από τα ρωσικά πυρά κάνοντας αρκετές πόλεις να θυμίζουν φαντάσματα, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωσε μεγάλη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ύψους 800 εκατ. δολαρίων αλλά και πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων.
Απελευθερώνοντας το σημαντικό αυτό πακέτο στήριξης, ο Αμερικανός Πρόεδρος έστειλε το εξής μήνυμα προς τον Ρώσο ομόλογό του: «Δεν θα πετύχετε ποτέ την κατάληψη και την κυριαρχία στην ουκρανική επικράτεια».
Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν παραφράζοντας τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Θεόδωρου Ρούζβελτ για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποφασίσει να μιλά ήρεμα και να μεταφέρει ένα αντιαρματικό Javelin, από τα όπλα που έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στις δυνάμεις των ρωσικών τεθωρακισμένων.
Στο στρατιωτικό πακέτο στήριξης δεκάδες οβίδες, πυρομαχικά, μη επανδρωμένα αεροσκαφών (drones), αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου Howitzer και πυρομαχικά.
Επιπλέον, ανακοίνωσε οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 500 εκατ. δολαρίων. Ο Μπάιντεν διερωτήθηκε εάν πράγματι οι Ρώσοι κατέχουν τον έλεγχο ολόκληρης της Μαριούπολης, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι διατρανώνουν ότι συνεχίζουν την αντίσταση στην κομβικής σημασίας πόλη.
Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσει ότι αναμένεται ένα τεράστιο κύμα έως και 7 εκατ. προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ έχουν γνωστοποιήσει ότι θα δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς πρόσφυγες.
Drones «φαντάσματα» για την Ουκρανία
Τα λεγόμενα drones «φαντάσματα» που αποτελούν μέρος του νέου αμερικανικού εξοπλιστικού προγράμματος για την Ουκρανία, συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ειδικά για το Κίεβο και έχουν ανάλογες δυνατότητες με τα οπλισμένα «Switchblade» drones, όπως έγινε γνωστό από το Πεντάγωνο.
«Αναπτύχθηκαν ταχύτατα από την Πολεμική Αεροπορία ανταποκρινόμενη ειδικά στις ανάγκες της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κέρμπι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Λευκός Οίκος ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι τουλάχιστον 121 drones του συγκεκριμένου τύπου (Phoenix Ghost Tactical Unmanned Aerial Systems) θα σταλούν στην Ουκρανία στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού πακέτου.
Το μήνυμα Ζελένσκι για το στρατιωτικό και οικονομικό πακέτο στήριξης
Σε μήνυμά του στο Twitter, o Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την αμερικανική ηγεσία, γράφοντας τα εξής: «Είμαι ευγνώμων στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η βοήθεια χρειάζεται περισσότερο από ποτέ! Σώζει τις ζωές των υπερασπιστών της δημοκρατίας και της ελευθερίας και μας φέρνει πιο κοντά στην αποκατάσταση της ειρήνης».
Η Ρωσία απαγορεύει την είσοδο σε Ζούκερμπεργκ και Κάμαλα Χάρις
Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία απαγόρευσε την Μεγάλη Πέμπτη την είσοδο στο έδαφός της σε 29 Αμερικανούς πολιτικούς αξιωματούχους, προσωπικότητες των ΜΜΕ και επιχειρηματίες στο πλαίσιο αντιποίνων για τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε βάρος της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετούνται από το μέτρο αυτό, τον κατάλογο των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκονται ο επικεφαλής του διαδικτυακού κολοσσού Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ αλλά και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.
Επιπλέον, στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων βρίσκονται η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.
«Σε αυτά τα πρόσωπα απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία επ’ αόριστον», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση.
Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετούνται από το μέτρο αυτό, τον κατάλογο των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, βρίσκονται ο επικεφαλής του διαδικτυακού κολοσσού Meta Μαρκ Ζάκερμπεργκ και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.
Στο στόχαστρο των ρωσικών κυρώσεων βρίσκονται ακόμη η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.
«Σε αυτά τα πρόσωπα απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία επ’ αόριστον», επισημαίνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια ανακοίνωση.
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις στα ρωσικά πλοία
Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά και πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν τον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων, κάνοντας άλλο ένα βήμα για να εντείνουν τις πιέσεις τους στη Μόσχα.
«Αυτό σημαίνει ότι κανένα πλοίο υπό ρωσική σημαία ή που ανήκει σε ρωσική οντότητα δεν θα επιτρέπεται να δέσει σε λιμάνια των ΗΠΑ ή να πλησιάσει στις ακτές μας. Κανένα», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.
Πληροφορίες του Reuters, αναφέρουν ότι το 2021 ρωσικά πλοία έδεσαν 1.800 φορές σε αμερικανικά λιμάνια, αριθμός που αποτελεί ένα πολύ μικρό ποσοστό της συνολικής κίνησης.
Ο Καναδάς έκλεισε τα λιμάνια του για τα πλοία ρωσικής ιδιοκτησίας από την 1η Μαρτίου, ενώ από τότε έχει ανακοινώσει κι άλλα πακέτα κυρώσεων.
Νέες κυρώσεις στη Ρωσία επιβάλλει και η Βρετανία
Την ίδια ημέρα, η Βρετανία ανακοίνωσε πως ενισχύει τις εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, στοχοθετώντας πολυτελή αγαθά, μεταξύ αυτών το χαβιάρι, τον άργυρο και τα διαμάντια, μέσω της επιβολής απαγορεύσεων στις εισαγωγές και υψηλότερων δασμών, με στόχο να τιμωρήσει τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι τελευταίες αυτές κυρώσεις θα περιλαμβάνουν απαγορεύσεις εισαγωγών αργύρου, προϊόντων ξύλου και προϊόντων πολυτελείας από τη Ρωσία, περιλαμβανομένου του χαβιαριού, έγινε γνωστό από το βρετανικό υφυπουργείο Διεθνούς Εμπορίου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δασμοί θα αυξηθούν κατά 35% σε ορισμένα προϊόντα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, όπως τα διαμάντια και το καουτσούκ.
Σε ένα πρώτο κύμα εμπορικών κυρώσεων, στις 15 Μαρτίου, η Βρετανία ανακοίνωσε απαγορεύσεις εισαγωγών για ορισμένα αγαθά πολυτελείας και επιπλέον δασμούς σε μια σειρά ρωσικών προϊόντων, μεταξύ αυτών βότκα, μέταλλα, λιπάσματα.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 800 εκατ. δολαρίων
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αποκλείει το ενδεχόμενο να πάει στη Μόσχα για συνομιλίες
Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας αρχίζουν να καταλαβαίνουν» τις ανάγκες της χώρας για οπλισμό