Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και οι ανακατατάξεις στην ενεργειακή «σκακιέρα»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με άξονα το ενεργειακό - Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον όπου στις 16 Μαΐου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο τον ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
H Ανατολική Μεσόγειος διεκδικεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό.
AP
6'

Η ανάγκη ταχείας διαφοροποίησης των ευρωπαϊκών διαδρομών εισαγωγής φυσικού αερίου βρίσκεται στον πυρήνα της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής όπως αυτή αρχίζει να διαμορφώνεται παράλληλα με τη δυναμική του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Ανατολική Μεσόγειος (και η χώρα μας) διεκδικεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς διαθέτει τις δύο περισσότερο υποσχόμενες και λιγότερο εξερευνημένες χώρες της ΕΕ από άποψη δυναμικού υδρογονανθράκων, δηλαδή την Κύπρο και πρωτίστως την Ελλάδα.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα του Έλληνα Πρωθυπουργού ο οποίος στις 6 Μαΐου θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας.

Η συνάντηση

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».

Δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι για τη συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη της Ελλάδας:

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανυπομονεί να υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου 2022. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού παρέχει την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή διμερή μας συνεργασία και να γιορτάσουμε τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους Συμμάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή μας συνεργασία σε παγκόσμιες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας. Οι ηγέτες θα κάνουν απολογισμό των κοινών μας προσπαθειών για την προώθηση της παγκόσμιας ασφάλειας μέσω του ΝΑΤΟ, καθώς και των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Θα γιορτάσουν επίσης την ιστορία, τις δημοκρατικές αξίες και τους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς που έχουν ενώσει τους λαούς και τις χώρες μας για γενιές».

Στα μέσα Μαΐου η σύνοδος των ΥΠΕΞ του «3+1»

Εν τω μεταξύ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στο παρασκήνιο διεργασίες για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με άξονα το ενεργειακό ενόψει και της συνόδου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του σχήματος «3+1», δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Η συνάντηση αναμένεται στα μέσα Μαΐου και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το προηγούμενο διήμερο υπήρξε σειρά επαφών στην Αθήνα της διακομματικής αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου Φρανκ Παλόνε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και πλειάδα υπουργών, όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υφυπουργός Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Πριν από αυτές τις συνομιλίες άλλωστε υπήρξαν στις αρχές Απριλίου επαφές σε επίπεδο τριμερούς Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ τόσο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών όσο και σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας. Μάλιστα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Αν και στις αναρτήσεις τους στο twitter οι δύο άνδρες έγραψαν ότι συνομίλησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει για το «στενό συντονισμό» των ΗΠΑ και της Ελλάδας ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ ενάντια στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία και τον κ. Μπλίνκεν να αναφέρει τη «σημαντική βοήθεια» που προσφέρει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ.

Οι ενεργειακές εξελίξεις και πόλεμος στην Ουκρανία

Ωστόσο τις συνομιλίες τους απασχόλησε και η επικείμενη σύνοδος των «3+1» τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν και για την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 για την ενίσχυση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, και την προώθηση των στόχων μας που ενισχύονται από τα κοινά δημοκρατικά ιδεώδη για την περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Άλλωστε όπως φαίνεται και από το περιεχόμενο των συνομιλιών της αμερικανικής αντιπροσωπείας με την ελληνική κυβέρνηση, γίνεται σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ενεργειακές εξελίξεις βαδίζουν χέρι – χέρι.

Το γεγονός άλλωστε ότι οι Αμερικανοί με επικεφαλής τον πρόεδρο της επιτροπής ενέργειας είχαν συναντήσεις με τον υπουργό Άμυνας και Εξωτερικών κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Δένδια επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

Πύλη εισόδου

Στόχος της Ελλάδας είναι να καταστεί η χώρα πύλη εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της πορείας απεξάρτησης της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

«Όποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την διακομματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ χτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προ περίπου δύο εβδομάδων επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόριας Νούλαντ στο τρίγωνο Άγκυρα – Αθήνα – Λευκωσία μεταξύ άλλων κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον θα πιέσει σφόδρα για τον τερματισμό της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα όμως επίσης σαφές κατέστη από την κα Νούλαντ ότι πρόθεση των Αμερικανών είναι η πλήρης επαναφορά της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο. Από την άποψη αυτή οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σίγουρο ότι προκαλούν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ που θα ήθελαν να επιταχυνθούν.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα στείλει περισσότερα όπλα στην Ουκρανία