Σανγκάη: Δεν έχει τέλος ο παραλογισμός ενώ αυξάνονται οι νεκροί – Κλείνουν τα σπίτια με φράχτες
Σε νέες κινήσεις που δείχνουν τον πανικό στον οποίο βρίσκονται προχώρησαν οι κινεζικές αρχές επιχειρώντας να εφαρμόσουν την πολιτική zero covid στη Σανγκάη με τους νεκρούς και τα κρούσματα να μην μειώνονται.
Μετά τις δαγκάνες, τους χωρισμούς οικογενειών, τον πολυήμερο αποκλεισμό στα σπίτια, οι αρχές της Κίνας προχώρησαν σε νέα κίνηση αποκλείοντας σπίτι με φράχτες με αποτέλεσμα να προκληθεί νέος γύρος οργής στα social media.
Ήδη εικόνες από εργάτες με τις ειδικές λευκές προστατευτικές στολές να σφραγίζουν εισόδους συγκροτημάτων με κατοικίες ή ακόμα και δρόμους με φράχτες ύψους δύο μέτρων έγιναν viral το Μεγάλο Σάββατο.
«Δεν είναι άσκηση για φωτιά;» αναρωτήθηκε χρήστης στην κινεζική πλατφόρμα Weibo (σ.σ. η κινεζική εκδοχή του Twitter), με άλλον να σημειώνει «αυτό είναι προσβλητικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα το να χρησιμοποιούν μεταλλικούς φράχτες για να τους κλείνουν σαν να είναι ζώα».
Σύμφωνα με τον Guardian οι φράχτες ως επί το πλείστον τοποθετήθηκαν σε συγκροτήματα διαμερισμάτων στα οποία καταγράφηκε τουλάχιστον ένα θετικό κρούσμα κορονοϊού οπότε λόγω του lockdown οι ένοικοί της δεν μπορούν ούτε να φύγουν από το σπίτι τους.
Η Σανγκάη ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 39 ασθενείς εξαιτίας της COVID-19. Οι 39 άνθρωποι που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, ιδίως υπέρταση, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.
Από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο οποίος αρχικά ταυτοποιήθηκε στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019, το Πεκίνο έχει καταφέρει –τουλάχιστον κατά τα επίσημα δεδομένα– να κρατήσει τον απολογισμό των θυμάτων κάτω από τους 5.000 νεκρούς και τον αριθμό των μολύνσεων γύρω στις 200.000 συνολικά. Οι αριθμοί αυτοί, θεαματικά κατώτεροι από αυτούς που ανακοινώνονται σε διεθνές επίπεδο, θεωρούνται γενικά πολύ υποτιμημένοι.
Όμως το ξέσπασμα που αποδίδεται στην παραλλαγή Όμικρον συνεχίζει να πλήττει τη Σαγκάη, που παραμένουν υπό αυστηρό περιορισμό επ’ αόριστον, υπό συνθήκες σε ορισμένες περιπτώσεις σπαρτιάτικες. Το πρόβλημα επιδεινώνει το γεγονός ότι τα ποσοστά ανοσοποίησης είναι συγκριτικά χαμηλά, ειδικά μεταξύ των πιο ηλικιωμένων.
Παρά το lockdown, καταγράφηκαν επίσης σχεδόν 22.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο (με συμπτώματα και ασυμπτωματικά). Συνολικά, από τις αρχές Μαρτίου, στο μεγαλύτερο κινεζικό αστικό κέντρο έχουν επιβεβαιωθεί σχεδόν μισό εκατομμύριο μολύνσεις.
Συναγερμός και στο Πεκίνο
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος των αρχών του Πεκίνου χαρακτηρίζει σοβαρή την κατάσταση στην κινεζική πρωτεύουσα δεδομένης, όπως είπε, της πολυπλοκότητας των αλυσίδων μετάδοσης με ειδικές ομάδες να έχουν σταλεί ήδη σε περιφέρειες σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την μετάδοση του ιού.
Η ανησυχία των αρχών του Πεκίνου μεγαλώνει ενόψει της αργίας της Πρωτομαγιάς δεδομένης της αύξησης της κινητικότητας που θα φέρει. Ήδη από την περασμένη Δευτέρα οι αρχές έχουν ζητήσει από τους κατοίκους του Πεκίνου να αποφύγουν τις μετακινήσεις.
Ήδη στο Πεκίνο έχουν καταγραφεί κρούσματα σε 10 μαθητές Λυκείου με το σχολείο στο οποίο φοιτούν να έχει αναστείλει για μια εβδομάδα τη λειτουργία του μετά τα θετικά τεστ της Παρασκευής. Συνολικά έχουν ανακοινωθεί 22 κρούσματα στο Πεκινο με τις αρχές να προειδοποιύν ότι θα προχωρήσουν στην ανάληψη «επείγουσας» δράσης για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, όλη η πόλη πρέπει να αναλάβει δράση χωρίς καθυστέρηση», τόνισε η Πανγκ Σινγκχούο, αξιωματούχος της υπηρεσίας υγείας της πρωτεύουσας, τονίζοντας πως πιθανόν ο SARS-CoV-2 εξαπλωνόταν με «αόρατο τρόπο» τις τελευταίες ημέρες.
Διαβάστε επίσης:
Σανγκάη: Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο η πλουσιότερη πόλη της Κίνας - Το τίμημα της απόλυτης υπακοής